Följ oss

Nyheter

Därför minskar förtroendet för Argentinas ekonomi

Publicerad

den

Därför minskar förtroendet för Argentinas ekonomi

När en affärsvänlig konservativ valdes till president i Argentina i oktober 2015 var hoppet högt att han skulle sätta det sydamerikanska lands ekonomi på fötter igen. Mauricio Macri lovade att återuppliva Argentinas ekonomi. Han sade att han skulle uppnå ”noll fattigdom”. Mindre än tre år senare har han oväntat frågat om ett tidigt frisläppande av ett lån från Internationella valutafonden (IMF). Vad har gått fel? Varför minskar förtroendet för Argentinas ekonomi?

Vad är det senaste?

Den argentinska peson har förlorat mer än 40% av sitt värde gentemot dollarn i år och inflationen är enorm. Det dagliga livet blir dyrare för argentinerna.  Priserna på många varor och tjänster fortfarande har en nära relation till den amerikanska dollarn.

President Macri har inte kunnat sänka inflationen, vilket är den högsta bland G20-länderna.

Det går inte att anta de ekonomiska reformer som han lovade IMF. De flesta av de ekonomiska reformer syftade till att begränsa offentliga utgifter och upplåning. Kombinationen av spirande inflation och offentliga nedskärningar innebär att lönerna inte håller takt med priserna, vilket gör de flesta fattigare.

Hur började krisen?

Argentina har plågats av ekonomiska problem i åratal. Råvaruboomen under de senaste decennierna har hjälpt landet att återbetala de pengar som det var skyldigt IMF. Argentina rensade hela sin skuld till den multilaterala organisationen 2007.

Argentinas ekonomi började stabiliseras under president Néstor Kirchner, som styrde 2003-2007. Ekonomin blev sedan mer skakig igen under hans fru och efterträdare i ämbetet Cristina Fernández de Kirchner.

Hennes regering, som var i kraft från 2007 till 2015, höjde de offentliga utgifterna, nationaliserade företag och kraftigt subventionerade många dagliga liv, allt från verktyg till fotbollsmatcher på tv. Det drabbade växelkursen, vilket skapade alla möjliga praktiska problem, och gav upphov till en svart marknad för dollar och kraftigt snedvridande priser.

Vad lovade president Macri att göra?

Macri valdes på ett löfte om att sluta alla snedvridningar och låta Argentina återvända till en marknadsorienterad ekonomi där utbud och efterfrågan, inte staten, skulle definiera priserna. Under sina första timmar i tjänst satte han stopp för kapitalkontrollen. Han inledde en global kampanj för att reparera Argentinas rykte hos utländska investerare. Han lovade också att sänka inflationen, som svängde omkring 40% per år, genom att begränsa de offentliga utgifterna.

Kan IMF hjälpa till?

Argentinas regering insisterar på att dess problem ligger i likviditet (brist på kontanter) och inte med solvens (förmågan att uppfylla sina ekonomiska skyldigheter). I maj vände sig Argentinas regering till IMF för hjälp och hävdade att den Washington-baserade fonden var den billigaste finansieringskällan som var tillgänglig.

Argentinas regering argumenterade för ett lån från IMF. Med detta skulle Argentina kunna ingripa på valutamarknaderna längre och även betala av obligationer som skulle betalas. Vid den tiden sade president Macri att han inte planerade att använda lånet på 50 miljarder dollar från IMF förutom att öka landets reserver.

Men i och med att den argentinska peson backade allt med och Argentina drabbats av en dålig sojaböns– och majsskörd fortsatte ekonomin att försämras. I juni minskade ekonomin med 6,7%, den största nedgången sedan 2009.

Med förtroende för Argentinas återhämtning eroderade bad president Macri den 29 augusti oväntat att IMF-lånet skulle släppas tidigt. IMF:s chef Christine Lagarde sa att fonden var redo att hjälpa Argentina, men nyheterna om begäran om tidig assistans orsakade peson kom att falla med mer än 7%, den största nedgången sedan valutan blev flytande.

Vad tycker argentinerna om allt detta?

Att gå till IMF är det mest impopulära drag som en president kan göra i Argentina. I Argentina är organisationen mycket avskydd och har klandrats för ekonomisk kollaps 2001.

I allmänhet är argentiner inte snabba att få panik, genom att ha varit så mycket ekonomisk oro i det förflutna. Men det finns människor som uttrycker allvarliga bekymmer, särskilt de från den äldre generationen som levde genom Argentinas ekonomiska kris 2001 när regeringen misslyckades med skulden och banksystemet var i stor utsträckning förlamat.

Effekten på argentinerna var förödande för många, eftersom deras hårda vunna välstånd snabbt försvann.

De som upplevde det rädda en återkomst av corralito (ringgärdet), det spanska namnet som ges till statliga restriktioner som infördes 2001 för att förhindra en bankrusning. Under corralitos begränsningar, som varade i ett år, kunde människor inte fritt ta ut pengar från sina konton, vilket gjorde livet väldigt svårt för vanliga argentiner.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.