Följ oss

Nyheter

Fondavgifter 101 – vad gäller?

Publicerad

den

Fondavgifter 101 – vad gäller?

Igår deltog jag i en paneldiskussion på Aktiespararnas Stora Fondkväll på Operaterassen tillsammans med Javiera Ragnartz, fondchef på Handelsbanken, och Tobias Schildfat författare till boken ”Vägen till din första miljon”. Flera intressanta frågor togs upp under denna debatt. En fråga som diskuterades var avgifter för sparande i fonder och ETF:er. Det framkom väldigt tydligt att det här med avgifter inte är så enkelt som man kan tro. Olika avgiftsbegrepp har olika kostnader inkluderade och begreppen har historiskt skiljt sig åt i till exempel Sverige, övriga Europa och USA. I detta inlägg tänkte jag reda ut begreppen. Därav den fyndiga rubriken på inlägget – Fondavgifter 101.

Nedan kostnadsbegrepp är de vanligast förekommande i fondvärlden idag:

Förvaltningsavgift / Management fee

Inkluderar kostnader för förvaltning, förvaring, administration, tillsyn, marknadsföring och distribution av fonden. Avgiften anges som en årlig procentsats och dras automatiskt med 1/365-del varje dag.

Total Expense Ratio (TER)

Ett internationellt vedertaget mått för att visa totalt erlagda avgifter i en fond. TER innehåller samtliga kostnader utom fondens courtage- och transaktionskostnader och eventuella resultatbaserade avgifter. Detta innebär att man kan jämföra olika fonders totalkostnad genom TER. Traditionella ETF:er tar inte ut några resultatbaserade avgifter. Avgifterna avser föregående års kostnader, om inget annat anges. TER har ersatts av det nya begreppet ”Årlig avgift”, se nedan.

Total kostnadsandel (TKA)

I detta begrepp ingår samtliga kostnader. Detta innebär att även courtage- och transaktionskostnader, skatter och eventuella resultatbaserade avgifter ingår. Detta begrepp användes tidigare bara i Sverige. TKA har ersatts av ”Årlig avgift”, se nedan.

Årlig avgift / Ongoing charges

Årlig avgift är ett standardiserat mått framtaget för att det ska gå att jämföra kostnader för fonder i hela Europa. Årlig avgift används bland annat i faktabladen och inkluderar förvaltningsavgift men inte courtage- och transaktionskostnader och eventuella resultatbaserade avgifter. Avgiften avser föregående års kostnader, om inget annat anges. Från och med augusti 2011 ersätts avgifterna TER och TKA med den årliga avgiften.

Rörigt? 

Ja, det kan jag hålla med om. Dessutom skiljer sig ETF:er och traditionella fonder sig åt gällande struktur. När du köper en ETF betalar du själv courtage och indirekt en spread (skillnad mellan köp- och säljkurs). När du köper en fond betalar fonden courtaget och spreaden. Detta innebär kortfattat att om andra fondandelsägare köper och säljer sina fondinnehav drabbas även de som har kvar sina fondinnehav av dessa transaktionskostnader. När det gäller ETF:er står man för sina egna courtagekostnader. Transaktions- eller courtagekostnader som uppkommer i samband med rebalansering / omviktning av innehaven i ETF:en belastar dock en innehavare av en ETF.

Finns det någon enkel lösning? 

Ja, det finns det. Genom att utvärdera olika fond och ETF-alternativ genom historisk totalavkastning (prisavkastning + utdelningar) i samma valuta gör du en fullständig och korrekt analys. Anledningen är enkel. Alla kostnader är medräknade i avkastningen. Det går inte att ljuga eller förvrida sanningen på avkastningsnivå. Avkastning är avkastning punkt slut.

Fortsätt läsa
Annons
3 Kommentarer

1 kommentar

  1. Pingback: Avgifter har betydelse, ETFer är Disruptiva - ETF-marknaden

  2. Pingback: Stopp för oskäliga fondavgifter - ETF-marknaden

  3. Pingback: Fondavgifterna fortsätter att minska - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ny ETF ger tillgång till små och medelstora amerikanska företag med stigande direktavkastning

Publicerad

den

En ny börshandlad fond utgiven av First Trust har varit handelsbar på Xetra och Börse Frankfurt sedan i måndags. Denna ETF ger tillgång till små och medelstora amerikanska företag med stigande direktavkastning.

En ny börshandlad fond utgiven av First Trust har varit handelsbar på Xetra och Börse Frankfurt sedan i måndags. Denna ETF ger tillgång till små och medelstora amerikanska företag med stigande direktavkastning.

Jämförelseindexet består för närvarande av 99 små och medelstora företag som Nasdaq tror har ökat sitt utdelningsvärde under de föregående tre- och femårsperioderna och är bäst positionerade för att fortsätta utdelningsökningarna.

De starkast representerade sektorerna är finans (31 procent), industri (22 procent) och diskretionär konsument (21 procent).

NamnISINAvgiftUtdelnings-
policy
Referens-
index
First Trust SMID Rising Dividend Achievers UCITS ETFIE0001R850E10,60 %AckumulerandeNasdaq US Small Mid Cap Rising Dividend Achievers Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 158 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 14 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Toncoin (TON) SEK spårar priset på Toncoin

Publicerad

den

Valour Toncoin (TON) är en börshandlad produkt som spårar priset på Toncoin, den ursprungliga token för TON.

Valour Toncoin (TON) är en börshandlad produkt som spårar priset på Toncoin, den ursprungliga token för TON.

Toncoin erbjuder en sömlös och effektiv lösning för både inhemska och internationella betalningar. Med sina snabba transaktionshastigheter och låga avgifter strävar Toncoin efter att effektivisera processen för att byta värde, vilket gör det till ett idealiskt val för ett brett utbud av finansiella applikationer.

Produktdetaljer Valour Toncoin (TON)

EmittentValour Inc
NamnValour Toncoin (TON) SEK
ISINCH1161139600
Valoren116113960
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångTON/USD
FörfallodagOpen ended
Förvaltningskostnad1,9%

Handla Valour Toncoin (TON) SEK

Valour Toncoin (TON) SEK är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR TONCOIN (TON) SEKSEK

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour lanserar Internet Computer (ICP) och Toncoin (TON) ETP i Norden

Publicerad

den

Valour lanserar tre banbrytande börshandlade produkter (“ETPs”) inklusive Valour Internet Computer (ICP) ETP, Valour Toncoin (TON) ETP och Valour Chainlink (LINK) ETP, som markerar betydande milstolpar i det nordiska investeringslandskapet.

Valour lanserar tre banbrytande börshandlade produkter (“ETPs”) inklusive Valour Internet Computer (ICP) ETP, Valour Toncoin (TON) ETP och Valour Chainlink (LINK) ETP, som markerar betydande milstolpar i det nordiska investeringslandskapet.

  • Nordens första i sitt slag: Valour Internet Computer (ICP) ETP och Valour Toncoin (TON) ETP är de första erbjudandena i sitt slag i Norden, som ger investerare oöverträffad tillgång till innovativa ekosystem.
  • Förenklad tillgång till banbrytande tillgångar: Handel med alla tre ETPer påbörjades den 10 maj 2024, med en förvaltningsavgift på 1,9 %. Dessa ETPer möjliggör sömlös tillgång till banbrytande digitala tillgångar, och erbjuder investerare förenklade möjligheter att engagera sig i den transformativa potentialen hos ICP, TON och LINK.
  • Toncoin (TON) Analystäckning: DeFi Technologies dotterbolag, Reflexivity Research, ett ledande forskningsföretag som specialiserat sig på att skapa högkvalitativa, djupgående forskningsrapporter för bitcoin- och kryptovalutaindustrin för att ge investerare värdefulla insikter, har initierat analystäckning om TON.

Valour som ger förenklad tillgång till digitala tillgångar, har lanserat tre ETPer. Bland dessa erbjudanden finns Valour Internet Computer (ICP) ETP och Valour Toncoin (TON) ETP, den första i sitt slag i Norden. Dessa åtföljs av Valour Chainlink (LINK) ETP, som ger förenklad tillgång till avancerade digitala tillgångar.

Handeln med alla tre ETPerna inleddes den 10 maj 2024, med en förvaltningsavgift på 1,9 %.

Valour Internet Computer (ICP) ETP

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP (ISIN: CH1213604510) erbjuder investerare oöverträffad tillgång till framtiden för webbutveckling genom att spåra priset på ICP, den infödda token som driver Internetdatorns ekosystem. Med sitt unika fokus på enkelhet och säkerhet kan investerare sömlöst engagera sig med ICP genom sina traditionella bank- eller mäklarkonton. ICP har ett börsvärde på 5,5 miljarder dollar och rankas tjugofjärde bland alla kryptovalutor globalt.

Internetdatorprojektet banar väg för en ny era av webbutveckling genom att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur. Genom att göra det möjligt för smarta kontrakt att köras direkt på sitt nätverk, eliminerar Internetdatorn behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer, vilket inleder ett paradigmskifte inom webbutveckling. Detta innovativa tillvägagångssätt säkerställer större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet för både utvecklare och användare.

Valour Toncoin (TON) ETP

Valour Toncoin (TON) SEK ETP (ISIN: CH1161139600) gör det möjligt för investerare att få tillgång till Toncoin, TONs infödda token, sömlöst och säkert via deras traditionella bank- eller mäklarkonto. Toncoin, med sitt fokus på snabba transaktionshastigheter och låga avgifter, ger en effektiv lösning för både inhemska och internationella betalningar, vilket gör det till ett attraktivt alternativ för olika finansiella tillämpningar. TON har ett börsvärde på $23,25 miljarder och rankas som nionde bland alla kryptovalutor globalt.

Toncoin, den infödda symbolen för TON, erbjuder ett robust och effektivt sätt att utbyta värde, som syftar till att effektivisera betalningsprocesser över olika finansiella landskap. Med sin betoning på snabba transaktionshastigheter och minimala transaktionsavgifter står Toncoin som en lovande lösning för både individer och företag som söker sömlösa betalningsupplevelser.

Företaget är också glada att meddela att dess dotterbolag, Reflexivity Research, ett ledande forskningsföretag som specialiserat sig på att skapa högkvalitativa, djupgående forskningsrapporter för bitcoin- och kryptovalutaindustrin för att ge investerare värdefulla insikter, har initierat forskningstäckning om TON. Rapporten finns här.

Valour Chainlink (LINK) ETP

Valour Chainlink (LINK) SEK (ISIN: CH1161139592) ETP kommer att göra det möjligt för investerare att få exponering mot LINK, enkelt och säkert, via sin bank eller mäklare. LINK har ett börsvärde på 13,63 miljarder dollar och rankas som artonde bland alla kryptovalutor globalt.

Chainlink, känt som ett decentraliserat orakelnätverk, spelar en avgörande roll för att möjliggöra smarta kontrakt på blockchain-plattformar för att säkert interagera med verklig data. Genom att fungera som en brygga mellan blockchain-baserade smarta kontrakt och externa datakällor, underlättar Chainlink genomförandet av förtroendefria och manipuleringssäkra avtal. Dess decentraliserade karaktär säkerställer tillförlitligheten och integriteten hos data, vilket förbättrar effektiviteten och säkerheten för blockchain-transaktioner.

”Valour förblir orubbligt i vårt åtagande att erbjuda investerare ett brett utbud av investeringsmöjligheter för digitala tillgångar”, säger Olivier Roussy Newton, VD för DeFi Technologies. ”Inkluderingen av dessa banbrytande ETPer i vår produktlinje understryker vårt engagemang för att leverera innovativa lösningar som uppfyller de växande behoven hos investerare i det digitala tillgångsområdet Vi är glada över att få täckning från vårt nyligen förvärvade dotterbolag, Reflexivity Research, för att sammanfalla med produktlanseringarna, vilket ger investerare värdefulla insikter och förbättrar deras förståelse för marknadslandskapet.

”Våra unika ETP-erbjudanden i Norden befäster vår ledande position som emittenten med det bredaste utbudet av produkter”, säger Johanna Belitz, Valours försäljningschef, Norden. ”När efterfrågan på altcoins ökar, förväntar vi oss ivrigt mottagandet av våra tre nya erbjudanden i regionen.”

Valour fortsätter att leda ansvaret för att driva innovation inom det digitala tillgångsområdet och utöka sitt produktutbud för att tillgodose de växande behoven hos investerare i Norden. Utöver Valour Toncoin (TON), Internet Computer (ICP) och Chainlink (LINK) ETPerna planerar Valour att introducera ett brett utbud av digitala tillgångsinvesteringsprodukter under de kommande månaderna, vilket ytterligare förbättrar tillgängligheten och bekvämligheten för traditionella investerare.

Handla Valours produkter

Valours produkter är europeiska börshandlade produkter som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i dessa ETPer genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza

Fortsätt läsa

Populära