Följ oss

Nyheter

Investera i vatten precis som Michael Burry

Publicerad

den

Investera i vatten precis som Michael Burry

Michael Burry gjorde sitt namn under Finanskrisen 2008-2009, genom att satsa emot eller korta bostadsbubblan. Som chef för Scion Capital hedgefond tillämpade Burry sin kompetens inom värdeinvesteringar för att skapa extraordinära avkastningar för investerare. På mindre än ett årtionde registrerade Scion sammanlagda avkastningar på 489,34% efter avgifter och kostnader.

När bostadsbubblan imploderade, betalade Burrys satsningar på kredit default swaps sig så så bra att han var med i The Big Short, en film inspirerad av en Michael Lewis-bok. Det presenterade historier om den ekonomiska krisen genom linsen hos några investerare som satsade mot bostadsbubblan. I slutet av filmen fick tittarna en aning om var Burry blev uppmärksam på nästa. Den sista linjen i filmen var emblazoned med sin djärva nästa investering:

“Michael Burry is focusing all of his trading on one commodity: Water” – The Big Short

Om en investerare med bevisad avkastning som, som Warren Buffett, är en student av Benjamin Graham och David Dodds berömda bok, Security Analysis, fokuserar på att investera i vatten, då kanske du borde överväga det också?

Varför investera i vatten

Även om investerare brukar tänka på guld och silver som värdefulla resurser innan de tänker på vattenkällor är verkligheten att vatten är så värdefullt att det kan leda till allvarliga konflikter.

Nedanstående lista innehåller listan över konflikter som rörde vatten 2017:

• Nästan 3 miljoner människor lämnades utan tillgång till tillförlitlig vattenförsörjning i Ukraina
• Sammandrabbningar i Darfur mellan bönder och boskapsuppfödare över tillgång till vatten
• Attack på islamiska statsstyrkor som kontrollerar Tabqa-dammen

Och vattenrelaterade sjukdomar svarar för cirka 80% av alla sjukdomar och dödsfall i utvecklingsländerna. Faktum är att över 2 miljarder människor saknar tillgång till lämplig sanitet enligt FN.

Avlopp och avfall är orsaker till vattenförorening som leder till sjukdom men en annan stor faktor är begränsat färskt vatten på jorden. Medan det är lätt att tänka på jorden som att ha en riklig tillgång till vatten. Trots allt är 71% av jordens yta täckt av vatten – verkligheten är att sötvatten utgör bara 0,76% av allt vatten.

“Fresh, clean water cannot be taken for granted. And it is not — water is political, and litigious” – Michael Burry

Och som alla investerare vet: där efterfrågan är hög och utbudet är begränsat stiger priserna.

I detta fall kommer efterfrågan från en ständigt växande befolkning av människor på jorden som kräver mer av jordens begränsade sötvattenresurser.

Hur investera i vatten

Kanske är det enklaste sättet att investera i vatten att investera i börshandlade fonder, även om aktier, jordbruksmark och vattenrättigheter är andra investeringsmöjligheter

Investera i vattenrelaterade ETFs

En ledande vattenrelaterad ETF är Guggenheim S & P Global Water Index ETF [NYSE: CGW]. Fonden har som mål att investera i företag som sträcker sig över vattensektorn i syfte att dra nytta av utvecklingen av ny infrastruktur som är utformad för att säkerställa effektiv leverans och vattenkvalitet.

Tanken bakom den börshandlade fonden är också att få tillgång till möjligheter som följer av befolkningstillväxt, konsumtion och klimat samt att dra nytta av den globala efterfrågan på vatten. Liksom alla börshandlade fonder har den ett löpande kostnadsförhållande och det är lite högt på 0,64% vilket är ganska högre än många av de bästa Vanguard-fonderna.

En av anledningarna till att det löpande kostnadsförhållandet är högre än att säga kostnadskvoten för en S & P 500-fond är att fonden investerar i globala företag i motsats till amerikanska företag.

Några av de bästa innehaven i fonden är:

• American Water Works Co Inc.
• Danaher Corp
• Xylem Inc / NY
• Pentair PLC
• Veolia Environment SA
• Geberit AG
• Idex Corp
• Suez
• United Utilities Group PLC
• Severn Trent PLC

Ett annat sätt att investera i vatten är via S & P Global Water Index [CWW], som också spårar företag över hela världen som är relaterade till vattenverksamheten.

För att skapa diversifierad exponering för den globala vattenmarknaden är de 50 företagen fördelade på samma sätt över två huvudgrupper:

1. Vattenverktyg och infrastruktur
2. Vattenutrustning och material

Verktyg och infrastrukturföretag omfattar områden som vattenförsörjning, avloppsrening, avlopps- och rörledningskonstruktion, vattenrening, vattenförsörjning, vattenprovning och vattenborrning.

Utrustning och material företag fokuserar på områden som vattenreningsapparater, VVS-utrustning, vattenbehandling kemikalier, räkneapparater, vätskepumpar och motorer, pumpar och pumputrustning.

Investera i vattenrättigheter

Investerare köper vattenrättigheter, vilket ger dem rätt att använda vatten från en källa som en flod eller sjö. Som investerare kan du hyra ut vattnet rätt till bönder, kommuner eller till och med företag. Problemet med vattenrättigheter är ungefär som problemet med en tillgång utan utdelning, till exempel guld. Och det är sättet att tjäna pengar för att någon ska betala mer än investeraren.

Vissa investerare tror dock så mycket i tanken på vattenrelaterade investeringar att de enbart fokuserar på vattenrättigheter. Aqua Capital Management, till exempel, är ett vattenrätts- och investeringsbolag som samlar vattenrättigheter i regioner med vattenbrist över hela världen.

Eftersom vattenbrist och torka alltmer blir utmaningar för torra regioner som Kalifornien och Nevada, har några lokala regeringar kommit med innovativa lösningar för att återvinna vatten. Till exempel, Las Vegas återvinner nära 100% av sitt inomhusvatten.

Investera i jordbruksfastigheter

Så tilltalande som vattenrättigheter kan vara för vissa investerare, lockar de inte Michael Burry lika mycket som jordbruksmark.

I ett PBS-program berättade om hur Michael Burry investerar i jordbruksmark. Nu är denna typ av investering inte för alla, men att se hur Burry fördelar sina pengar är lärande för att förstå hur värde investerare tycker om att tjäna pengar på lång sikt.

När Burry intervjuades av New York-tidningen om hans vatteninvesteringsavhandling, uppgav han att:

“Transporting water is impractical for both political and physical reasons, so buying up water rights did not make a lot of sense to me. What became clear to me is that food is the way to invest in water” – Michael Burry

Enligt segmentet investerar Burry i bondgårdar. Varför i världen investerar han i mandelodlingar du kanske frågar? Tja, det visar sig att växande mandel kräver mycket vatten och när vattenbrist äger rum, kommer bönder ibland att gå iväg vilket resulterar i ännu mindre utbud av mandelproducenter och därmed mandlar.

Mandelodlarna som är kvar i affärer kan öka sina priser och vinster som ett resultat. Ett annat populärt men vattenintensivt gott är vin. Studier visar att 872 liter vatten behövs för att producera 1 liter vin. Vattenfotavtrycket för allmänt konsumerade föremål innefattar:

Gallons vatten som behövs för att producera ett Pound
Choklad 2,061
Kanel 1,860
Biff 1,847
Olivolja 1,729
Hasselnötter 1,260
Får 1,248
Valnötter 1,112
Kaffe 1,056
Vin 872
Fläsk 718
Linser 704
Ingefära 199
Peppermynta 35
Källa: Huffington Post

När hedgefonder börjar köpa mandel- och valnötsodlingar på grund av de höga marginalerna vet du att de tror på den långsiktiga efterfrågan på obalans i investeringar.

Investera i aktier

Ett annat sätt att investera direkt i vattenrelaterade projekt är att satsa på enskilda aktier. Historiskt sett när branscher är fragmenterade är de mogna för störningar och möjligheten till en roll-up-spelning som aggregerar många spelare blir lukrativ.

Exempelvis är American Water Works Company (NYSE: AWK) ett holdingbolag som tillhandahåller vatten och avfallstjänster till allmännyttiga företag i 16 stater.

Aqua America (NYSE: WTR) är ett annat företag som har konsoliderat sitt grepp om avloppsvatten genom att förvärva över 300 företag mellan 1993 och 2013.

Det finns ingen brist på konkurrenter i vattenutrymmet, som York Water (NYSE: YORW) som dämpar och renar vatten för att möta eller överträffa säkra dricksvattnormer.

Ett något större företag är American States Water (NYSE: AWR) som är moderbolaget till en handfull användaroperatörer som bedriver inköp, produktion, distribution och försäljning av vatten.

Om utsikterna att undersöka vattenföretag verkar skrämmande då kan Guggenheim ETF vara en bättre satsning. Kostnaden för att köpa aktierna kommer emellertid att begränsas till kostnader för handelskostnader medan ETF kommer att debitera en löpande årlig förvaltningskostnad.

Investera i vatten: Sammanfattning

En viktig takeaway från Bloombergs intervju med Michael Burry är att investeringar i vatten eller jordbruksmark är smarta i speciella situationer. Inte alla delar av jordbruksmark eller varje vattenrättighetsföretag kommer att betala utdelningar, men där begränsad leverans möter ökad efterfrågan kommer priserna sannolikt att stiga över tiden.

För den praktiska investeraren är inte säker på var du ska börja är det bästa stället i allmänhet via en börshandlade fond som har en lägre risk men ännu lägre ersättning eftersom det är diversifierat jämfört med att köpa aktier i ett visst företag som kan ha högre uppåtspotential och högre nackdel risk.

Mer riskfyllda än aktier är vattenrika jordbruks- och vattenrättigheter, som kan ha störst uppsida men likaså är de minst likvida investeringsmöjligheterna, så de är troligen bäst för de mest sofistikerade och erfarna investerarna. Därför investerar Michael Burry i jordbruksmark direkt – men vattenrättigheter!

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Nya iShares obligations ETFer på Xetra: tillgång till ett brett utbud av valutasäkrade USD-obligationer och inteckningssäkrade amerikanska värdepapper

Publicerad

den

Två nya börshandlade fonder iShares obligations ETFer från iShares har sedan i fredags kunnat handlas på Xetra och via handelsplatsen Börse Frankfurt. Dessa nya iShares obligations ETFer på Xetra ger tillgång till ett brett utbud av valutasäkrade USD-obligationer och inteckningssäkrade amerikanska värdepapper.

Två nya börshandlade fonder iShares obligations ETFer från iShares har sedan i fredags kunnat handlas på Xetra och via handelsplatsen Börse Frankfurt. Dessa nya iShares obligations ETFer på Xetra ger tillgång till ett brett utbud av valutasäkrade USD-obligationer och inteckningssäkrade amerikanska värdepapper.

iShares US Mortgage Backed Securities UCITS ETF EUR Hedged erbjuder investerare tillgång till den brett diversifierade marknaden för amerikanska inteckningssäkrade värdepapper utgivna och garanterade av statligt sponsrade företag som Ginnie Mae, Fannie Mae och Freddie Mac. Amerikanska värdepapper med fast ränta med en pass-through-struktur har en rating av investment grade och är säkrade av pooler av inteckningar från amerikanska husägare. Genom pass-through-strukturen får värdepappersinnehavare direkt kapitalbeloppet plus ränta från poolerna av bostadslån. Alla värdepapper måste ha en vägd genomsnittlig återstående löptid på minst ett år.

iShares US Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged ger tillgång till den globala marknaden för obligationer denominerade i US-dollar av investeringsklass. Obligationerna med fast ränta är statsobligationer, statsrelaterade obligationer, företagsobligationer och bostadsobligationer. Minsta återstående löptid är ett år.

Båda instrumenten använder terminskontrakt för att säkra valutafluktuationer mot den amerikanska dollarn.

NamnTillgångs-klassISINFörvaltnings-avgiftUtdelnings-policyReferens- index
iShares US Mortgage Backed Securities UCITS ETF EUR Hedged (dist)Fixed Income ETFIE000EEJLWG10,30 procentUtdelandeBloomberg US Mortgage Backed Securities Index
iShares US Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged (dist)Fixed Income ETFIE00093SKUY40,30 procentUtdelandeBloomberg US Aggregate Bond Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 143 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på mer än €14 miljarder är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

En uranfond, Future of Defense och Bitcoin

Publicerad

den

HANetfs grundare och co-VD Hector McNeil anslöt sig till Proactives Stephen Gunnion med nyheten att företaget lanserar Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF under tickern U8NJ på London Stock Exchange och Deutsche Börse (ETR: DB1) denna fredag. Han pratade även om deras NATO-fond, Future of Defense.

HANetfs grundare och co-VD Hector McNeil anslöt sig till Proactives Stephen Gunnion med nyheten att företaget lanserar Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF under tickern U8NJ på London Stock Exchange och Deutsche Börse (ETR: DB1) denna fredag. Han pratade även om deras NATO-fond, Future of Defense.

ETF, som fokuserar på små och medelstora uranföretag, är mycket efterlängtad och har skapat stort intresse på sociala medier. Sprott, sponsorn av denna produkt i USA, har sett sin version samla runt 400 miljoner dollar i tillgångar på mindre än ett år.

McNeil förklarade att efterfrågan på denna ETF drivs av ett erkännande av kärnkraftens roll i att tillhandahålla en konsekvent ren energikälla och en tillgångspress som förvärrats av konflikten mellan Ryssland och Ukraina. U308, HANetfs bredare produkt för uranbrytare, var den toppresterande tematiska ETFen i Europa förra året med en avkastning på 45 %.

McNeil lyfte också fram Future of Defense UCITS ETF (ASWC), som drar nytta av nuvarande geopolitiska spänningar. Denna ETF är unik eftersom den inkluderar företag som är anslutna till NATO-medlemmar eller medlemsförbund, som syftar till att dra nytta av ökade försvarsutgifter bland NATO-länderna.

I rampljuset var också ETC Group Physical Bitcoin ETF (BTCE), den mest omsatta kryptospot-ETF i Europa, med tillgångar på 1,3 miljarder dollar. Denna produkt understryker den växande acceptansen och efterfrågan på investeringsalternativ för kryptovaluta i Europa, trots skepsis kring den digitala tillgångsklassen.

McNeil berättade för Proactive att han nyligen deltog i den största årliga ETF-konferensen i Miami Beach, som avsevärt fokuserade på Bitcoin och kryptovaluta ETFer, vilket speglar branschens utveckling och dess hausseartade utsikter mot en framtid värderad till 50 biljoner dollar under det kommande decenniet.

Handla Future of Defence ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla BTCE ETC

ETC Group Physical Bitcoin (BTCE ETC) är en börsnoterad kryptovaluta som handlas på Euronext Paris och tyska XETRA.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla U8NJ ETF

Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF (U8NJ) r en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

ELF5 ETF investerar i europeiska länder utanför Eurozonen

Publicerad

den

Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF (ELF5 ETF) investerar i aktier med fokus på Europa. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF (ELF5 ETF) investerar i aktier med fokus på Europa. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF är en mycket liten ETF med tillgångar på 11 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.

Mål

Deka Europe ex EMU UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel börshandlad fond som följer utvecklingen av MSCI Europe ex EMU Index (prisindex). Indexet representerar de utvecklade europeiska aktiemarknaderna uteslutande de länder som ingår i Europeiska monetära unionen.

Investeringsstrategi

Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF strävar efter att följa MSCI Europe ex EMU-indexet. MSCI Europe ex EMU-indexet spårar ledande aktier i europeiska länder utanför euroområdet.

Handla ELF5 ETF

Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF (ELF5 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURELF5
Stuttgart Stock ExchangeEURELF5
XETRAEURELF5

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

Populära