Följ oss

Nyheter

Hello passive goodbye active

Publicerad

den

Hello passive goodbye active

Titeln på detta inlägg ”hello passive goodbye active” är direkt tagen från en artikel i fondbilagan till Financial Times – FTFM (23 juni). Denna artikel har blivit väldigt omskriven på senare tid. Vill du läsa den i sin helhet, se nedan länk. Du måste skapa ett konto för att kunna läsa den. Varför har den blivit så omskriven? I detta inlägg ska jag lyfta fram några av de ”punchlines” som presenterades.

Diskussionen gällande aktiv och passiv förvaltning har aldrig varit mer intensiv än nu. Ursprungsartikeln och andra artiklar som diskuterar artikeln är överens om att det är den växande ETF-marknaden som är skäl till detta. S&P presenterar löpande utfallet i kampen aktiva kontra passiva investeringar i deras välkända SPIVA-rapport som publiceras kvartalsvis. Under en lång tid har det tydligt framkommit att passiv förvaltning slår aktiv förvaltning i majoriteten av fallen. Få har dock varit medvetna om detta faktum, men detta är på väg att ändras.

Artikeln i FTFM lägger på ett ytterligare lager som är väldigt intressant, enligt min mening. Det har nämligen visat sig att många professionella fondförvaltare/kapitalförvaltare som säljer aktiva investeringsprodukter använder sig av passiva investeringar privat. Undersökningen som utfördes av Ignites inkluderade 1 001 amerikanska fondförvaltare. Av dessa sa cirka 67 procent att de hade en stor andel av sina privata investeringar i passiva produkter. 45 procent sa att de hade en signifikant andel placerade i passiva instrument. Detta samtidigt som de säljer aktiva investeringsalternativ till sina kunder.

I USA har det tagit ETF-marknaden 20 år att nå 1 500 miljarder US-dollar i förvaltat kapital. iShares prognos är att den amerikanska ETF-marknaden kommer att växa till 3 500 miljarder US-dollar till 2018. En ny era är på väg. Som en professional aktör måste du antingen anpassa dig eller också är risken stor att du blir överkörd.

Är du också trött på dåliga och dyra fondförvaltare? Kanske dags och läsa på om passiva investeringsalternativ som ETF:er och indexfonder, eller vad säger du?

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.