Följ oss

Nyheter

Elva spanska aktier som erbjuder en direktavkastning på 6 procent eller mer

Publicerad

den

Den spanska aktiemarknaden har alltid präglats av sin generösa aktieägarersättning, och 2024 kommer den återigen att visa detta. Enligt Bloomberg är utdelningen för Ibex 35 för närvarande cirka 5,3 procent, i ett område med maximi som inte har setts sedan 2020, året för pandemin. Av de 35 spanska aktierna i jämförelseindexet erbjuder 12 företag en avkastning på över 5 procent med den utdelning de förväntas dela ut 2024.

Den spanska aktiemarknaden har alltid präglats av sin generösa aktieägarersättning, och 2024 kommer den återigen att visa detta. Enligt Bloomberg är utdelningen för Ibex 35 för närvarande cirka 5,3 procent, i ett område med maximi som inte har setts sedan 2020, året för pandemin. Av de 35 spanska aktier i jämförelseindexet erbjuder 12 företag en avkastning på över 5 procent med den utdelning de förväntas dela ut 2024.

Tre företag sticker ut särskilt för sin årliga direktavkastning, det vill säga vad de erbjuder med de betalningar de kommer att dela ut mellan nu och 31 december. Dessa är Enagás (med 11,4 procent), Bankinter med 8,9 procent och Telefónica som når 9 procent. Betalningsschemat för 2024 har redan börjat, med Endesa och Redeias utdelningar som redan har betalats denna månad. Men det finns fortfarande mycket belöning för jakt.

Om vi fokuserar på det mest lönsamma får den första utdelningen från Enagás – som ännu inte bekräftas – vänta till juli. Det skulle fortfarande vara den kompletterande betalningen på grund av 2023 års resultat och kommer att uppgå till 1,04 euro, enligt Bloomberg, ett belopp som ger en avkastning på 6,8 procent. Till detta belopp skulle vi behöva lägga, redan i december, den första interimsutdelningen för år 2024, som förväntas uppgå till cirka 0,70 euro. Det är dessa två kraftfulla leveranser som bringar lönsamheten för Enagás årliga utdelning över 11 %, för att placera den i spetsen för hela Ibex 35.

Den stora majoriteten av dessa utdelningar är fortfarande uppskattningar; Endast de utdelningar som kommer att levereras av spanska aktier denna månad som Repsol, ACS, Acerinox och Iberdrola har bekräftats.

Ökade bankutdelningar

Lönsamheten för bankernas ersättningar har bara skjutit i höjden under det senaste och ett halvt året, i hettan av räntehöjningen från Europeiska centralbanken (ECB). En penningpolitisk situation som har fått företag att revidera sina vinstberäkningar uppåt och även att öka sina aktieägarersättningar. Därför visas de fem Ibex 35-bankerna alla i tabellen över indexets bästa utdelningar för i år. Men Bankinter sticker ut särskilt.

Fallet på aktiemarknaden i december har bidragit till att öka avkastningen, som är nära 10 procent, en månad då aktien föll med nästan 11 procent medan de spanska aktier som ingår i Ibex upplevde ett sant rally. Bankinter betalar fyra gånger per år, i mars, juni, september och december. Din närmaste betalning, i mars 2024, förväntas uppgå till 0,12 euro, vilket gör att du kan plocka in drygt 2 procent. De andra tre kommer senare att läggas till honom, för 15 cent vardera. Banken når vinstplatån efter att ha nått sitt tak med räntehöjningen.

Telefónica, som publicerade sin strategiska plan i november förra året, satte ett golv för utdelningen till 0,30 euro varje år mellan nu och 2026. Marknaden förväntar sig något mer, 0,32 euro, 2024, enligt Bloomberg, som placerar den årliga lönsamheten för telekomföretaget som leds av José María Álvarez-Pallete till cirka 9 procent. Den första betalningen väntas i juni, för 0,15 euro, och den andra i december, för ytterligare 0,17.

En god nypa av den ersättningen kommer att gå till den spanska regeringen: på julafton, monopoliserade telekomföretaget den ekonomiska pressens förstasidor när det blev offentligt att det skulle ta upp till 10 procent av sitt kapital genom Sepi (State Society of Industrial Participations). Detta inträde kommer efter att Saudi Telecom (STC)-fonden tog 5 procent av aktierna.

Det fjärde mest lönsamma Ibex-noterade bolaget med sin ersättning är CaixaBank, som låter dig plocka in 8,6 procent på en gång, eftersom banken delar ut en enda utdelning varje år, något som är väldigt vanligt bland EuroStoxx-noterade bolag men inte så mycket bland de inhemska företagen. Det förväntas att företaget i mitten av april kommer att leverera 0,32 euro, en siffra som förbättras med nästan 40 procent jämfört med förra året.

En utdelningsklassiker bland spanska aktier , Mapfre, rankas som den femte största vinsten på Ibex. Försäkringsgruppen låter dig få 8,1 procent med sina två leveranser 2024: en första betalning i maj, för ett förväntat belopp på 0,09 euro (vilket är tilläggsbetalningen för 2023), och en annan i november, för ytterligare 0,07 euro (vilket redan skulle motsvara acontobetalningen för 2024).

Utan att lämna finanssektorn är Unicaja mycket nära Mapfre, vars engångsutdelning 2024 erbjuder 7,9 procent. Enheten kommer, enligt Bloombergs prognoser, att dela ut 0,07 euro nästa maj, en siffra som förbättras med 44 procent jämfört med för ett år sedan. Unicaja tjänar 285 miljoner fram till september, 4,9 procent mer.

Logista väntar på godkännande av sin utdelning vid nästa bolagsstämma, som kallas till den 2 och 3 februari. Distributionsgruppen föreslår att leverera 1,36 euro den 29 februari, som ett tillägg för räkenskapsåret 2023. Det beloppet tjänar 5,6 procent. Redan i augusti väntas det leverera den första interimsutdelningen 2024, till ett belopp av 0,55 euro. I november förra året tillkännagav företaget en ökning av volymen av sin ersättning, som förväntas skjuta i höjden med 33 procent, från 1,44 euro levererad mot 2023 till 1,91 motsvarande år 2024.

Redeia å sin sida betalar två gånger om året, men investerarna hinner inte längre fånga den första av dessa leveranser, som, som en förhandstitt på Tre kungars dag, ägde rum denna fredag den 5 januari. Ja, det finns gott om tid att hinna med tillägget som som vanligt kommer att levereras enligt prognoser i juli. Det blir 0,727 euro, vilket ger 4,9 procent.

De två betalningar som BBVA kommer att göra i år, den ena i april och den andra i oktober, som den brukar, uppgår till 6,3 procent. Bolaget har satt en utbetalning (andel av nettovinsten som avsätts till ersättning) på mellan 40 och 50 procent. Utdelningen för april förväntas bli 0,35 euro (13 procent mer än april 2023) och den för oktober 2024 kommer att uppgå till 0,17 euro, (6 procent över samma betalning för ett år sedan). Du kanske är intresserad: BBVA och CaixaBank bryter historiska toppar med utdelningar och ger vingar till årsslutsrallyt.

Fortfarande med utdelningar fast på 6 procent hittar vi Endesa och Repsol, som också lyckas vara bland de mest attraktiva spanska utdelningarna i Ibex 35.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Elva spanska aktier som erbjuder en direktavkastning på 6 procent eller mer | Aktiegruvan

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Håller ETF:er på att ta över?

Publicerad

den

I EFN direkt den 3 april diskuterades trenden att handla med börsnoterade fonder, ETF:er. Tillsammans med oss i studion har vi Johanna Englundh, redaktör för Morningstar, för att prata om ämnet.

I EFN direkt den 3 april diskuterades trenden att handla med börsnoterade fonder, ETF:er. Tillsammans med oss i studion har vi Johanna Englundh, redaktör för Morningstar, för att prata om ämnet.

Den stora skillnaden på ETF:er (Exchange Traded Fund) och traditionella fonder är att ETF:er handlas på börsen som aktier eller andra värdepapper. Vilket innebär att man kan köpa och sälja dem i realtid, till den aktuella kursen.

Johanna Englundh berättar att ETF:er är en stark trend i USA som bland annat drivs av skattemässiga fördelar, vilket vi inte har i Sverige. Det incitamentet till att investera finns därför inte i Sverige vilket även speglas i tillgångarna.

Programledare: Anna Stjernquist

Fortsätt läsa

Nyheter

HFEX ETF investerar i hela Asien men inte i Japan

Publicerad

den

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) med ISIN IE00022VXYM7, försöker följa MSCI AC Far East ex Japan-indexet. MSCI AC Far East ex Japan-indexet spårar aktiemarknaderna i tillväxt- och utvecklade länder i den östasiatiska regionen, exklusive Japan.

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) med ISIN IE00022VXYM7, försöker följa MSCI AC Far East ex Japan-indexet. MSCI AC Far East ex Japan-indexet spårar aktiemarknaderna i tillväxt- och utvecklade länder i den östasiatiska regionen, exklusive Japan.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % per år. HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) är den billigaste ETF som följer MSCI AC Far East ex Japan-indexet. Denna ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) är en mycket liten ETF med tillgångar på 8 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 12 juli 2022 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att så nära som möjligt följa avkastningen för MSCI AC Far East ex Japan Index (”Indexet”). Fonden kommer att investera i eller få exponering mot aktier i företag som utgör indexet.

Investeringspolicy

Indexet består av stora och medelstora företag från både utvecklade och tillväxtmarknadsländer i Fjärran Östern (exklusive Japan), enligt definitionen av indexleverantören. Fonden kommer att förvaltas passivt och har som mål att investera i aktier i bolagen i i stort sett samma proportion som i Index. Det kan dock finnas omständigheter då det inte är möjligt eller praktiskt för fonden att investera i alla indexets beståndsdelar.

Om fonden inte kan investera direkt i de företag som utgör indexet kan den få exponering genom att använda andra investeringar såsom depåbevis, derivat eller fonder. Fonden kan investera i kinesiska A-aktier genom Shanghai-Hong Kong Stock Connect och/ eller Shenzhen-Hong Kong Stock Connect och i CAAPs eller genom fonder. Fonden kan investera upp till 35 % i värdepapper från en enskild emittent under exceptionella marknadsförhållanden och upp till 10 % i andra fonder. Fonden kan investera upp till 10 % i totalavkastningsswappar och differenskontrakt.

Handla HFEX ETF

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPHFEJ
London Stock ExchangeUSDHFEX

Största innehav

ISINNamnLandValutaVikt %
TW0002330008Taiwan Semiconductor Manufacturing Co LtdTaiwanTWD12,49939
KR7005930003Samsung Electronics Co LtdSydkoreaKRW5,78774
KYG875721634Tencent Holdings LtdKinaHKD5,23752
KYG017191142Alibaba Group Holding Ltd Ordinary SharesKinaHKD2,98066
KR7000660001SK Hynix IncSydkoreaKRW1,51879
US7223041028PDD Holdings Inc ADRKinaUSD1,39721
HK0000069689AIA Group LtdHong KongHKD1,39709
KYG596691041Meituan Class BKinaHKD1,34979
CNE1000002H1China Construction Bank Corp Class HKinaHKD1,19864
TW0002317005Hon Hai Precision Industry Co LtdTaiwanTWD1,15303

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Expertpanel: ETF:er eller fonder?

Publicerad

den

Under livesändningen kommer vi att dyka in i hur marknaden för ETF:er eller fonder ser ut och hur du kan navigera olika placeringsstrategier. Vi kommer även att beröra hur du kan förhålla dig till risker, avgifter och konkreta diversifieringsmodeller.

Under livesändningen kommer vi att dyka in i hur marknaden för ETF:er eller fonder ser ut och hur du kan navigera olika placeringsstrategier. Vi kommer även att beröra hur du kan förhålla dig till risker, avgifter och konkreta diversifieringsmodeller.

Vi tar frågor mot slutet. Vi hoppas på att hinna med alla! Det går bra att ställa frågor i chatten eller i ett DM på Instagram

Expertpanelen består av:

Handelsbanken

Carl-Henrik Lindberg

Chef Passiva Fonder och ETF:er

Nordnet

Ara Mustafa, Investment coach

Nasdaq

Helena Wedin, Chef ETF:er och ETP:er Europa

Fortsätt läsa

Populära