Under maj månad uppgick nysparandet i fonder till totalt 11 miljarder till fonder och i princip samtliga fondtyper uppvisade nettoinsättningar. Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under månaden med närmare 38 miljarder kronor och uppgick vid utgången av maj till rekordhöga 6 084 miljarder.
I maj genomfördes den årliga insättningen av rabatter (på fondavgiften) och arvsvinster på spararnas premiepensionskonton. Premiepensionen uppvisade under månaden ett nettoinflöde på drygt 6 miljarder kronor, vilket bidrog till att det totala nysparandet i fonder summerade till 11 miljarder kronor. Aktiefonder hade nettoinsättningar på 2 miljarder och i blandfonder nettosparades 4,2 miljarder. Även korta räntefonder och långa räntefonder noterade nettoinflöden på 3,7 respektive 0,9 miljarder kronor under maj månad.
Hittills i år uppgår nettosparandet i fonder till totalt 70,3 miljarder kronor. Hela 70,7 miljarder har nysparats i aktiefonder såhär långt under 2021.
”Återigen slår spararnas fondförmögenhet rekord, samtidigt som börsen på hemmaplan fortsätter att ticka uppåt. Stockholmsbörsen är de facto en av de bäst presterande börserna globalt hittills i år, vilket även visar sig i spararnas ihållande intresse för just Sverigefonder. En något försiktigare strategi kan dock anas hos de aktiva fondspararna, jämfört med månaderna innan, då blandfonder och korta räntefonder står för ett större nettosparande än aktiefonder som helhet under maj”, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening.
I maj var utvecklingen på världens aktiemarknader blandad. Värdet på Stockholmsbörsen steg dock med 2,5 procent (inklusive utdelningar). Aktiefonder uppvisade under månaden ett totalt nettoinflöde på 2 miljarder kronor och störst var insättningarna, liksom hittills i år, i globalfonder följt av Sverigefonder.
Långa räntefonder noterade i maj ett nettoinflöde på totalt 0,9 miljarder kronor. Från företagsobligationsfonder gjordes dock nettouttag på 0,5 miljarder kronor.
Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under maj med 38 miljarder kronor och uppgick vid utgången av månaden till rekordhöga 6 084 miljarder. Av den totala fondförmögenheten var 3 955 miljarder (motsvarande 65 procent) placerade i aktiefonder.
HANetfs analyschef Tom Bailey pratade med Proactives Stephen Gunnion om resultatet och utsikterna för Future of Defence UCITSETF (ASWC), som har nått cirka 2,7 miljarder pund i förvaltat kapital, upp från 700 miljoner pund i början av året. Han tillskrev denna tillväxt geopolitiska utvecklingar, inklusive stigande försvarsutgifter från europeiska NATO-medlemmar och ökat investerarfokus på säkerhet.
Bailey förklarade att ETFen kombinerar exponering mot traditionella försvarsföretag och cybersäkerhetsföretag. ”Vi tror att inkluderingen av cybersäkerhetsaktier i vår försvarsstrategi har bekräftats av detta drag”, sa han med hänvisning till NATOs nya utgiftsmål på 5 % som antogs vid det senaste toppmötet i Haag.
Dessutom diskuterade Bailey den planerade lanseringen av en ny ETF inriktad på Indo-Stillahavsregionen. Han redogjorde för att denna fond kommer att rikta sig till försvarsföretag i Indien, Sydkorea, Japan, Taiwan och Australien, samtidigt som den exkluderar kinesiska företag på grund av sanktionsrisk. Han noterade att försvarsbudgetarna i regionen fortfarande är relativt låga jämfört med Natoländerna, men åtagandena att öka utgifterna får fart.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Xtrackers MSCI Emerging Markets ex China UCITSETF 1C (XDEX ETF) med ISIN IE00BM67HJ62, försöker följa MSCI Emerging Markets ex China-index. MSCI Emerging Markets ex China-index spårar aktier från tillväxtmarknader över hela världen exklusive Kina.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,16 % p.a. ETFen replikerar resultatet av det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Xtrackers MSCI Emerging Markets ex China UCITSETF 1C är en liten ETF med tillgångar på 51 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 27 februari 2015 och har sin hemvist i Irland.
Index nyckelfunktioner
MSCI EM (Emerging Markets) ex China Index syftar till att spegla resultatet på följande marknad:
Stora och medelstora företag i olika tillväxtmarknadsländer, exklusive Kina
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Bitwise NEAR StakingETP ger investerare tillgång till NEAR-kryptovalutans utveckling i kombination med en staking-belöning. Staking gör det möjligt för kryptoinnehavare att tjäna belöningar. För detta ändamål är mynten låsta på blockkedjan för att validera nätverkstransaktioner. Investerare kan använda denna metod inte bara för att delta i kryptovalutans utveckling, utan också för att dra nytta av respektive staking-intäkter. Krypto-ETNen kan handlas i valutorna euro och amerikanska dollar.
Franklin US Treasury 0-1 Year UCITSETF investerar i amerikanska statsskuldväxlar, statsobligationer och statsskuldväxlar med en återstående löptid mellan en och tolv månader.
Rex Crypto Equity Income & GrowthUCITSETF förvaltas aktivt och investerar i en portfölj av företag som är verksamma inom digitala affärsområden som kryptotillgångsutvinning, handel, förvaring, blockkedjeteknikutveckling och digitala betalningslösningar. Ytterligare intäkter genereras genom att använda optionsstrategier, såsom covered call- eller covered call-spreadstrategi.
Rex Tech Innovation Income & GrowthUCITSETF förvaltas aktivt och investerar i en portfölj av företag från teknikrelaterade branscher som halvledare, IT-tjänster, elektroniska komponenter och programvara. Dessutom genereras intäkter genom utdelningar och optionspremier för 50 procent av de företag som ingår i portföljen. Beroende på marknadsförhållandena genereras optionspremierna från strategin covered call eller covered callspread.
Rex Tech Innovation Premium Income UCITSETF tillämpar en aktiv investeringsstrategi och investerar i en portfölj av företag inom tekniksektorn. Dessutom genereras intäkter genom utdelningar och optionspremier för alla företag i portföljen. Beroende på marknadsförhållandena genereras optionspremierna från strategin covered call eller covered callspread.
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 478 ETFer, 202 ETCer och 261 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 25 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.