Följ oss

Nyheter

Är utdelningsaktier en bra strategi?

Publicerad

den

Är utdelningsaktier en bra strategi?

Många nya investerare förstår inte hur utdelningar fungerar när det gäller aktier och börshandlade fonder. En utdelning är en utbetalning av en del av ett företags vinst till berättigade aktieägare, vanligtvis utgivna av ett börsnoterat bolag. Är utdelningsaktier en bra strategi? Vi tittar mer på detta ämne i denna artikel.

Det är inte alla företag som betalar utdelning. Det är vanligen styrelsen som bestämmer om om en utdelning är önskvärd för sitt företag baserat på olika ekonomiska och ekonomiska faktorer. Styrelsen lämnar sedan sitt förslag till bolagsstämman som fattar det formella beslutet om en utdelning skall ske eller inte. Utdelningar betalas vanligtvis i form av kontantutdelning till aktieägarna månadsvis (i USA och Kanada), kvartalsvis eller årligen. I Sverige är det vanligast med årliga utdelningar även om flera företag börjat dela upp sin utdelning på två eller till och med fyra tillfällen.

Det finns vissa krav

Aktieägarna måste uppfylla vissa krav för att erhålla utdelningen. Du måste vara ”aktieägare” på ett visst datum utsett av bolagets styrelse för att kvalificera sig för utdelningsutbetalningen. Detta kallas ibland för handel med ”ex-dividend”, vilket innebär att de som handlar aktien efter detta datum gör det utan att vara utdelningsberättigande. Om du köper och säljer aktier på det avstämningsdatumet får du inte del av utdelningen.

Nu när du har en grundläggande definition av vad som ska utdelas och hur det distribueras, låt oss fokusera mer på vad du behöver förstå innan du fattar ett investeringsbeslut avseende utdelningsaktier.

Vad är direktavkastningen?

Det kan vara kontraintuitivt, men med avseende på aktiens prisökningar minskar faktiskt direktavkastningen. Direktavkastningen är ett förhållande av hur mycket kassaflöde du får för varje krona som investeras i en aktie. Många nybörjarnvesterare kan felaktigt anta att en högre aktiekurs korrelerar med en hög utdelning. Låt oss därför titta närmare på hur direktavkastningen fungerar så att vi kan förstå det omvända förhållandet.

Utdelningar betalas normalt per aktie. Om du äger 100 aktier i ABC AB, är de 100 aktierna grunden för utdelning. Antag att ABC AB köptes på 100 kronor per aktie, vilket innebär en total investering på 10 000 kronor. Vinsten i ABC AB var ovanligt hög, så styrelsen beslutar att betala sina aktieägare 10 kronor per aktie i form av kontantutdelning. Så, som ägare till ABC AB, resulterade din investering i ABC AB i 1 000 kronor i form av utdelningar. Den årliga avkastningen är det totala utdelningsbeloppet (1 000 kronor) dividerat med aktiekostnaden (10 000 kronor) vilket motsvarar 10 procent.

Om ABC AB istället köptes till kursen 200 kronor per aktie kommer avkastningen att sjunka till fem procent, eftersom 100 aktier kostar nu 20 000 kronor (dina ursprungliga10 000 motsvarar bara 50 aktier, i stället för 100 stycken som tidigare). Som illustreras ovan, om aktiekursens går upp, sjunker direktavkastningen och vice versa.

Är utdelningsaktier bra investeringar?

Den verkliga frågan man måste fråga är huruvida utdelningsaktier är en bra övergripande investering. Utdelningar härrör från ett företags vinst, så det är rimligt att anta att utdelning i de flesta fall är ett tecken på ekonomisk hälsa.

Från ett investeringsstrategiskt perspektiv ökar och företag med en historia av goda utdelningar stabiliteten i en portfölj. Din investering på 10 000 kronor i ABC AB, om den hålls i ett år, kommer att vara värd 11 000 kronor, förutsatt att aktiekursen efter ett år är oförändrad. Dessutom, om ABC AB handlas på 90 dollar per aktie efter ett år efter att du har köpt för 100 kronor per aktie, är din totala investering efter att ha erhållit utdelningar fortfarande en oförändrad (9 000 kronor i värde per aktie + 1 000 kronor i utdelning).

Det här är det som är lockande att köpa aktier med utdelning – det bidrar till att dämpa nedgången i dagens aktiekurser, men ger också en möjlighet till en stigande aktiekurs i kombination med en jämn ström av inkomster från utdelningar. Det är därför många investeringslegender som John BogleWarren Buffett och Benjamin Graham förespråkar att köpa aktier som betalar utdelningar som en kritisk del av den totala avkastningen på en investering.

Riskerna med utdelningar

Under Finanskrisen 2008-2009 drog nästan alla större banker antingen ned på eller eliminerade utdelningsutbetalningarna. Dessa företag var kända för konsekventa, stabila utdelningar varje kvartal under bokstavligen hundratals år. Trots sin historia skars många utdelningar ned.

Med andra ord är utdelningar inte garanterade, och de är föremål för makroekonomiska och företagsspecifika risker. En annan potentiell nackdel att investera i utdelningsaktier är att företag som betalar utdelning inte brukar vara högkvalitativa ledare. Det finns några undantag, men snabbväxande företag betalar sällan betydande utdelningar. Trots detta har många av dessa företags aktiekurser överträffat de flesta andra börsnoterade företagens aktiekurser.

Tillväxtföretag tenderar att spendera mer pengar på forskning och utveckling, kapitalutbyggnad, på att behålla begåvade medarbetare och/eller fusioner och förvärv. För dessa företag betraktas alla intäkter som kvarhållen vinst och återinvesteras i bolaget istället för att utdelas till deras aktieägare.

Det är lika viktigt att vara försiktig för företag med utomordentligt höga direktavkastningar. Som vi har lärt oss, om ett företags aktiekurs fortsätter att minska, ökar avkastningen. Många rookie-investerare frestas att köpa en aktie på grundval av en potentiellt saftig utdelning. Det finns ingen specifik tumregel i förhållande till hur mycket som är för mycket när det gäller utdelningsutbetalning.

Den genomsnittliga direktavkastningen när det gäller både svenska OMXS30 och S&P 500 företag är att betala utdelning som historiskt sett fluktuerar mellan 2 och 5 procent, beroende på marknadsförhållandena. Det lönar det sig att göra sin hemläxa på aktier som ger mer än 8 procent för att ta reda vad som verkligen händer med företaget. Att göra due diligence kommer att hjälpa dig att dechiffrera de som företag i finansiella spillror verkligen från dem som är tillfälligt vill, och därför utgör en god investering värde proposition.

Slutsats

Utdelningar är en diskretionär vinstfördelning som ett företags styrelse ger sina nuvarande aktieägare. Det är normalt en kontant utbetalning till investerare minst en gång om året, men ibland halvårsvis eller kvartalsvis. Aktier och fonder som distribuerar utdelningar står sannolikt på en sund ekonomisk grund, men inte alltid. Investerare bör emellertid vara medvetna om extremt höga avkastningar, eftersom det finns ett omvänt förhållande mellan börskurs och direktavkastningen och utdelningen kanske inte är hållbar. Aktier som betalar utdelning ger vanligtvis stabilitet till en portfölj, men brukar inte överträffa högkvalitativa snabbväxande aktier.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

BJLA ETF investerar i med tech över hela världen

Publicerad

den

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) med ISIN LU2533811084, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) med ISIN LU2533811084, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD är den billigaste ETF som följer ECPI Global ESG Medical Tech-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD är en mycket liten ETF med tillgångar på 1 miljon euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 18 januari 2023 och har sin hemvist i Luxemburg.

Handla BJLA ETF

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Paris.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnotering

BörsValutaKortnamn
Euronext ParisUSDMTUSD
SIX Swiss ExchangeUSDMTUSD
XETRAUSDBJLA

Fortsätt läsa

Nyheter

Bitcoin flörtar med 100 000 dollar mitt i trender med dedollarisering och företagens efterfrågan

Publicerad

den

Bradley Duke, chef för Europa på Bitwise Asset Management, pratade med Stephen Gunnion från Proactive om Bitcoins återuppgång till 100 000 dollar-strecket och de krafter som driver dess momentum.

Bradley Duke, chef för Europa på Bitwise Asset Management, pratade med Stephen Gunnion från Proactive om Bitcoins återuppgång till 100 000 dollar-strecket och de krafter som driver dess momentum.

Duke beskrev den nuvarande miljön som ett ”riktigt optimistiskt ögonblick för Bitcoin” och noterade att priset har återhämtat sig stadigt från de senaste lägsta nivåerna på cirka 75 000 dollar. Han tillskrev uppgången makroekonomiska krafter, särskilt stigande inflationsförväntningar och växande skepticism mot den amerikanska dollarn, och beskrev situationen som en del av en bredare trend av ”dedollarisering”.

Han förklarade att aggressiv amerikansk tullpolitik driver på inflationsförväntningarna globalt och driver investerare att överväga alternativa tillgångar. Duke sa: ”Vi har sett att det finns en korrelation med en ökning av Bitcoin-priset om det finns en hög inflationsförväntning.”

Duke pekade också på att företagens utökade användning av Bitcoin är en betydande ny utveckling. Han avslöjade att börsnoterade företag hade förvärvat över 101 000 bitcoins hittills under 2025 – mer än dubbelt så mycket som det totala nya utbudet av Bitcoin i år.

Han noterade att även amerikanska delstater har börjat hålla Bitcoin i sina statskassor som en del av strategiska reserver, vilket tyder på att övergången från traditionella tillgångar till Bitcoin accelererar.

Fortsätt läsa

Nyheter

FTMQ ETF investerar I Nasdaq-100 med ett skydd på nedsidan

Publicerad

den

First Trust Vest Nasdaq-100® Moderate Buffer UCITS ETF - March Class A Accumulation (FTMQ ETF) med ISIN IE0006S0EBF2, är en aktivt förvaltad ETF.

First Trust Vest Nasdaq-100® Moderate Buffer UCITS ETF – March Class A Accumulation (FTMQ ETF) med ISIN IE0006S0EBF2, är en aktivt förvaltad ETF.

Den börshandlade fonden följer Nasdaq 100:s utveckling och använder FLEX-optioner i ett försök att skydda investerare mot de första 15 % av förlusterna varje år. Buffertstrategin har nackdelen att eventuella värdevinster är begränsade.

Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,90 % per år. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 24 mars 2025 och har sitt säte i Irland.

Investeringsmål

Investeringsmålet för FT Vest Nasdaq-100® Buffer ETF – March (”Fonden”) är att sträva efter att ge investerare avkastning (före avgifter och kostnader) som matchar prisavkastningen för Invesco QQQ Trust SM, Serie 1 (”Underliggande ETF”), upp till ett förutbestämt uppåtriktat tak på 18,22 %, samtidigt som det tillhandahåller en buffert (före avgifter och kostnader) mot de första 10 % av förlusterna i den underliggande ETFen, under perioden från 24 mars 2025 till 20 mars 2026.

Handla FTMQ ETF

First Trust Vest Nasdaq-100® Moderate Buffer UCITS ETF – March Class A Accumulation (FTMQ ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaTicker
gettexEURFTMQ
London Stock ExchangeGBXMARQ
London Stock ExchangeUSDQMAR
SIX Swiss ExchangeCHFQMAR
XETRAEURFTMQ

Fortsätt läsa

Populära