Följ oss

Nyheter

Betting, Alcohol & Drugs fonden BAD

Publicerad

den

I en värld där ETF-branschen vänder sig mot miljö- och socialt medvetna investeringar, är folket på BAD Investment Company på väg åt motsatt håll med Betting, Alcohol & Drugs fonden BAD!

I en värld där ETF-branschen vänder sig mot miljö- och socialt medvetna investeringar, är folket på BAD Investment Company på väg åt motsatt håll med Betting, Alcohol & Drugs fonden BAD!

Förra veckan lanserade företaget sin första fond – B.A.D. ETF (BAD). Som namnet antyder kommer det att investera i en portfölj av aktier som marknadsbevakare kan anse som ”dåliga”. I synnerhet fokuserar den på tre branscher

Betting – kasinon, spel och onlinespelverksamhet

Alkohol/Cannabis – tillverkning och distribution av alkoholhaltiga drycker och/eller cannabisodling och försäljning

Läkemedel – läkemedels- och bioteknisk produktutveckling och tillverkning

Fonden kommer att följa EQM BAD Index, som riktar sig till företag som får en majoritet av sina intäkter från någon av de tre kategorierna ovan. Efter att ha uppfyllt minimikraven för likviditet och börsvärde allokeras kvalificerade komponenter efter bransch. Vid tidpunkten för varje rekonstitution är varje företagskategori lika viktad till 33 1/3 %.

Inom varje kategori är företagen lika viktade, dock förutsatt att fondens samlade exponering mot cannabisföretag inte överstiger 10 % av tillgångarna.

Källa: BAD Investment Company

Som det ser ut för närvarande har BAD 57 enskilda innehav och tar ut en kostnadskvot på 0,75 %. Bland namnen som ingår i portföljen finns Molson Coors (TAP), Tilray (TLRY), Pfizer (PFE), Penn National Gaming (PENN), MGM Resorts (MGM), Las Vegas Sands (LVS) och DraftKings (DKNG).

Medan de flesta av Wall Street funderar på sätt att eliminera alkoholproducenter och vapentillverkare och oljebolag från portföljer, är det ett fåtal företag där ute som faktiskt anammar det. Den naturliga jämförelsen med BAD är AdvisorShares Vice ETF (VICE), en aktivt förvaltad fond som riktar sig till alkohol-, spel- och tobaksaktier. Det har funnits i cirka 4 år, men har bara nått blygsamma framgångar och samlat in cirka 12 miljoner dollar i tillgångar.

Om du kan skilja branschen som företaget verkar i från investeringspotentialen i branschen själv, kommer du att se att det faktiskt finns en mycket logisk möjlighet här. Du kanske gillar dem eller inte, men alkoholproducenter, cigaretttillverkare och andra ”vice” företag är stora kassakor. Och de är hållbara och fungerar nästan som konsumentvaror. Oavsett den ekonomiska miljön kommer folk förmodligen alltid att köpa sin sprit och röker på samma sätt som de köper sitt toalettpapper och tandkräm.

Du kan se hur VICE presterade i efterdyningarna av covid-lågkonjunkturen. Det överträffade stadigt S&P 500 (SPY) under ett solidt år efter Covid-björnmarknaden.

2021 har naturligtvis varit den motsatta historien, eftersom investerare nästan uteslutande har fokuserat på megacap-teknologi och tillväxtaktier, men potentialen för BAD som satellitinnehav i en bredare portfölj finns definitivt där.

BAD handlade aktier för nästan 7 miljoner dollar på sin första handelsdag i onsdags, vilket tyder på att det finns ett visst intresse där ute för denna typ av investeringar, men dessa siffror tenderar att falla snabbt och brant under de efterföljande dagarna.

Vi får se hur BAD går, men det är definitivt en intressant ETF.

Handla BAD ETF

BAD ETF är en amerikanska börshandlad fond och finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. CMC Markets erbjuder emellertid handel i BAD ETF.

Även AvaTrade erbjuder handel med BAD ETF i form av CFDer. Till AvaTrade.

Även IG erbjuder emellertid handel i BAD ETF. Till IGs ETF Screener.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.