Följ oss

Nyheter

Storstryk för de aktiva Sverigefonderna

Publicerad

den

Storstryk för de aktiva Sverigefonderna (igen)

När man analyserar utvecklingen för de breda aktiva Sverigefonderna avseende det första halvåret i år framkommer en tydligt bild. Traditionella aktiva fonder håller inte måttet. Trots att sex månader är en kort analysperiod framkommer egentligen samma bild som tidigare år. Efter avgifter klarar inte majoriteten av de aktiva Sverigefonderna att leverera en högre avkastning än index.

Tre aktivt förvaltade

Av de tio bästa Sverigefonderna i år är endast tre aktivt förvaltade. De aktiva alternativen intar plats 2,3 (samma förvaltare) och 9. Övriga vinnare är antingen rena indexfonder, ETF:er eller semi-passiva aktiefonder.

Jag är inte förvånad. Indexfonderna lyckas bättre än snittet över tid, det har vi sett i många år och det speglas i vår rating,” säger Jonas Lindmark, analyschef på fondsajten Morningstar till Dagens Industri (för artikeln i sin helhet se länk nedan).

Jag har använt mig av samma tabell som Dagens Industri men jag har även lagt till egna kolumner: Investeringsstil, Underliggande index och årlig avgift. För vinnarna hittills i år, se nedan tabell.

[table id=667 /]

Källa: Morningstar, Dagens Industri. Utveckling fram till den 27 juni 2013

Vad är slutsatsen? Jonas Lindmark på Morningstar säger precis samma sak som jag själv har sagt under en längre tid.

”..småsparare bör helt och hållet undvika breda, aktivt förvaltade Sverigefonder. Jag tycker man ska köpa indexfonder för att komma åt storbolagen och aktivt förvaltade småbolagsfonder för att komma åt de mindre bolagen”.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.