Följ oss

Nyheter

Investera i vatten precis som Michael Burry

Publicerad

den

Investera i vatten precis som Michael Burry

Michael Burry gjorde sitt namn under Finanskrisen 2008-2009, genom att satsa emot eller korta bostadsbubblan. Som chef för Scion Capital hedgefond tillämpade Burry sin kompetens inom värdeinvesteringar för att skapa extraordinära avkastningar för investerare. På mindre än ett årtionde registrerade Scion sammanlagda avkastningar på 489,34% efter avgifter och kostnader.

När bostadsbubblan imploderade, betalade Burrys satsningar på kredit default swaps sig så så bra att han var med i The Big Short, en film inspirerad av en Michael Lewis-bok. Det presenterade historier om den ekonomiska krisen genom linsen hos några investerare som satsade mot bostadsbubblan. I slutet av filmen fick tittarna en aning om var Burry blev uppmärksam på nästa. Den sista linjen i filmen var emblazoned med sin djärva nästa investering:

“Michael Burry is focusing all of his trading on one commodity: Water” – The Big Short

Om en investerare med bevisad avkastning som, som Warren Buffett, är en student av Benjamin Graham och David Dodds berömda bok, Security Analysis, fokuserar på att investera i vatten, då kanske du borde överväga det också?

Varför investera i vatten

Även om investerare brukar tänka på guld och silver som värdefulla resurser innan de tänker på vattenkällor är verkligheten att vatten är så värdefullt att det kan leda till allvarliga konflikter.

Nedanstående lista innehåller listan över konflikter som rörde vatten 2017:

• Nästan 3 miljoner människor lämnades utan tillgång till tillförlitlig vattenförsörjning i Ukraina
• Sammandrabbningar i Darfur mellan bönder och boskapsuppfödare över tillgång till vatten
• Attack på islamiska statsstyrkor som kontrollerar Tabqa-dammen

Och vattenrelaterade sjukdomar svarar för cirka 80% av alla sjukdomar och dödsfall i utvecklingsländerna. Faktum är att över 2 miljarder människor saknar tillgång till lämplig sanitet enligt FN.

Avlopp och avfall är orsaker till vattenförorening som leder till sjukdom men en annan stor faktor är begränsat färskt vatten på jorden. Medan det är lätt att tänka på jorden som att ha en riklig tillgång till vatten. Trots allt är 71% av jordens yta täckt av vatten – verkligheten är att sötvatten utgör bara 0,76% av allt vatten.

“Fresh, clean water cannot be taken for granted. And it is not — water is political, and litigious” – Michael Burry

Och som alla investerare vet: där efterfrågan är hög och utbudet är begränsat stiger priserna.

I detta fall kommer efterfrågan från en ständigt växande befolkning av människor på jorden som kräver mer av jordens begränsade sötvattenresurser.

Hur investera i vatten

Kanske är det enklaste sättet att investera i vatten att investera i börshandlade fonder, även om aktier, jordbruksmark och vattenrättigheter är andra investeringsmöjligheter

Investera i vattenrelaterade ETFs

En ledande vattenrelaterad ETF är Guggenheim S & P Global Water Index ETF [NYSE: CGW]. Fonden har som mål att investera i företag som sträcker sig över vattensektorn i syfte att dra nytta av utvecklingen av ny infrastruktur som är utformad för att säkerställa effektiv leverans och vattenkvalitet.

Tanken bakom den börshandlade fonden är också att få tillgång till möjligheter som följer av befolkningstillväxt, konsumtion och klimat samt att dra nytta av den globala efterfrågan på vatten. Liksom alla börshandlade fonder har den ett löpande kostnadsförhållande och det är lite högt på 0,64% vilket är ganska högre än många av de bästa Vanguard-fonderna.

En av anledningarna till att det löpande kostnadsförhållandet är högre än att säga kostnadskvoten för en S & P 500-fond är att fonden investerar i globala företag i motsats till amerikanska företag.

Några av de bästa innehaven i fonden är:

• American Water Works Co Inc.
• Danaher Corp
• Xylem Inc / NY
• Pentair PLC
• Veolia Environment SA
• Geberit AG
• Idex Corp
• Suez
• United Utilities Group PLC
• Severn Trent PLC

Ett annat sätt att investera i vatten är via S & P Global Water Index [CWW], som också spårar företag över hela världen som är relaterade till vattenverksamheten.

För att skapa diversifierad exponering för den globala vattenmarknaden är de 50 företagen fördelade på samma sätt över två huvudgrupper:

1. Vattenverktyg och infrastruktur
2. Vattenutrustning och material

Verktyg och infrastrukturföretag omfattar områden som vattenförsörjning, avloppsrening, avlopps- och rörledningskonstruktion, vattenrening, vattenförsörjning, vattenprovning och vattenborrning.

Utrustning och material företag fokuserar på områden som vattenreningsapparater, VVS-utrustning, vattenbehandling kemikalier, räkneapparater, vätskepumpar och motorer, pumpar och pumputrustning.

Investera i vattenrättigheter

Investerare köper vattenrättigheter, vilket ger dem rätt att använda vatten från en källa som en flod eller sjö. Som investerare kan du hyra ut vattnet rätt till bönder, kommuner eller till och med företag. Problemet med vattenrättigheter är ungefär som problemet med en tillgång utan utdelning, till exempel guld. Och det är sättet att tjäna pengar för att någon ska betala mer än investeraren.

Vissa investerare tror dock så mycket i tanken på vattenrelaterade investeringar att de enbart fokuserar på vattenrättigheter. Aqua Capital Management, till exempel, är ett vattenrätts- och investeringsbolag som samlar vattenrättigheter i regioner med vattenbrist över hela världen.

Eftersom vattenbrist och torka alltmer blir utmaningar för torra regioner som Kalifornien och Nevada, har några lokala regeringar kommit med innovativa lösningar för att återvinna vatten. Till exempel, Las Vegas återvinner nära 100% av sitt inomhusvatten.

Investera i jordbruksfastigheter

Så tilltalande som vattenrättigheter kan vara för vissa investerare, lockar de inte Michael Burry lika mycket som jordbruksmark.

I ett PBS-program berättade om hur Michael Burry investerar i jordbruksmark. Nu är denna typ av investering inte för alla, men att se hur Burry fördelar sina pengar är lärande för att förstå hur värde investerare tycker om att tjäna pengar på lång sikt.

När Burry intervjuades av New York-tidningen om hans vatteninvesteringsavhandling, uppgav han att:

“Transporting water is impractical for both political and physical reasons, so buying up water rights did not make a lot of sense to me. What became clear to me is that food is the way to invest in water” – Michael Burry

Enligt segmentet investerar Burry i bondgårdar. Varför i världen investerar han i mandelodlingar du kanske frågar? Tja, det visar sig att växande mandel kräver mycket vatten och när vattenbrist äger rum, kommer bönder ibland att gå iväg vilket resulterar i ännu mindre utbud av mandelproducenter och därmed mandlar.

Mandelodlarna som är kvar i affärer kan öka sina priser och vinster som ett resultat. Ett annat populärt men vattenintensivt gott är vin. Studier visar att 872 liter vatten behövs för att producera 1 liter vin. Vattenfotavtrycket för allmänt konsumerade föremål innefattar:

Gallons vatten som behövs för att producera ett Pound
Choklad 2,061
Kanel 1,860
Biff 1,847
Olivolja 1,729
Hasselnötter 1,260
Får 1,248
Valnötter 1,112
Kaffe 1,056
Vin 872
Fläsk 718
Linser 704
Ingefära 199
Peppermynta 35
Källa: Huffington Post

När hedgefonder börjar köpa mandel- och valnötsodlingar på grund av de höga marginalerna vet du att de tror på den långsiktiga efterfrågan på obalans i investeringar.

Investera i aktier

Ett annat sätt att investera direkt i vattenrelaterade projekt är att satsa på enskilda aktier. Historiskt sett när branscher är fragmenterade är de mogna för störningar och möjligheten till en roll-up-spelning som aggregerar många spelare blir lukrativ.

Exempelvis är American Water Works Company (NYSE: AWK) ett holdingbolag som tillhandahåller vatten och avfallstjänster till allmännyttiga företag i 16 stater.

Aqua America (NYSE: WTR) är ett annat företag som har konsoliderat sitt grepp om avloppsvatten genom att förvärva över 300 företag mellan 1993 och 2013.

Det finns ingen brist på konkurrenter i vattenutrymmet, som York Water (NYSE: YORW) som dämpar och renar vatten för att möta eller överträffa säkra dricksvattnormer.

Ett något större företag är American States Water (NYSE: AWR) som är moderbolaget till en handfull användaroperatörer som bedriver inköp, produktion, distribution och försäljning av vatten.

Om utsikterna att undersöka vattenföretag verkar skrämmande då kan Guggenheim ETF vara en bättre satsning. Kostnaden för att köpa aktierna kommer emellertid att begränsas till kostnader för handelskostnader medan ETF kommer att debitera en löpande årlig förvaltningskostnad.

Investera i vatten: Sammanfattning

En viktig takeaway från Bloombergs intervju med Michael Burry är att investeringar i vatten eller jordbruksmark är smarta i speciella situationer. Inte alla delar av jordbruksmark eller varje vattenrättighetsföretag kommer att betala utdelningar, men där begränsad leverans möter ökad efterfrågan kommer priserna sannolikt att stiga över tiden.

För den praktiska investeraren är inte säker på var du ska börja är det bästa stället i allmänhet via en börshandlade fond som har en lägre risk men ännu lägre ersättning eftersom det är diversifierat jämfört med att köpa aktier i ett visst företag som kan ha högre uppåtspotential och högre nackdel risk.

Mer riskfyllda än aktier är vattenrika jordbruks- och vattenrättigheter, som kan ha störst uppsida men likaså är de minst likvida investeringsmöjligheterna, så de är troligen bäst för de mest sofistikerade och erfarna investerarna. Därför investerar Michael Burry i jordbruksmark direkt – men vattenrättigheter!

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XUS1 ETF investerar i korta amerikanska statsobligationer

Publicerad

den

Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1C (XUS1 ETF) med ISIN LU1920015523 försöker följa iBoxx® USD Treasuries 1-3-index. iBoxx® USD Treasuries 1-3-index följer amerikanska statsobligationer. Tid till förfall: 1-3 år.

Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1C (XUS1 ETF) med ISIN LU1920015523 försöker följa iBoxx® USD Treasuries 1-3-index. iBoxx® USD Treasuries 1-3-index följer amerikanska statsobligationer. Tid till förfall: 1-3 år.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,06 % p.a. Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1C är den billigaste ETF som följer iBoxx® USD Treasuries 1-3 index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1C är en liten ETF med tillgångar på 24 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 13 december 2021 och har sin hemvist i Luxemburg.

Referensindex nyckelfunktioner

iBoxx® $ Treasuries 1-3 Index strävar efter att spegla utvecklingen på följande marknad:

  • USD-noterade obligationer emitterade av den amerikanska staten
  • Obligationer vars löptider är mellan 1 och 3 år
  • Minsta utestående belopp på 1 miljard USD per obligation

Handla XUS1 ETF

Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1C (XUS1 ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeUSDXUS1

Största innehav

ISINNamnVikt%Land
US912828G385UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 11/241,57%United States
US912828J272UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 2/251,56%United States
US912828XB14UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 5/251,55%United States
US912828M565UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 11/251,55%United States
US912828K742UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 8/251,54%United States
US91282CBH34BBG00Z0G3YM4 TREASURY NOTE 1/261,48%United States
US912828P469UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 2/261,47%United States
US9128282A70UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 8/261,45%United States
US912828R366UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 5/261,44%United States
US91282CCF68BBG0115Q78T7 WI TREASURY NOTE 5/261,43%United States
US91282CBQ33BBG00ZCLW1Y7 TREASURY NOTE 2/261,42%United States
US91282CCW91BBG0127QL0Z7 WI TREASURY NOTE 8/261,41%United States
US91282CCZ23BBG012PP9F99 UNITED STATES TREAS 00875 26 9/261,39%United States
US91282CCP410.625 US TR NTS 261,39%United States
US91282CBC47BBG00YPGC5B5 TREASURY NOTE 12/251,39%United States

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Bygga din Shariah-kompatibla portfölj med ETFer

Publicerad

den

Titta på inspelningen av detta webbseminarium när HSBC diskuterade den växande aptiten för Shariah-kompatibla investeringsprodukter och utforska hur du kan få tillgång till möjligheten genom en mängd olika Shariah-kompatibla exponeringar, från Shariah-equity-ETFer till Sukuk-ETFer.

Titta på inspelningen av detta webbseminarium när HSBC diskuterade den växande aptiten för Shariah-kompatibla investeringsprodukter och utforska hur du kan få tillgång till möjligheten genom en mängd olika Shariah-kompatibla exponeringar, från Shariah-equity-ETFer till Sukuk-ETFer.

Handla HBKU ETF

HSBC Global Sukuk UCITS ETF (HBKU ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kryptoföretaget Copper startar digital värdepappersmäklare i Abu Dhabi

Publicerad

den

Kryptoföretaget Copper planerar att börja erbjuda en mäklartjänst för digitala värdepapper i Abu Dhabi i början av nästa år, sade företaget på onsdagen.

Kryptoföretaget Copper planerar att börja erbjuda en mäklartjänst för digitala värdepapper i Abu Dhabi i början av nästa år, sade företaget på onsdagen.

Copper Securities, den nya enheten som erbjuder exekutions- och förvaringstjänster, arbetar med emiratets Financial Services Regulatory Authority (FSRA) för att ha de nödvändiga godkännandena på plats i början av 2024.

Flytten har underlättats av Coppers nyligen förvärvade Securrency Capital, en Abu Dhabi-baserad division av Securrency-tokeniseringsplattformen som inte ingick i förvärvet av Securrency Inc. av Depository Trust & Clearing Corp. (DTCC) i oktober.

Kryptoföretaget Copper ansluter sig till en växande kohort av kryptoföretag som ser till Förenade Arabemiraten, som erbjuder större regleringstydlighet för digitala tillgångar än många andra jurisdiktioner. Coppers vd Dmitry Tokarev hänvisade till Abu Dhabi som ”kapitalets huvudstad”, och pekade på regionens ackumulering av institutionella tillgångar.

”Abu Dhabi är mer institutionellt och mer fokuserat kring kapitalförvaltning, och det är precis vad Copper är; vi har bara institutionella kunder”, sa Tokarev. ”Även om det inte finns en stor detaljhandelsmarknad här, hittar du alla stora institutioner, hedgefonder och statliga förmögenhetsfonder.”

En stadig konvergens mellan traditionella finansiella (TradFi) VVS och blockchain-teknik är på gång, när banker och kapitalförvaltare pressar på för att symbolisera traditionella finansiella tillgångar.

Copper Securities kommer att erbjuda saker som automatiserad behandling av företagsåtgärder, avvecklingar, påfyllningar och ombalanseringar, och det finns planer på att införa tillämpningar för värdepappersfinansiering, utlåning och betalningar under det kommande året.

Fortsätt läsa

Populära