Följ oss

Nyheter

Hur skall man välja fonder

Publicerad

den

I Sverige är aktiesparande bland allmänheten väldigt utbrett, mycket mer än i andra länder. Många har kommit in på aktier genom att börja spara i fonder, för andra har det varit tvärtom, de har köpt en aktie och har sedan velat komplettera det med ett månadssparande i en fond. Att välja fonder är sällan fel. Generellt sett och över tid har fondsparande (och även aktiesparande) gett en högre avkastning. En fond kommer aldrig att ge samma avkastning som de aktier som går bäst på börsen, detta eftersom fondens koncept, att köpa aktier i flera olika företag gör att du får en riskspridning men på bekostnad av att flera antal aktier drar ned potentialen. Å andra sidan, hur många av oss lyckas att år efter år hitta den aktie som går bäst på börsen?

I Sverige är aktiesparande bland allmänheten väldigt utbrett, mycket mer än i andra länder. Många har kommit in på aktier genom att börja spara i fonder, för andra har det varit tvärtom, de har köpt en aktie och har sedan velat komplettera det med ett månadssparande i en fond. Att välja fonder är sällan fel. Generellt sett och över tid har fondsparande (och även aktiesparande) gett en högre avkastning än banken. En fond kommer aldrig att ge samma avkastning som de aktier som går bäst på börsen, detta eftersom fondens koncept, att köpa aktier i flera olika företag gör att du får en riskspridning men på bekostnad av att flera antal aktier drar ned potentialen. Å andra sidan, hur många av oss lyckas att år efter år hitta den aktie som går bäst på börsen?

Fonder har vissa fördelar. Anta att du tror på ekonomin i Nya Zeeland eller kanske i Sydafrika. De flesta av oss kan inte de landspecifika regler som gäller för finansiell rapportering i dessa länder. Det är inte alltid helt enkelt att hitta en mäklare som erbjuder handel i dessa länder till rimliga priser. Av den anledningen kan det vara betydligt enklare att köpa aktier från Nya Zeeland, Sydafrika eller Vietnam genom att välja fonder.

Att välja fonder kan emellertid vara svårt. Vi har valt att dedikera denna sida åt en speciell sorts fonder, det som kallas för börshandlade fonder. De heter också ETFer, eller Exchange traded funds på engelska. Vårt mål är att ETFmarknaden skall kunna bidra med grundläggande information som kan vara till hjälp för dig som går i tankarna om att placera dina pengar. Det är emellertid inte fråga om placeringsrådgivning och vi tar inte ansvar för de placeringar du gör.

Riskspridningen en av de mest centrala funktionerna med fondköp, framförallt då du inte behöver sätta dig in i alla detaljer då du inte har dina pengar i enskilda aktier

Avgifterna är viktiga

Något som är viktigt är att jämföra avgifter, något som du kan göra i vår ETF-Screener. I denna har vi valt att samla alla de europeiska börshandlade fonder vi kunnat hitta. Det finns även en del ETC, så kallade börshandlade råvaror (Exchange Trade Commodities) och certifikat för både kryptovalutor och vanliga valutor också.

Använder du dig av de vanligaste mäklarna i Sverige för att köpa och sälja fonder hittar du alltid den totala avgiften på deras sidor. Tack vare detta har du en bra översikt av alla kostnader.

Storleken på dessa kostnader varierar en aning, beroende på flertalet faktorer som risk, utveckling och antal ägare – men räkna med ungefär en till två procent för de allra flesta, även om det givetvis kan finnas större skillnader. Vad gäller börshandlade fonder så är kostnaderna vanligtvis betydligt lägre, ofta hälften eller ännu lägre än för traditionella kostnader.

Avgiften du betalar innehåller löpande kostnader, transaktionskostnader, samt allt övrigt som ingår i förvaltningsprocessen. Bolagen du har valt att placera dina pengar i tar alltså betalt för att förvalta och administrera allt åt dig, något som också benämns som förvaltningsavgift.

Köp- och säljavgifter för fonder

Till sist vill vi även påminna dig om att du slipper köpavgiften när du handlar eller säljer fonder jämfört med aktier, något som kallas för courtage. Courtage måste du däremot på om du handlar med EFTer, dvs börshandlade fonder. Det tillkommer däremot valutaväxlingsavgifter hos Avanza och Nordnet vid fonder som använder sig av en utländsk valuta. Det är emellertid engångsavgifter och betyder inte så mycket för en långsiktig investerare, speciellt inte när den löpande förvaltningskostnaden är så pass mycket lägre.

De flesta som sparar med fonder väljer däremot att öppna ett investeringssparkonto för att undvika skatten på 30 procent som beläggs på vinsten när du tar ut pengar. Med ett sådant kan du även ta del av ett schablonbeskattat konto där du undviker att redovisa skatten på egen hand, samtidigt som skattesatsen endast ligger på 0,882 procent i skrivande stund. Uttag är också helt gratis vilket gör det till ett utmärkt alternativ när det kommer till långsiktigt sparande.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Uran är det nya guldet när världen åter satsar på kärnkraft

Publicerad

den

Globala nationers strävan att bli grön och minska beroendet av fossila bränslen har nu fått dem att jaga en råvara som hade varit mycket impopulär ett bra tag: uran. Uran är det nya guldet när världen åter satsar på kärnkraft

Globala nationers strävan att bli grön och minska beroendet av fossila bränslen har nu fått dem att jaga en råvara som hade varit mycket impopulär ett bra tag: uran. Uran är det nya guldet när världen åter satsar på kärnkraft

Efterfrågan på tungmetallen har ökat i takt med att länder från Kina till Indien och Ryssland driver fler kärnkraftsprogram för att balansera behoven av att tillgodose deras ökande energibehov och minska koldioxidutsläppen. Det har höjt priset på uran till höjder som inte har setts sedan efterdyningarna av kärnkraftskatastrofen i Fukushima 2011.

Råvarans pris har stigit nästan 40 procent hittills till cirka 66,25 USD per pound. Det kan klättra så högt som 80 dollar vid årsskiftet, rapporterade nyhetsbyrån Reuters, med hänvisning till analytiker. Som jämförelse har guld ökat med bara cirka 5 procent hittills under 2023.

”Marknaden har långsamt byggt upp högre priser i takt med att gruvkostnaderna stiger och kärnkraftsgeneratorer försöker bygga lager för att skydda sig mot allt mer riskfyllda problem på utbudssidan”, sa en gruvanalytiker från SP Angel till Reuters.

”Vi ser priserna stiga från år till år under de kommande 10-20 åren eller tills världen hittar en annan källa för storskalig oavbrottsbar baskraft med lågt koldioxidavtryck”, tillade han.

En annan energiexpert sa till Financial Times att uran kan se en tillförselskris som kan överstiga nivåerna före Fukushima.

Uran är en nyckelkomponent i nationers utveckling mot kärnkraft – en typ av kolfri kraft som skulle kunna användas för att hantera den globala uppvärmningen.

Vid sidan av spotpriserna stiger också aktierna hos urangruvarbetare och ETF:er som investerar i dem.

Sprott Uranium Miners UCITS ETF har sett sin förvaltade volym öka med över 100 miljoner dollar i tillgångar. Den har också redovisat en avkastning på 29,8 procent.

”Uran ETFer har vuxit 20x under de senaste 3 åren och jag tror att de kan växa 2-3x under de kommande två åren när världen blir verklighet att alla hopp om nettonoll kommer att kräva en hel del kärnkraft” Eric Balchunas, senior ETF-analytiker på Bloomberg, sa i ett nyligen inlägg på X.

Handla NUKL ETF

VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF A (NUKL ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla URNU ETF

Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating (URNU ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

EL4K ETF köper europeiska statsobligationer med alla löptider

Publicerad

den

Deka iBoxx EUR Liquid Sovereign Diversified 1-10 UCITS ETF (EL4K ETF) investerar i statsobligationer med fokus på Europa. Obligationernas löptider är mellan 7-10 år. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka iBoxx EUR Liquid Sovereign Diversified 1-10 UCITS ETF (EL4K ETF) investerar i statsobligationer med fokus på Europa. Obligationernas löptider är mellan 7-10 år. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,15 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka iBoxx EUR Liquid Sovereign Diversified 1-10 UCITS ETF är en liten ETF med tillgångar på 32 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.

Mål

”Fondens mål är att spåra utvecklingen för iBoxx € Liquid Sovereign Diversified 1-10 Index (Price Index). iBoxx EUR Liquid Sovereign Diversified-indexen är baserade uteslutande på obligationer som ingår i universum av iBoxx EUR-referensindexen.

För att säkerställa att endast lämpliga obligationer kommer in i de likvida indexen, ytterligare urvalskriterier har lagts till: obligationstyp, löptid och utestående belopp Maximalt antal obligationer i varje index är begränsat till 25. Vikten av ett land i ett index är begränsad till 20 %. Antalet obligationer från ett emissionsland som får komma in i ett index är begränsat till 4 obligationer.”

Investeringsstrategi

Deka iBoxx EUR Liquid Sovereign Diversified 1-10 UCITS ETF strävar efter att spåra iBoxx® EUR Liquid Sovereigns Diversified 1-10-index. Indexet iBoxx® EUR Liquid Sovereigns Diversified 1-10 följer de 25 mest likvida eurodenominerade statsobligationerna utgivna av regeringar i euroområdet. Tid till förfall: 1-10 år. Maxvikt per land: 4 obligationer respektive 20%.

Handla EL4K ETF

Deka iBoxx EUR Liquid Sovereign Diversified 1-10 UCITS ETF (EL4K ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUREL4K
Stuttgart Stock ExchangeEUREL4K
XETRAEUREL4K

Fortsätt läsa

Nyheter

21.co utser Senior ETF Leader till chef för finansiell produktutveckling

Publicerad

den

21.co, världens största emittent av krypto-ETP, tillkännagav idag utnämningen av Mandy Chiu, CFA, företagets chef för finansiell produktutveckling. När intresset ökar för investeringsutrymmet för digitala tillgångar kommer Chius tillägg till 21.co vid en tidpunkt av betydande tillväxt och nyckeltalangförvärv för företaget.

21.co, världens största emittent av krypto-ETP, tillkännagav idag utnämningen av Mandy Chiu, CFA, företagets chef för finansiell produktutveckling. När intresset ökar för investeringsutrymmet för digitala tillgångar kommer Chius tillägg till 21.co vid en tidpunkt av betydande tillväxt och nyckeltalangförvärv för företaget.

I denna roll kommer Chiu att övervaka företagets globala produktexpansion av 21Shares. I nära samarbete med branschpartners kommer hon att försöka överbrygga klyftan mellan TradFi och DeFi – ett nyckelinitiativ för att stödja företagets uppdrag och tillväxt. Som ämnesexpert kommer Chiu att leda nya möjligheter med anmärkningsvärda partners, som ARK Invest och andra, som utvecklar skräddarsydda, innovativa produkter som möter investerarnas krav och utökar 21.cos uppdrag att ge säkrare, pålitlig tillgång till kryptobaserade tillgångar.

”Vi är glada över att välkomna Mandy Chiu till 21.co. Hennes omfattande erfarenhet inom ETF-området är ett bevis på hennes djupa branschkunskap och engagemang”, säger Ophelia Snyder, VD och medgrundare på 21.co. ”Hennes enastående expertis kommer inte bara att lyfta vår verksamhet utan också bidra till att forma hela ETF-landskapet och vi ser fram emot de innovativa idéer och insikter hon kommer att tillföra vår organisation.”

Chiu tar över två decennier av traditionell finanserfarenhet till 21.co, som tidigare tjänstgjorde som Tabula Investment Managements produktchef. Innan Tabula var Chiu verkställande direktör och chef för EMEA och APAC ETF-produkter på State Street Global Advisors (SSGA). Hon har också haft olika roller på HSBC Banking & Global Markets, ETF Securities och Yuanta Securities (Taiwan). Chiu kommer att fortsätta att vara baserad i London, Storbritannien.

”Jag är stolt över att inleda detta spännande nya kapitel när jag går med i 21.co i den dynamiska världen av krypto-ETP, efter att ha sett branschens utveckling”, säger Mandy Chiu, chef för finansiell produktutveckling på 21.co. ”På 21.co ser jag en enastående möjlighet att fortsätta resan mot innovation, utnyttja min erfarenhet för att driva innovation, utöka produktutbudet och leverera exceptionellt värde till våra kunder. Jag är glad över att samarbeta tillsammans med det begåvade teamet här och utveckla banbrytande lösningar som kommer att fortsätta att forma framtiden för landskapet.”

Fortsätt läsa

Populära