Följ oss

Nyheter

Därför minskar förtroendet för Argentinas ekonomi

Publicerad

den

Därför minskar förtroendet för Argentinas ekonomi

När en affärsvänlig konservativ valdes till president i Argentina i oktober 2015 var hoppet högt att han skulle sätta det sydamerikanska lands ekonomi på fötter igen. Mauricio Macri lovade att återuppliva Argentinas ekonomi. Han sade att han skulle uppnå ”noll fattigdom”. Mindre än tre år senare har han oväntat frågat om ett tidigt frisläppande av ett lån från Internationella valutafonden (IMF). Vad har gått fel? Varför minskar förtroendet för Argentinas ekonomi?

Vad är det senaste?

Den argentinska peson har förlorat mer än 40% av sitt värde gentemot dollarn i år och inflationen är enorm. Det dagliga livet blir dyrare för argentinerna.  Priserna på många varor och tjänster fortfarande har en nära relation till den amerikanska dollarn.

President Macri har inte kunnat sänka inflationen, vilket är den högsta bland G20-länderna.

Det går inte att anta de ekonomiska reformer som han lovade IMF. De flesta av de ekonomiska reformer syftade till att begränsa offentliga utgifter och upplåning. Kombinationen av spirande inflation och offentliga nedskärningar innebär att lönerna inte håller takt med priserna, vilket gör de flesta fattigare.

Hur började krisen?

Argentina har plågats av ekonomiska problem i åratal. Råvaruboomen under de senaste decennierna har hjälpt landet att återbetala de pengar som det var skyldigt IMF. Argentina rensade hela sin skuld till den multilaterala organisationen 2007.

Argentinas ekonomi började stabiliseras under president Néstor Kirchner, som styrde 2003-2007. Ekonomin blev sedan mer skakig igen under hans fru och efterträdare i ämbetet Cristina Fernández de Kirchner.

Hennes regering, som var i kraft från 2007 till 2015, höjde de offentliga utgifterna, nationaliserade företag och kraftigt subventionerade många dagliga liv, allt från verktyg till fotbollsmatcher på tv. Det drabbade växelkursen, vilket skapade alla möjliga praktiska problem, och gav upphov till en svart marknad för dollar och kraftigt snedvridande priser.

Vad lovade president Macri att göra?

Macri valdes på ett löfte om att sluta alla snedvridningar och låta Argentina återvända till en marknadsorienterad ekonomi där utbud och efterfrågan, inte staten, skulle definiera priserna. Under sina första timmar i tjänst satte han stopp för kapitalkontrollen. Han inledde en global kampanj för att reparera Argentinas rykte hos utländska investerare. Han lovade också att sänka inflationen, som svängde omkring 40% per år, genom att begränsa de offentliga utgifterna.

Kan IMF hjälpa till?

Argentinas regering insisterar på att dess problem ligger i likviditet (brist på kontanter) och inte med solvens (förmågan att uppfylla sina ekonomiska skyldigheter). I maj vände sig Argentinas regering till IMF för hjälp och hävdade att den Washington-baserade fonden var den billigaste finansieringskällan som var tillgänglig.

Argentinas regering argumenterade för ett lån från IMF. Med detta skulle Argentina kunna ingripa på valutamarknaderna längre och även betala av obligationer som skulle betalas. Vid den tiden sade president Macri att han inte planerade att använda lånet på 50 miljarder dollar från IMF förutom att öka landets reserver.

Men i och med att den argentinska peson backade allt med och Argentina drabbats av en dålig sojaböns– och majsskörd fortsatte ekonomin att försämras. I juni minskade ekonomin med 6,7%, den största nedgången sedan 2009.

Med förtroende för Argentinas återhämtning eroderade bad president Macri den 29 augusti oväntat att IMF-lånet skulle släppas tidigt. IMF:s chef Christine Lagarde sa att fonden var redo att hjälpa Argentina, men nyheterna om begäran om tidig assistans orsakade peson kom att falla med mer än 7%, den största nedgången sedan valutan blev flytande.

Vad tycker argentinerna om allt detta?

Att gå till IMF är det mest impopulära drag som en president kan göra i Argentina. I Argentina är organisationen mycket avskydd och har klandrats för ekonomisk kollaps 2001.

I allmänhet är argentiner inte snabba att få panik, genom att ha varit så mycket ekonomisk oro i det förflutna. Men det finns människor som uttrycker allvarliga bekymmer, särskilt de från den äldre generationen som levde genom Argentinas ekonomiska kris 2001 när regeringen misslyckades med skulden och banksystemet var i stor utsträckning förlamat.

Effekten på argentinerna var förödande för många, eftersom deras hårda vunna välstånd snabbt försvann.

De som upplevde det rädda en återkomst av corralito (ringgärdet), det spanska namnet som ges till statliga restriktioner som infördes 2001 för att förhindra en bankrusning. Under corralitos begränsningar, som varade i ett år, kunde människor inte fritt ta ut pengar från sina konton, vilket gjorde livet väldigt svårt för vanliga argentiner.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

De största ETFerna efter börsvärde globalt 2023

Publicerad

den

Vilka är de största ETFerna i världen? Den 16 januari 2023 var State Streets SPDR S&P 500 ETF Trust den högst värderade börshandlade fonden (ETF) globalt, med ett börsvärde på över 365 miljarder US-dollar. Marknadsvärdet för en ETF beräknas genom att multiplicera antalet aktier som emitterats i fonden med aktiekursen.

Vilka är de största ETFerna i världen? Den 16 januari 2023 var State Streets SPDR S&P 500 ETF Trust den högst värderade börshandlade fonden (ETF) globalt, med ett börsvärde på över 365 miljarder US-dollar. Marknadsvärdet för en ETF beräknas genom att multiplicera antalet aktier som emitterats i fonden med aktiekursen.

Denna ETF är också den största ETFen av tillgångar under förvaltning – även om Vanguard Total Stock Market Index Fund, med över 1,2 biljoner amerikanska dollar, är totalt sett den största investeringsfonden av AUM.

Vanguard-fonden är dock annorlunda eftersom aktier i fonden säljs som en mängd olika produkter, av vilka några är strukturerade som ETFer (som den tredje största fonden som listas i denna statistik), medan andra är strukturerade som traditionella fonder.

Vad är ETFer?

ETFer liknar värdepappersfonder genom att de består av en pool av investerares fonder som förvaltas av en oberoende tredje part i syfte att göra en gemensam finansiell investering. ETFer skiljer sig dock genom hur aktier i fonden köps och säljs via en börs, snarare än direkt från fondförvaltaren. Detta ger fördelarna med generellt lägre priser (eftersom transaktionskostnaderna betalas av börsoperatören snarare än fondförvaltaren), och möjligheten till intradagshandel (eftersom aktier i en traditionell fond endast kan köpas och säljas efter stängning).

Den totala mängden tillgångar som förvaltas av ETFer globalt är en sjättedel av summan för aktiefonder, även om gapet i AUM mellan ETFer och fonder i USA är mycket lägre, där ration ligger på en på tre.

Vilka är de största ETF-leverantörerna?

Den största leverantören av ETFer globalt är Blackrock, världens största kapitalförvaltningsbolag. Från och med juli 2022 hade företaget mer än 2,1 biljoner amerikanska dollar av tillgångar under förvaltning i börshandlade fonder bara i USA, medan Blackrocks totala tillgångar under förvaltning för alla produkter nådde nästan tio biljoner dollar. Avrundar de tre bästa leverantörerna av ETFer är andra amerikanska kapitalförvaltare Vanguard och State Street.

Fortsätt läsa

Nyheter

XWEB ETF satsar på aktier från hela världen med låg volatilitet

Publicerad

den

Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C (XWEB ETF) med ISIN-nummer IE0008YN0OY8, försöker spåra MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som är valda enligt låg volatilitet och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C (XWEB ETF) med ISIN-nummer IE0008YN0OY8, försöker spåra MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som är valda enligt låg volatilitet och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C är den enda ETF som följer MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras i ETFen.

ETF lanserades den 5 juli 2023 och har sin hemvist i Irland.

Indexbeskrivning

MSCI World Minimum Volatility Index (TRN) syftar till att spegla resultatet på följande marknad:

Stora och medelstora företag från globala utvecklade marknader

Optimerad för att uppnå portföljen med den lägsta totala risken, med hjälp av en uppskattad säkerhetskovariansmatris för att producera ett index som har den lägsta absoluta volatiliteten för en given uppsättning begränsningar

Granskas på halvårsbasis

Handla XWEB ETF

Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C (XWEB ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPXWBS
London Stock ExchangeUSDXWEB
XETRAEURXWEB

Största innehav

ISINNamnVikt %LandSektor
US17275R1023CISCO-T ORD1.60%USAInformationsteknologi
US94106L1098WASTE MANAGEMENT ORD1.47%USAIndustri
US7134481081PEPSICO U ORD1.46%USADagligvaror
US4781601046JOHNSON&JOHNSON ORD1.42%USAHealth Care
CH0012005267NOVARTIS ORD1.37%SwitzerlandHealth Care
US58933Y1055MERCK & CO INC ORD1.35%USAHealth Care
CH0012032048ROCHE ORD1.27%SwitzerlandHealth Care
US6200763075MOTOROLA SOLUTIONS ORD1.26%USAInformationsteknologi
US5801351017MCDONALD’S ORD1.20%USASällanköpsvaror
US3755581036GILEAD SCIENCES ORD1.20%USAHealth Care
US2091151041CONSOLIDATED EDISON ORD1.17%USAUtilities
US7607591002REPUBLIC SVCS ORD1.17%USAIndustri
US9311421039WALMART INC ORD1.13%USADagligvaror
DE0005557508DEUTSCHE TELEKOM AG ORD1.12%TysklandKommunikationstjänster
US8425871071SOUTHERN ORD1.10%USAUtilities

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Varför Indien kan vara den perfekta tillväxtmarknaden

Publicerad

den

Idag har vi nöjet att lyssna på Kevin T. Carter, grundare och Chief Investment Officer för EMQQ Global. I det här avsnittet går Kevin igenom hur man investerar på tillväxtmarknader, varför han anser att Indien kan vara den perfekta tillväxtmarknaden, diskuterar sin investeringsfilosofi och belyser utmaningarna med traditionella index, inklusive MSCI Emerging Markets-index.

Idag har vi nöjet att lyssna på Kevin T. Carter, grundare och Chief Investment Officer för EMQQ Global. I det här avsnittet går Kevin igenom hur man investerar på tillväxtmarknader, varför han anser att Indien kan vara den perfekta tillväxtmarknaden, diskuterar sin investeringsfilosofi och belyser utmaningarna med traditionella index, inklusive MSCI Emerging Markets-index.

Vi utforskar också hans intåg på den kinesiska marknaden och de viktigaste aspekterna av den erfarenheten, och betonar konsumentsektorns avgörande roll på tillväxtmarknader och tjusningen hos konsumentorienterade internetföretag.

Vi flyttar fokus till Indiens digitala landskap under utveckling, och utforskar hur nyckelspelare som Reliance Industries, med sitt Jio-initiativ, bidrar till rikstäckande 4G- och 5G-anslutning och hur andra företag, inklusive Zomato och Info Edge, revolutionerar Indiens digitala landskap. Vi avslutar med att Kevin berättar varför han tror att Indiens ekonomiska tillväxt kan överträffa nuvarande förutsägelser. Njut av!

Handla INQQ ETF

HANetf INQQ India Internet & Ecommerce ESG-S UCITS ETF – Acc (INQQ) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära