Följ oss

Nyheter

Rekordstort nysparande i fonder under första halvåret

Publicerad

den

Under juni månad uppgick nysparandet i fonder till totalt 17,2 miljarder kronor och i princip samtliga fondtyper uppvisade nettoinsättningar.

Under juni månad uppgick nysparandet i fonder till totalt 17,2 miljarder kronor och i princip samtliga fondtyper uppvisade nettoinsättningar.

Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under månaden med närmare 172 miljarder kronor och uppgick vid utgången av juni till rekordhöga 6 256 miljarder.

I juni noterade fonder ett sammanlagt nettoinflöde på 17,2 miljarder kronor. Aktiefonder hade nettoinsättningar på 8,8 miljarder och i blandfonder nettosparades 2,9 miljarder. Även långa räntefonder och korta räntefonder noterade nettoinflöden på 4,6 respektive 0,8 miljarder kronor under juni månad.

Hittills i år uppgår nettosparandet i fonder till totalt 87,6 miljarder kronor, vilket utgör det största inflödet någonsin under ett första halvår. Hela 79,5 miljarder har nysparats i aktiefonder såhär långt under 2021.

”Vilket fantastiskt första halvår för alla fondsparare! Fondförmögenheten har aldrig varit högre och spararna har lagt undan mer pengar än någonsin i fonder. Men kom ihåg att fondsparande inte är en sport bara i goda tider, historien visar att man som långsiktig sparare ska fortsätta med insättningarna även när det väl stormar till. Noterbart i juni är att Nordamerikafonder och Europafonder väljs in i portföljerna utöver globalfonder och Sverigefonder, som varit årets storfavoriter”, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening.

I juni var utvecklingen på de flesta av världens aktiemarknader positiv och värdet på Stockholmsbörsen steg med 0,7 procent (inklusive utdelningar). Aktiefonder uppvisade under månaden ett totalt nettoinflöde på 8,8 miljarder kronor och störst var insättningarna, liksom hittills i år, i globalfonder. Även Nordamerikafonder, Europafonder och Sverigefonder noterade nettoinflöden.

Långa räntefonder uppvisade i juni ett nettoinflöde på totalt 4,6 miljarder kronor, av vilket 1,9 miljarder tillföll företagsobligationsfonder. Under första halvåret uppgår nettoinsättningarna i långa räntefonder till totalt 3,8 miljarder kronor. Från företagsobligationsfonder har det dock hittills under 2021 gjorts nettouttag på 1,6 miljarder kronor.

Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under juni med närmare 172 miljarder kronor och uppgick halvårsskiftet till rekordhöga 6 256 miljarder. Av den totala fondförmögenheten var 4 092 miljarder (motsvarande 65 procent) placerade i aktiefonder.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *