Följ oss

Nyheter

Trender som Morgan Stanley rekommenderar sina kunder att satsa på

Publicerad

den

Den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley tror att flygbolag, avkarbonisering eller indiska värden kommer att lysa i år Det finns aldrig en dålig tid för reflektion i investeringsvärlden, särskilt inte under ett år som detta. Detta 2024 har börjat med marknaderna mycket fokuserade på att beräkna när räntorna kommer att börja falla, men också på andra viktiga frågor som de många lagstiftande valen på båda sidor av världen och ekonomiska utsikter, de minst tveksamma och de mest oroande. Morgan Stanley menar i detta sammanhang att marknaden kanske fokuserar för mycket på träden och struntar i skogen.

Den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley tror att flygbolag, avkarbonisering eller indiska värden kommer att lysa i år Det finns aldrig en dålig tid för reflektion i investeringsvärlden, särskilt inte under ett år som detta. Detta 2024 har börjat med marknaderna mycket fokuserade på att beräkna när räntorna kommer att börja falla, men också på andra viktiga frågor som de många lagstiftande valen på båda sidor av världen och ekonomiska utsikter, de minst tveksamma och de mest oroande. Morgan Stanley menar i detta sammanhang att marknaden kanske fokuserar för mycket på träden och struntar i skogen.

”Har en ny tjurmarknad redan börjat? Vissa investerare skulle säga det, eftersom S&P 500-indexet har vida överskridit den populära tröskeln för en bullrun med 20 procent vinst från en botten. Men med de potentiella hoten ekonomiska förhållanden som kvarstår och Osäkerheter på marknaden som hotar 2024, kan investerare fortfarande behöva ha tålamod innan en verkligt varaktig tjurmarknad kan komma igång”, påpekar New York-företaget.

Men det betyder inte att det inte finns möjligheter idag. Faktum är att bankens Global Investment Committee anser att investerare bör sträva efter att vara ”fullinvesterade” 2024, med ett öga mot att ”diversifiera sina portföljer och hitta balans när det kommer till egenskaper som stil, kapitaliseringsmarknad, grundläggande kvalitet och geografi.

I denna mening påpekar den amerikanska enheten att det finns en rad värden som kan ”driva marknader, påverka industrier och forma den globala ekonomin 2024.”

Flygbolag

Bland toppaktierna som har Morgan Stanleys godkännandestämpel är de i flygbolagssektorn. Detta trots att marknaden verkar oroa sig för en eventuell överdriven optimism i prognoserna efter ett 2023 av betydande återhämtning. Vissa analytiker tror att ökningen av tillgängliga platser och rutter, läggs till eventuella lägre konsumentutgifter, kan undergräva priset på biljetter och följaktligen dessa företags resultat… men detta är inte fallet för Morgan Stanley.

Ravi Shanker, en frakt- och flyganalytiker på det amerikanska företaget, tror att fritids- och företagsresor kommer att förbli ”solida” under de kommande månaderna och påpekar att faktorer som utrustningsförseningar, höga bränslekostnader och arbetsrestriktioner kommer att begränsa de tillgängliga platserna. Detta, förklarar han, kommer att göra det möjligt för flygbolagen att fortsätta ta ut en premie.

”Investerare är oroliga för att flygbolagen kommer att lägga till betydande kapacitetstillväxt under 2024. Vår forskning visar dock att flygbolagen faktiskt försöker trimma tillväxtförväntningarna, vilket borde båda gott för intäkterna från biljettpriserna”, påpekar han.

Investeringsuppsatsen liknar den gamla kontinenten. Medan investerare är oroade över den svaga efterfrågan i Europa, ser Morgan Stanley utrymme för ytterligare ett år med ”solid” reseintäkterstillväxt i regionen, trots potentiell svaghet i långdistanstransporter, där ytterligare flygningar kan pressa priserna. New York-banken framhåller dock att dessa trender kan gynna lågprisbolag, men utgör en risk för flaggflygbolag.

Avkarbonisering

Å andra sidan menar Morgan Stanley att marknaderna fortfarande inte välkomnar tillväxtpotentialen med hållbara investeringar. Delvis på grund av vad många anser vara ”långsamma framsteg” i övergången till förnybar energi, eftersom priserna har stigit i takt med att producenter försökt behålla vinster mitt i höga räntor. Detta har fått vissa investerare att tro att det kommer att leda till lägre kundefterfrågan 2024.

Morgan Stanley Research menar dock att effekterna av höga räntor redan är inbyggda i priserna på förnybar energi, som ”fortsätter mer lönsamt” än till exempel naturgas. ”Och företag borde ha mer utrymme i sina budgetar att investera i expansionsplaner när kurserna börjar sjunka, vilket förväntas under andra halvåret. Vi gillar främjarna av högkvalitativ förnybar energi, som har drabbats av nedgångar omotiverade värderingar på grund av till den negativa synen på marknaden, men vi tror att små företag kan ha svårigheter”, påpekar de.

I mer generella termer, förklarar New York-företaget, fortsätter att minska koldioxidutsläppen för att uppfylla nettonollenergimålen att vara en prioritet för regeringar runt om i världen och därför stödjer åtgärder som skattelättnader och subventioner långsiktig hållbarhet som investeringsämne. ”Vi förblir orubbliga i våra ”förändringshastighet”-kriterier för hållbara investeringar, med fokus på företag som levererar inkrementella vinster mot koldioxidutsläpp, säger Stephen Byrd, global chef för hållbarhets- och miljöteknikforskning på Morgan Stanley.

Indien

Likaså tror Morgan Stanley-experter att det finns flera megatrender, såsom avkarbonisering, offshoring eller digitalisering som kommer att driva ett decennium av ”sensationell tillväxt” i Indien. Och när de globala leveranskedjorna anpassar sig till en ”omkopplad” global ekonomi, ”är Indien redo” att bli ett ”attraktivt alternativ för elektroniktillverkning, vilket kan leda till att sektorn expanderar med 21 procent per år tills den når 604 miljoner dollar 2032”, enligt enhetens prognoser.

Men trots denna potential är investerare ”skeptiska” till att det asiatiska landet kan överträffa sin stora regionala rival, Kina, för fjärde året i rad. Faktum är att de förutser stor volatilitet på grund av ett allmänt val planerat till våren 2024, vilket kommer att sammanfalla med en återhämtning på de kinesiska marknaderna tack vare Pekings ansträngningar att stimulera ekonomin.

Morgan Stanley Research ser det dock tvärtom: det gynnar Indiens tillväxtutsikter och ser BNP-tillväxten, som de förutspår över 12 procent till 2024, mer än dubbelt så hög som Kina. Detta sätter också företag som är verksamma i Indien i en bättre relativ position för att leverera vinsttillväxt. Därför bör investerare som tror att Indiens framtidsutsikter redan är prissatta av marknaden ”ompröva.”

”Marknaden verkar se indiska aktier stabiliseras på subnormal tillväxt 2024, men vi tror att vi bara är halvvägs genom en vinstcykel som kommer att leverera 20 procent sammansatt vinsttillväxt under de kommande fyra eller fem åren. Början på en ny kapitalinvesteringscykel, ett sunt banksystem, lägre bolagsskattesatser och den förbättrade balansen i handel och konsumtion är några av faktorerna som stödjer den uppåtgående trenden, säger Ridham Desai, Morgan Stanleys chefsstrateg för Indien.

Två faktorer att ta hänsyn till

Morgan Stanleys experter lyfter i sin tur fram ytterligare två faktorer att ta hänsyn till 2024. En, att avbrott i den globala tillgången på koppar är ”det nya normala” efter en uppenbar moderering senast 2023. Det bör noteras att denna metall är ett ”avgörande” material för energiomställningen. Även om vissa prognoser pekar på en tillväxt på upp till 10 procent i produktionen före avbrott på grund av öppnandet av en ny gruva i Chila eller ökningen av produktionen i länder som Peru, vilket genererar ett överskottsscenario, tror New York-företaget tvärtom.

Börsfall kommer, men 2024 kommer att bli ett ”bra år” för aktier

”Vi tror att störningen är här för att stanna. Istället för ett överflöd förväntar vi oss ett underskott på 340 kiloton i år. Denna skillnad bör visa sig i priserna under andra kvartalet, där priserna i London når vårt hausseartade mål på 9 000 dollar per ton, det vill säga ungefär åtta procent mer än 2023”, påpekar råvaruteamet som leds av Amy Gower. Dessutom framhåller de att stängningen av en gruva i Panama, och den betydande minskningen av prognoserna för de viktigaste producenterna, är två indikatorer på accelerationen av de kommande störningarna. ”Med fysiska råvaruterminspriser på historiskt högre nivåer än spotpriser, kan investerare leta efter aktiemöjligheter, och specifikt hos gruvarbetare med goda utsikter till volymtillväxt och operationell förbättring”, tillägger de.

Slutligen påpekar investeringsbanken att aptitdämpande och fetmakontrollmediciner är ett stigande värde, eftersom det uppskattas att 24 miljoner människor i USA, sju procent av befolkningen, kommer att använda dem 2035 Morgan Stanley Research förväntar sig anti-fetma droger har ”vida och varaktiga konsekvenser” över ”alla livsmedelsrelaterade sektorer, eftersom konsumenterna äter mindre och gör mer näringsrika val.”

”Denna förändring kan påverka efterfrågan på godis, bakverk, söta och salta snacks, alkohol, läsk och andra ohälsosamma produkter. Å andra sidan bör företag med befintliga hälsosamma alternativ och de som erbjuder viktkontrollprodukter och stigande energi erbjuda möjligheter till investerare när beteendeeffekterna av läkemedel mot fetma utvecklas”, avslutar Pamela Kaufman, analytiker på tobak och förpackade livsmedel på Morgan Stanley.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära