Följ oss

Nyheter

Några av de bästa guldfonderna

Publicerad

den

I och med att guldpriset stigit över 2 000 dollar per troy ounce har intresset för denna råvara ökat kraftigt i år. Addera en ökad volatilitet och en inflation som visserligen har sjunkit, men historiskt sett fortfarande ligger högt så finns det anledning att titta på denna råvara. Här tittar vi på några av de bästa guldfonderna på marknaden då dessa kan erbjuda ett sätt att skydda portföljer.

I och med att guldpriset stigit över 2 000 dollar per troy ounce har intresset för denna råvara ökat kraftigt i år. Addera en ökad volatilitet och en inflation som visserligen har sjunkit, men historiskt sett fortfarande ligger högt så finns det anledning att titta på denna råvara. Här tittar vi på några av de bästa guldfonderna på marknaden då dessa kan erbjuda ett sätt att skydda portföljer.

Att investera i ädelmetallen har länge setts som ett proaktivt skydd mot hög inflation och ekonomisk osäkerhet, och det finns gott om det just nu.

Inflationstakten har avtagit men är fortfarande högre än de flesta centralbankers mål. Dessa fortsätter att tackla inflationen genom att höja räntorna bromsar också ekonomin. Analytiker förutspår att tillväxten under 2024 kommer att bli trög på grund av den försenade effekten av räntehöjningarna.

Dessa händelser, såväl som ett fåtal finansinstituts fall under 2023 och i år, har fått försiktiga investerare att ompröva hur väl deras portföljer är skyddade mot risker inom banksektorn, vilket pressar upp priset på den gula metallen.

Uppåtgående rörelser i guldpriset indikerar att investerare, oroade över händelserna över Atlanten och i Europa, söker skydd av tillgångar i fristad när de försöker skydda sina portföljer från kursfall.

The Pure Gold Companys VD Josh Saul säger: ”Investerare är redan oroade över de ekonomiska utsikterna inför en fortsatt levnadskostnadskris, inflation, rädsla för lågkonjunktur och den obönhörliga geopolitiska situationen. En bankkollaps kan bara vara vändpunkten för vissa investerare som letar efter en fristad i stormen.”

Dessa faktorer har drivit guldpriserna högre, enligt det brittiska myntverket The Royal Mint. Den förutspår att efterfrågan på fysiskt guld kommer att fortsätta. Som sådan kan ägande av en eller två av de bästa guldfonderna hjälpa till att skydda din portföljavkastning.

Dzmitry Lipski, chef för fondanalys på Interactive Brokers, säger: ”Guldets historiska roll har varit en värdebevarare under den ekonomiska krisen. Det är allmänt accepterat att guld också kan användas som en inflationssäkring och därför är stigande inflation nödvändigt för att kostnaden för guld ska öka. Det beror på att guld prissätts i amerikanska dollar, så när varje dollar blir mindre värd krävs det fler av dem för att köpa samma mängd guld.

”Omvänt bör låg inflation och en stärkande US-dollar ses som negativt för guldpriserna”, tillägger han.

Hur investera i de bästa guldfonderna?

Så hur ska du lägga till guld till din portfölj? Ett alternativ är att fylla på med smycken eller köpa guldtackor, i form av fysiska mynt eller tackor. Det kommer att ge dig några fina glänsande prydnadssaker att hålla och beundra, men det kan vara dyrt och det finns oron för att förvara dem säkert.

Om du känner dig äventyrlig kan du köpa aktier i guldproducenter, företag som driver guldgruvor. Men dessa spårar ofta inte guldpriset så noga så att du inte får den bästa exponeringen, plus att du behöver oroa dig för att välja de bästa aktie- och handels- och plattformsavgifterna. Gruvdrift är en mycket cyklisk verksamhet som regelbundet går från högkonjunktur till högkonjunktur så den kan vara mycket volatil.

Josh Saul, VD för The Pure Gold Company säger, ”Guldfonder är lätta att investera i och mycket likvida, men de är hälften av en transaktion med en bank eller investeringsinstrument, så de kommer med motpartsrisk. Samtidigt är gruvaktier i sig kopplade till varandra, till företagets verksamhet och lönsamhet snarare än guldpriset.”

”I en tid då människor är oroliga för motparternas styrka eller integritet, minskar fysisk guldtackor den risken eftersom den ligger utanför banksystemet. Den kan också ha skatteförmåner (moms- och CGT-fri beroende på individuella omständigheter) som ökar dess värde som en investering”, tillägger Saul.

Guldfonder, det enkla sättet att investera i guld

Ett alternativ är att investera i en guldbörshandlad fond (ETF), vilket i Europa ofta blir en börshandlad råvara, en så kallad ETC. Det är en fond som syftar till att spåra guldpriset. EU tillåter inte ETFer som spårar en enskild råvara. Fonder som gör detta kallas ”exchange-traded commodities” (ETC). Skillnaden mellan en ETF och en ETC är försumbar, men ETFer som backas upp av fysiskt guld är ETCer, inte ETFer.

De mest enkla guldfonderna backas upp av fysiskt guld – de köper guldtackor och lagrar det i säkra valv. De mest komplicerade ETFerna använder derivat eller optioner för att ”hävstånga” din investering och förstora vinster. Men de kommer också att förstora förlusterna, så var försiktig. Hävstångsbaserade ETFer tenderar också att ha högre avgifter än de som backas upp av fysiskt guld. Så om du köper guld för att ge säkerhet bör du hålla dig borta från hävstångsfinansierade fonder. När du investerar i guldfonder är enkelhet nyckeln.

Förutom fonder som spårar priset på guld, finns det också fonder som investerar i guldproducenter, företag som driver guldgruvor. Men som nämnts ovan följer de inte priset på guld särskilt noga. Det fina med fysiska guldfonder är deras enkelhet och låga kostnad.

NamnKortnamnFörvaltningskostnadSummering
Gold Bullion SecuritiesGG9B0.40%Fysiskt uppbackad guldfond
WisdomTree Physical GoldVZLD0.39%Fysiskt uppbackad guldfond denominerade i GBP
WisdomTree Physical GoldPHAU0.39%Fysiskt uppbackad guldfond denominerade i USD
WisdomTree Physical Swiss GoldGZUR0.25%Fysiskt uppbackad guldfond som förvarar sitt guld i Schweiz
HANetf Royal Mint Responsibly Sourced Physical GoldRM8U0,22%Guldfond som drivs av det brittiska myntverket som dessutom förvarar guldet i sina valv i Wales.

Observera att detta är enbart en handfull av alla de guldfonder som finns på marknaden. Det finns såväl fysiska som syntetiska fonder, och dess guld förvaras på olika ställen vilket ger den enskilde investeraren möjligheten att anpassa riskerna med sin guldfond ytterligare.

Några av alla guldfonderna

Ett av de största problemen med guld är dess miljöavtryck. Det kräver mycket energi att gräva upp, förädla och lagra guld. Det finns också problem kring potentiella arbetskraftsmissbruk i leverantörskedjan.

HANetf Royal Mint Responsibly Sourced Physical Gold (RM8U) försöker hantera dessa frågor för investerare. De guldtackor som denna guldfond äger är alla producerade efter 2019, och består av LBMA-godkända guldtackor. Dessa är tackor kommer från raffinaderier som ”har befunnits, när de ursprungligen testades, uppfylla den erforderliga standarden för acceptans på Londons ädelmetallmarknad.”

Myntverket bygger också världens första anläggning för att återvinna guld från elektroniskt avfall, vilket skapar guld med cirkulär ekonomi med lågt miljöavtryck. Den handlas på Xetra och London Stock Exchange och tar bara 0,25 % per år.

Wisdom Tree Physical Gold är en fysiskt uppbackad guld-ETC som finns i två smaker. Den är denominerad i sterling och backas upp av fysiskt guld som innehas av HSBC Bank. Den har en löpande avgift på 0,39 %. WisdomTree Physical Gold Individual Securities ETC är i huvudsak samma fond denominerad i amerikanska dollar och har samma löpande avgift på 0,39%.

Om du hellre vill ha ditt guld lagrat i Schweiz, lagrar WisdomTree Physical Swiss Gold ETC (GZUR) sitt guld i säkra valv i Zürich på uppdrag av JPMorgan Chase Bank. Den löpande avgiften är 0,15 %.

iShares Physical Gold ETC (PPFB) investerar i fysiskt guld som förvaras av JPMorgan Chase Bank i London. Den löpande avgiften är 0,12 %.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Crypto Market Espresso | 23. May 2024

Publicerad

den

• The SEC has just approved the spot Ethereum ETFs in the US - we expect approximately 1.65 bn USD potential net inflows into US Ethereum ETFs 3 months after trading launch

• The SEC has just approved the spot Ethereum ETFs in the US – we expect approximately 1.65 bn USD potential net inflows into US Ethereum ETFs 3 months after trading launch

• If we assumed the historical ”performance multiplier” of 6.15 to Ethereum flows to be true, then a ~15% increase in global Ethereum ETF AuM would be associated with ~92% performance

• The approval marks a significant shift in sentiment within the SEC and among US regulators in general but US investors still received inferior investment vehicles compared to European vehicles

6.5 years

The SEC has just approved spot Ethereum ETFs for trading in the US.
Although the exact date of trading launch is unknown and could take a few months, this approval marks a significant shift in sentiment within the SEC and US regulators in general.

The Grayscale Ethereum Trust (ETHE) was launched on 14 December 2017. It was the first investment vehicle that allowed professional investors to gain exposure to the second largest cryptoasset – Ethereum.

Nearly 6.5 years later, US investors finally have a more efficient investment vehicle to participate in Ethereum’s performance.

US ETF issuers made last-minute adjustments to their 19b-4 filings to meet the final deadline for the SEC’s decision on VanEck’s spot Ethereum ETF application, which was due on 23 May.

Bloomberg ETF analysts had previously commented that approval could come as early as Wednesday this week, beating consensus expectations for a later approval date. Other applicants included the same companies that applied for a spot bitcoin ETF previously, such as iShares and Fidelity.

The sudden increase in approval odds caught many by surprise, as Bloomberg ETF analysts unexpectedly raised their approval odds from 25% to 75% after the SEC asked exchanges to expedite their 19b-4 filings. Meanwhile, the odds of approval by the end of May on popular betting sites also jumped to over 50%, up from 10% just a few days earlier.

This unexpected rise in approval odds also surprised Ethereum futures short sellers, causing short liquidations in Ethereum futures contracts to surge to their highest level since March.

This caused the price of Ethereum to jump more than 10% in a matter of hours,
reversing much of its underperformance against bitcoin this year.

So, the market had already started to anticipate a potential approval.

But what’s next?

How many fund flows should we expect?

Many market observers have tried to guide down expectations for an Ethereum ETF trading launch.

The reason is that the Ethereum spot ETF approval is coming after a bonanza in fund flows into US spot Bitcoin ETFs which is why Bloomberg ETF analysts expect only around 10%-15% of Bitcoin ETF flows to flow into Ethereum ETFs.

At the time of writing, US spot Bitcoin ETFs have already seen cumulative net fund inflows in the amount of +13.2 bn USD since trading launch on the 11th of January 2024.

12.5% of that amount would imply approximately 1.65 bn USD potential net inflows into US Ethereum ETFs.

This amount would currently be equivalent to ~15% of current global Ethereum ETP assets-under-management (AuM) or around 0.7% of Ethereum’s realized cap, i.e. the amount invested on-chain.

What could be the price effect of this approval?

Nonetheless, this amount of capital could potentially still have a very significant impact on Ethereum’s performance going forward.

The reason is that Ethereum’s performance has shown a significantly higher sensitivity to global ETP flows than Bitcoin in the past.

While Bitcoin’s performance sensitivity to global ETP flows was around ~1.0, Ethereum’s performance has shown an average sensitivity of around 6.15 to global ETP flows in the past.

In other words, an increase of global ETH ETP AuM by 1% per week was associated with an average ETH/USD performance of 6.15% per week.

Now, if we assumed the abovementioned ”multiplier” of 6.15 to be true, then a ~15% increase in global Ethereum ETF AuM would be associated with ~92% performance!

That being said, the sensitivity of Ethereum’s performance to weekly ETP flows can vary significantly over time and has been around ~10.5 more recently.

As a caveat, keep in mind that correlation does not imply causation and that higher net inflows could possibly not cause increases in price.

More specifically, we estimate that global Ethereum ETP flows could only explain around 19.6% in the variation of Ethereum over the past 6 months. So, other factors such as macro or coin-specific factors have played a larger role.

What’s special about these Ethereum ETFs?

The approval marks a significant shift in sentiment within the SEC and US regulators more general. The recent passing of the “crypto bill” in the US senate has demonstrated that there is bipartisan consensus on the importance of cryptoassets for the United States.

The fact that the Trump campaign has recently started accepting crypto donations for campaign finance speaks volumes in this regard as Trump had personally shown a rather anti-crypto stance in the past.

Thus, viewed more broadly within the context of recent domestic political developments in the US, this approval could be evidence of a more mainstream acceptance of cryptoassets as a legitimate asset class.

However, US investors still receive a suboptimal investment vehicle for Ethereum:
The creation-redemption mechanism is still not done in kind and staking has not been allowed within the filings. Thus, US investors won’t be able to fully capture Ethereum’s total return profile via staking returns that currently amount to around 3.2% p.a.

European investors are once again better served with products that allow investors to participate in these total returns such as the ETC Group Ethereum Staking ETP.

Bottom Line

• The SEC has just approved the spot Ethereum ETFs in the US – we expect approximately 1.65 bn USD potential net inflows into US Ethereum ETFs 3 months after trading launch

• If we assumed the historical ”performance multiplier” of 6.15 to Ethereum flows to be true, then a ~15% increase in global Ethereum ETF AuM would be associated with ~92% performance

• The approval marks a significant shift in sentiment within the SEC and among US regulators in general but US investors still received inferior investment vehicles compared to European vehicles

This is not investment advice. Capital at risk. Read the full disclaimer

© ETC Group 2019-2024 | All rights reserved

Fortsätt läsa

Nyheter

Ny aktiv ETF från First Trust på Xetra

Publicerad

den

Från och med går handlas en ny börshandlad fond, en aktiv ETF från First Trust på Xetra och via handelsplatsen Börse Frankfurt.

Från och med går handlas en ny börshandlad fond, en aktiv ETF från First Trust på Xetra och via handelsplatsen Börse Frankfurt.

First Trust Vest U.S. Equity Moderate Buffer UCITS ETF – May (GMAY) driver en aktivt förvaltad investeringsstrategi med syftet att spåra resultatet för S&P 500 Index upp till ett fast uppsidatak. Samtidigt strävar fonden efter att minimera förluster (buffert) för de första 15-procentiga kursfallen i slutet av den definierade målperioden på ett kalenderår. Investeringsförvaltaren investerar hela tillgången i FLEX-optioner, som både säljs och köpoptioner.

Buffertstrategin börjar och slutar i maj varje år och balanseras sedan om genom att fonden investerar i ett nytt paket med FLEX-optioner. Taket beräknas på första referensdatum beroende på marknadsförhållanden, medan bufferten alltid ligger oförändrad på 15 procent. Det aktuella taket och buffertdetaljerna finns tillgängliga på First Trusts webbplats.

NamnISINAvgiftUtdelningspolicy
First Trust Vest U.S. Equity Moderate Buffer UCITS ETF – MayIE000P0FL8E30,85Ackumulerande

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 163 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 14 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

JSUD ETF köper amerikanska företag som följer Parisavtalet

Publicerad

den

JPMorgan US Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned UCITS ETF USD (dist) (JSUD ETF), med ISIN IE0002UMVXQ1 är en aktivt förvaltad ETF.

JPMorgan US Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned UCITS ETF USD (dist) (JSUD ETF), med ISIN IE0002UMVXQ1 är en aktivt förvaltad ETF.

JP Morgan US Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned Strategy investerar i amerikanska företag. ETF strävar efter att generera en högre avkastning än MSCI USA SRI EU PAB Overlay ESG Custom-index. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % p.a. JPMorgan US Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned UCITS ETF USD (dist) är den billigaste och största ETF som följer JP Morgan US Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Årligen).

ETF lanserades den 9 augusti 2023 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Delfondens mål är att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger MSCI USA SRI EU PAB Overlay ESG Custom Index* (”riktmärket”) genom att aktivt investera i huvudsak i en portfölj av amerikanska företag samtidigt som man anpassar sig till målen för Parisavtalet.

Riskprofil

Värdet på aktierelaterade värdepapper kan sjunka såväl som upp som svar på enskilda företags resultat och allmänna marknadsförhållanden, ibland snabbt eller oförutsägbart. Om ett företag går i konkurs eller en liknande finansiell omstrukturering förlorar dess aktier vanligtvis det mesta eller hela sitt värde.

Uteslutning av företag som inte uppfyller vissa kriterier från delfondens investeringsuniversum kan leda till att delfonden presterar annorlunda jämfört med liknande fonder som inte har en sådan policy.

Delfonden strävar efter att ge en avkastning över Benchmark; Delfonden kan dock prestera sämre än jämförelseindexet.

Handla JSUD ETF

JPMorgan US Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned UCITS ETF USD (dist) (JSUD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURJSUD
London Stock ExchangeUSDJSUD
XETRAEURJSUD

Största innehav

NamnISINLandVikt %
MICROSOFT CORPUS5949181045USA7.71%
APPLE INCUS0378331005USA7.24%
NVIDIA CORPUS67066G1040USA4.27%
AMAZON.COM INCUS0231351067USA3.46%
TEXAS INSTRUMENTS INCUS8825081040USA2.30%
ADOBE INCUS00724F1012USA2.22%
ZOETIS INCUS98978V1035USA2.19%
AUTOMATIC DATA PROCESSINGUS0530151036USA1.94%
DANAHER CORPUS2358511028USA1.66%
MASTERCARD INC – AUS57636Q1040USA1.65%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära