Följ oss

Nyheter

Två clean energy ETFer har varit de sämst presterande fonderna i år

Publicerad

den

Två av de sämsta börshandlade fonderna hittills i år är två clean energy ETFer eftersom den politiska "blå våg" som investerare red högt på i början av året inte matchade förväntningarna.

Två av de sämsta börshandlade fonderna hittills i år är två clean energy ETFer eftersom den politiska ”blå våg” som investerare red högt på i början av året inte matchade förväntningarna. Både iShares Global Clean Energy ETF (NASDAQ: ICLN) och Invesco Solar ETF (NYSEARCA: TAN) har minskat tvåsiffriga procent 2021, -17,78% respektive -14,16%.

Av drygt2 000 amerikanska börshandlade fonder, befinner sig både ICLN och TAN i de 15 nedersta som årliga aktörer. Uteslutet av hävstångsfonder och inversa fonder är ICLN den åttonde sämsta ETFen och TAN är den trettonde värsta.

Varför har dessa ETF:er backat så mycket?

Januari och februari 2021 var de sämsta månaderna för grön energi som en överfull handel byggd fram till 2020. Vid ICLNs topp på 34,25 USD den 8 januari var investerare mycket hausse på den nya politiska agendan som leddes av president Biden och demokratiska partiet , eftersom många trodde att deras politik skulle vara bra för grön energi.

Det som övervakades vid en tidpunkt av vissa var att vid den senaste toppen för ICLN var indexet för relativ styrka också spikande. RSI är en teknisk indikator som mäter styrkan och svagheten hos ett lager med standardtröskelvärden 30 som en översåld nivå och 70 som överköpta. Vid ICLNs topp var RSI-nivån 92,59, vilket skrek överköpt. Vid samma tid toppade TAN:s RSI 84.81.

Nedan följer en grafisk återgivning av ICLN och tillhörande RSI-indikator med anor från början av året.

Hur ser framtiden ut för grön energi?

Även om ICLN, TAN och andra gröna energifonder har varit några av de sämst presterande fonderna hittills 2021, är ETF:erna fortfarande väl uppe på en 1-års återblick. ICLN är + 70,99% och TAN är + 113,12%.

Dessutom, nästan över hela linjen, vill institutioner och länder göra en tektonisk förändring i framtiden för att bli koldioxidneutral och energivänlig eftersom ESG-investeringar och miljömedvetenhet har blivit en framkant i ett skiftande landskap till investeringar.

Även om ICLN och TAN båda har tvåsiffriga årliga förluster, har de fortfarande positiva investeringsflöden, vilket visar var investerarnas tankar kan vara på väg i en mycket långsiktig synvinkel.

Handla ICLN ETF

iShares Global Clean Energy ETF (NASDAQ: ICLN) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i GAMR. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med denna börshandlade fond. Till CMC Markets.

Handla TAN ETF

Invesco Solar ETF (NYSEARCA: TAN) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i GAMR. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med denna börshandlade fond. Till CMC Markets.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XGDE ETC spårar guldpriset och valutasäkrar det till euro

Publicerad

den

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) investerar i guld. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,28 % p.a. ETC replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities är en stor ETC med tillgångar på 603 miljoner euro under förvaltning. XGDE ETC är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) investerar i guld.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,28 % p.a. ETC replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities är en stor ETC med tillgångar på 603 miljoner euro under förvaltning. XGDE ETC är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Investeringsstrategi

Guldspotpriset är priset på guld i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XGDE ETC

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXGDE
gettexEURXGDE

Fortsätt läsa

Nyheter

CBUH ETF är en faktor-ETF som investerar i aktier från hela världen

Publicerad

den

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a.. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) är en liten ETF med tillgångar på 54 miljoner GBP under förvaltning. CBUH ETF är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför CBUH?

  1. Exponering för en portfölj av företag från MSCI World Index som uppvisar momentumfaktorn samt integrerar miljö-, social- och styrningsinformation (ESG) för att uppnå ett högre ESG-betyg
  2. Spårar ett index som uttryckligen utesluter emittenter baserat på deras inblandning i följande affärsområden/aktiviteter (eller relaterade aktiviteter): kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, oljesand och termiskt kol.
  3. Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för att komma åt momentumaktier.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, som består av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI World Momentum ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI World Momentum ESG Reduced Carbon Target Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som är valda enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Handla CBUH ETF

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDIWME
gettexEURCBUH
XETRAEURCBUH

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology5.75US5949181045USD
LLYELI LILLYHealth Care2.65US5324571083USD
PGPROCTER & GAMBLEConsumer Staples2.65US7427181091USD
COSTCOSTCO WHOLESALE CORPConsumer Staples2.62US22160K1051USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples2.62US1912161007USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology2.60US0378331005USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.40US1101221083USD
AZNASTRAZENECA PLCHealth Care2.40GB0009895292GBP
NOVO BNOVO NORDISK CLASS BHealth Care2.35DK0060534915DKK
NVDANVIDIA CORPInformation Technology2.34US67066G1040USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

SPDR sänker avgifterna på global fond

Publicerad

den

Från och med måndagen den 3 april sänker SPDR avgifterna på sin SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF).

Från och med måndagen den 3 april sänker SPDR avgifterna på sin SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF).

TER kommer att sänkas från 0,40 % till 0,17 %, vilket är den mest kostnadseffektiva ETFen för kombinationen av globala Developed & Emerging och Large, Mid och SmallCaps.

Handla SPYI ETF

SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Paris och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära