Nyheter
De mest populära börshandlade fonderna april 2024
Publicerad
4 månader sedanden
April, är nu slut, och vi har som vanligt gjort en sammanställning av de mest populära börshandlade fonderna april 2024. Dessa månadsvisa sammanställningar är ett sätt för oss att se vilka ETFer som trendar och vad våra läsare finner intressant. Vi använder sedan detta för att skriva nya artiklar på Etfmarknaden.se.
XACT Norden Högutdelande är utan tvekan den mest populära av alla de ETFer som vi har skrivit om på vår sida. Den kvartalsvisa utdelningen och dess satsning på aktier med en låg volatilitet och hög direktavkastning gör det till en populär fond som återfinns i mångas depåer. Vi har aldrig sett någon annan ETF vara med populär på vår sajt än denna börshandlade fond. Denna månad såg vi mer än 20 olika varianter av denna ETF bland de mest populära börshandlade fonderna på vår sida.
Fonder som satsar på försvarsindustrin har kommit att bli allt mer populära, något som förklaras av att Sverige gått med i NATO, men också av det geopolitiska läget i världen. En börshandlad fond som har tilldragit sig stort intresse är ASWC.
Future of Defense UCITS ETF (ASWC) noterades på Londonbörsen och Deusche Börse XETRA den 4 juli där den handlas under kortnamnet (ASWC ETF) försöker spåra EQM NATO+ Future of Defense-index. EQM NATO+ Future of Defense-index spårar resultatet för företag världen över som är engagerade i militär- eller försvarsindustrin.
ASWC, som följer EQM Future of Defense Index, strävar efter att ge exponering för de globala företag som genererar intäkter från NATO och icke-NATO (NATO+) allierade försvars- och cyberförsvarsutgifter.
Vi befinner oss för närvarande mitt i det största landkriget i Europa sedan 1945. Medan det omedelbara hotet om militär konflikt mellan Ryssland och USA är lågt, utgör Ryssland och andra stater ett allvarligt och föränderligt hot mot Amerika och dess allierade. Nato är en viktig första försvarslinje.
En annan populär försvarsfond är VanEck Defence UCITS ETF en europeiska försvarsfond som nyligen nådde förvaltad volym på 500 miljoner MUSD ett år efter lanseringen. Fonden investerar över hela världen i företag som är verksamma inom försvarsindustrin eller är involverade i försvarsrelaterade statliga kontrakt. Mot bakgrund av de nuvarande globala kriserna har synen på säkerhets- och försvarssektorn också förändrats i Europa,
Stort intresse för amerikanska large caps
Fonder som följer S&P 500 är, föga förvånande, en typ av fonder som det finns stort intresse kring. Det är ingen speciell enskild fond som sticker ut och lockar mer än andra. Det skall emellertid noteras att många sökningar sker på ord som ”Fond som följer S&P500 Avanza”.
För sju månader sedan köpte den amerikanska fondförvaltaren Ark Invest den tematiska ETF-emittenten Rize ETF från AssetCo, vilket markerar företagets första intåg på den europeiska ETF-marknaden. Efter detta har Rize ETF bytt namn till ARK Invest Europé, lagt ned större delen av alla de fonder som Rize ETF hade lanserat. Under april 2024 kom nyheten om att ARK Invest Europé lanserade tre europeiska börshandlade fonder, som är kopior av de fonder som den amerikanska förvaltaren erbjuder i USA. Detta ledde till att många som tidigare varit förhindrade att köpa denna ETF nu sökt ytterligare information om ARKs europeiska fonder.
Efter att ETFer för Bitcoin har godkänts i USA, och även Storbritannien har indikerat ett grönt ljus vänds nu fokus mot nästa kryptovaluta, Etherum. Den mest populära börshandlade produkten på vår sida är Ethereum Zero SEK en börshandlad produkt, som exakt speglar priset på Ethereum (ETH) utan avdrag för förvaltningsavgifter, vilket gör investeringar i världens näst största digitala tillgång enklare, säkrare och mer kostnadseffektivt än andra alternativ.
Produkten är en strukturerad investering i form av ett tracker certifikat enligt svensk lag. Den handlas på Nordic Growth Market (NGM) som är den primära marknadsplatsen.
ETFer med månatlig utdelning lockar
ETF med månatliga utdelningar är något som vi sett på denna lista de senaste månaderna. Det finns flera sådana tillgängliga för svenska investerare, till exempel JPM Global Equity Premium Income UCITS ETF – USD (dist) och Global X Nasdaq 100 Covered Call UCITS ETF USD Distributing (QYLE ETF), som emellertid skiljer sig mycket åt från varandra.
Många av de besökare som kommer till ETFmarknaden för att söka information om börshandlade fonder letar efter utdelande ETFer, och dessa två ETFer har något som sticker ut från andra ETFer. Det är en av de få aktier-ETFer som vi sett där utdelningen sker månadsvis.
I december 2023 lanserade J.P. Morgan Asset Management sin JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF (ticker: JEPG), en aktivt hanterad resultatorienterad ETF-strategi som syftar till att erbjuda investerare konsekventa inkomster: 7 till 9 procent årligen, betald månadsvis och uppskattningspotential med mindre volatilitet än JEPGs respektive riktmärke.
Månadsvis utdelning är en av orsakerna till att kanadensiska aktier som till exempel Boston Pizza har kommit att bli så pass populära, då de ger utdelning varje månad. Utdelning varje månad fungerar för många investerare som ett alternativ till lön när de går i tidig pension.
En annan börshandlad fond som har fokus på utdelningar är Global X SuperDividend UCITS ETF USD Distributing (UDIV ETF) som investerar i utdelningsaktier från hela världen. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).
Många vill handla kakao
Kakao har under det senaste året stigit med mer än 100 procent i pris. Det gör att många söker efter börshandlade produkter som ger exponering mot priset på denna råvara. Det finns emellertid ingen ren ETF som investerar i kakao i Europa. Det finns däremot börshandlade produkter, till exempel ETPer, så kallade certifikat.
WisdomTree Cocoa (COCO) är det enda rena alternativet vi har hittat. Annars finns WisdomTree Cocoa 2x Daily Leveraged (4RUP ETC) som ger den dubbla kursutvecklingen för kakaopriset, både när det stiger och faller.
Valour Ripple (XRP) SEK är en börshandlad produkt som spårar priset på XRP, Ripples infödda token. XRP förbättrar främst globala finansiella överföringar och utbyte av flera valutor. Snabb och miljövänlig, den digitala tillgången XRP designades för att fungera som den mest effektiva kryptovalutan för olika applikationer inom finanssektorn.
Valour Ripple (XRP) SEK ETP (ISIN: CH1161139584) är en börshandlad produkt som spårar priset på XRP, Ripples infödda token.
XRP har ett börsvärde på 29,57 miljarder USD och rankas på en sjätte plats bland alla kryptovalutor globalt. Ripple XRP är en nyckelspelare inom det digitala valutaområdet, känd för sin användning för att underlätta snabba och billiga internationella pengaöverföringar. XRP fungerar på RippleNet och fungerar som en bryggvaluta i Ripples betalningsnätverk, vilket möjliggör sömlösa valutaväxlingar över hela världen. Detta har positionerat XRP som ett föredraget val för finansiella institutioner som söker effektiva alternativ till traditionella gränsöverskridande betalningsmetoder.
En annan populär ETFen är XACT Sverige, som även denna lämnar utdelning. Till skillnad från XACT Norden Högutdelande sker utdelningen endast en gång per år. Denna ETF meddelade att den fastställt utdelningen för 2024 under februari månad.
I februari 2024 lanserades Valour Binance (BNB) SEK, en börshandlad produkt som spårar priset på kryptovalutan BNB, den inhemska kryptovalutan som utfärdas av Binance-börsen och körs på Binance-kedjan. Den kan användas för betalningar på transaktionsavgifter (på Binance-kedjan), resebokningar, underhållning, onlinetjänster och andra finansiella tjänster. Valour Binance (BNB) gör investeringar i detta ekosystem enkel, säker och kostnadseffektiv, tillgänglig för köp på reglerade börser via vilken bank eller mäklare som helst.
BNB kan användas för att betala avgifter vid handel på Binance, och vanligtvis till en rabatterad kurs. På grund av den primära nyttan har BNB sett en betydande tillväxt i intresse genom åren. Flera omgångar av token burn-händelser har uppskattat BNB-priset och drivit det upp som en av de fem bästa kryptovalutorna efter börsvärde.
Är det dags att titta på fastighetsbolagen igen?
Ett relativt nytt begrepp på listan är ETF fastigheter. Allt fler investerare tror att vi kommer att få se räntesänkningar i år, inte bara i Sverige och Europa, men även i USA. Lägre räntor gör det enklare att räkna hem en investering i fastigheter. Kan det vara så att våra besökare undersöker möjligheterna att positionera sig i en ETF för fastigheter innan räntorna sänks för att de tror att det kommer att leda till en uppvärdering av fastighetsbolagen?
Valour SOLANA (SOL) är en börshandlad produkt, som gör investeringar i SOL enkla, säkra och kostnadseffektiva. Solana är en decentraliserad blockchain och den snabbaste blockchain i världen, med mer än 400 projekt som spänner över DeFi, NFT, Web3 och mer.
Produkten är en en strukturerad investering i form av ett tracker certifikat enligt svensk lag. Den handlas på Nordic Growth Market (NGM) som är den primära marknadsplatsen.
Swedbank ETF tror vi kan tolkas att det endera finns intresse för att veta om Swedbank har ETFer i sitt utbud, eller om det går att handla börshandlade fonder på Swedbank. Svaret på denna fråga återfinns här.
Tidigare var det många som sökte på begreppet ESG, men detta sökord har fallit från listan under de senaste månaderna. En variant av ESG-fond är de fonder som har en islamistisk inriktning, så kallade halalfonder., och det är fortfarande något som våra besökare letar information om. En sådan fond är ASWE, som är en aktivt förvaltad shariafond men till exempel HSBC har en serie fonder med fokus på att investera enligt islam. Det är ingen speciell enskild fond som sticker ut och lockar mer än andra.
Utöver Valour finns det flera andra emittenter av börshandlade kryptovalutor. Faktum är att det finns en svensk sådan, Virtune. Detta företag kommer inte bland de högsta när våra läsare söker på vår sida, men när det söks är det tydligen kunder hos Avanza som söker. Vi ser många sökningar på Virtune Bitcoin Avanza. Vi ser märkligt nog ännu flera sökningar på Henry Forelius som arbetar på Virtune. Av någon anledning söker fler besökare på honom än på Virtune. Denna emittent skulle återkomma till oss efter jul, så vi hoppas att det kan bli mer artiklar om deras produkter i framtiden.
Valour Cardano (ADA) SEK är inte bara en Cardano ETP, det är också den första att handlas på en nordisk börs. Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
VGWD ETF, eller VGWD Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF Distributing som är dess fullständiga namn, handlas bland annat på tyska Xetra, vilket gör att det går att handla den direkt genom DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza. VGWD ger bred exponering mot de största företagen med högre avkastning på utvecklade och tillväxtmarknader, men utesluter fastighetsbolag. Som alla andra av Vanguards ETFer så har den en låg förvaltningsavgift, 0,29 procent. Den kan liknas vid en global variant av XACT Norden Högutdelande eftersom den investerar i högavkastande aktier från hela världen.
Även Nasdaq-spårande fonder lockar sparare
Fond som följer Nasdaq-100 är ett annat relativ nytt begrepp på denna lista. Det är däremot inte konceptet, i princip varje större emittent på marknaden erbjuder minst en sådan ETF. Invesco som i USA har den populära fonden QQQ, erbjuder flera olika alternativ på den europeiska marknaden.
HBAR är en börshandlad produkt som inte ens har hunnit lanseras ännu. I slutet av januari kommunicerade Valour att företaget hade för avsikt att lansera en fysiskt uppbackad börshandlad produkt (ETP) Valour HBAR Staking ETP i samarbete med The Hashgraph Association (THA) – en schweiziskbaserad produkt oberoende och ideell organisation fokuserad på att ge en digital framtid för alla genom att utnyttja Hederas miljövänliga distribuerade ledger-teknologi (DLT).
Lanseringen har ännu inte skett, men vi är övertygade om att vi ser denna inom kort. Om den kommer att handlas under kortnamnet HBAR är ännu inte kommunicerat.
ETF Indien är inte en specifik börshandlad fond, men förekommer i en mängd olika varianter. Det finns tydligen ett stort intresse för att investera i indiska aktier bland sidan besökare, och då är kanske en ETF ett bra sätt att göra det. Vi skrev under i början av året en artikel om olika Indienfonder.
Stigande guldpris
I och med att guldpriset har rört sig uppåt har intresset för guldfonder kommit att bli mer populärt överlag. Den mest populära fonden är 4GLD, Xetra-Gold som erbjuder investerare en optimal och enkel möjlighet att delta i utvecklingen av guldmarknaden. Dessutom är handel med Xetra-Gold också mycket kostnadseffektiv eftersom den till skillnad från andra värdepapper inte kommer med varken abonnemangsavgifter eller förvaltningsavgifter.
Under januari 2024 gav den amerikanska finansinspektionen SEC tillstånd för de första amerikanska Bitcoin ETFerna. Detta i samband med att priset på denna kryptovaluta har stigit till nivåer som Bitcoin inte handlats till på flera år, en effekt av just de nya börshandlade fonderna, har gjort att vi sett ett mycket stort intresse för detta på sidan. Många söker på just Bitcoin ETF, något som inte är tillåtet i Europa, på grund av att en ETF måste ha mer än en underliggande tillgång. Istället kallas dessa produkter för ETP eller ETC, och skillnaden är relativt liten. Vi skrev för ett par veckor sedan en artikel som i kallade för Vilken Bitcoinprodukt är bäst? i syfte att titta närmare på alla de fonder, certifikat och produkter som spårar Bitcoin.
Många söker information om fonder som investerar i halvledare
Många besökare har letat efter information om halvledarfonder, vilket vi tagit fasta på. Denna månad har vi publicerat texter om flera olika ETFer som investerar i halvledarföretag, och under maj kommer en artikel som samlar i hop alla dessa fonder i samma artikel.
VanEck Vectors Semiconductor UCITS ETF (VVSM ETF) som investerar i det övergripande resultatet för företag som är involverade i halvledarproduktion och utrustning.
VanEck Vectors Semiconductor UCITS ETF (VVSM ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Från och med den 14 februari 2024 kan för första gången en Exchange Traded Note (ETN) på Internet Computer (ICP), en ICP ETN, handlas via Xetra och handelsplatsen Börse Frankfurt. Utgivaren av denna ETN är Valour Digital Securities.
Med 1Valour Internet Computer Physical Staking (1VIC) kan investerare på Xetra delta i utvecklingen för Internet Computers kryptovaluta i kombination med insats för första gången utan att behöva sätta upp kryptoplånböcker. Staking är processen att deponera respektive kryptotillgångar på blockkedjan för att validera transaktioner. I gengäld betalas en premie. På detta sätt kan investerare delta inte bara i prestanda för kryptovalutan, utan också i respektive insatsinkomst.
Utdelningsfonder lockar, men en som fallit i intresse är Global X SuperDividend UCITS ETF USD Distributing (UDIV ETF) som investerar i utdelningsaktier från hela världen. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).
Du kanske gillar
Nyheter
DeFi ”Defies” the Odds: Thriving Amidst Market Chaos
Publicerad
2 timmar sedanden
10 september, 2024Uncertainty around the U.S. economy has been taking a toll on Bitcoin and Ethereum, especially with Friday’s underwhelming nonfarm payroll data causing a 6-8% sell-off, re-echoing recession fears. On the institutional side, Bitcoin ETFs witnessed $1.2B in outflows in the eight days through last Friday, before seeing net inflows of $28.6M on September 9. Nevertheless, in the time of turbulence in the broader economy, one crypto-native market has been showing resilience.
Decentralized Finance (DeFi) is a blockchain-based financial market that operates without intermediaries like banks or brokerage firms. Instead, it uses smart contracts to facilitate peer-to-peer activity. Making financial services available to anyone with an internet connection, DeFi eliminates the barriers of traditional finance, while promoting financial autonomy and reducing reliance on centralized institutions. Another main advantage DeFi has over traditional finance is that users can trade around the clock, seven days a week.
Some of the use cases of DeFi include:
• Lending and borrowing: Just like bank loans, platforms like Aave allow users to lend their assets while earning interest, or borrow against collateral.
• Decentralized exchanges (DEXs) function similarly to stock exchanges by enabling users to trade between a variety of crypto pairs. However, instead of relying on centralized market makers, they utilize an automated market-making system (AMM) – pioneered by Uniswap – to facilitate trades in a decentralized manner.
• Stablecoins like Maker’s DAI maintain stable value to provide a way to store and transfer assets without worrying about volatility. Since they’re pegged to a stable asset, such as USD, they are also often used as collateral within DeFi ecosystems.
• Derivatives in DeFi are replicas of complex financial products found in traditional finance, such as options and futures, with cryptoassets in the underlying. In addition, synthetic assets (such as sXAU and sAAPL) allow users to participate in markets that might otherwise be inaccessible.
• Yield farming allows participants to put their idle cryptoassets to use. Users provide liquidity to DeFi protocols to facilitate trades, loans, or other financial services. In turn, these liquidity providers earn passive income in terms of rewards, which can be a portion of transaction fees, governance tokens, or just interest.
Why are we talking about them now?
During market downturns and bearish periods, it’s crucial to take a step back and assess which businesses have fundamental value versus those propelled by hype. For example, DeFi demonstrated relative resilience compared to other crypto segments.
While Bitcoin and Ethereum experienced declines of approximately 6% and 9%, respectively, DeFi as a whole saw a more modest average decrease of around 3% over the last 30 days. For example, Uniswap increased by 6.2%, while Aave grew by 52.5%.
Figure 1 – Monthly Performance of Crypto Sectors
Source: Artemis, 21Shares
Further, when breaking down which businesses are making the most revenue across the space, DeFi protocols stand out, as shown below.
Figure 2 – Top Revenue-generating Protocols, Excluding Smart-contracts Platforms
Source: DeFiLlama, 21Shares
Drilling deeper into DeFi, the sector’s growth can be effectively gauged by examining exchange activity, particularly swapping transactions. As exchanges serve as the primary entry point for DeFi, their transaction volume offers valuable insight into the sector’s utilization. Currently, users are executing an average of nearly 2M swap transactions, representing a 10x increase since late 2021 on Uniswap.
Figure 3 – Total Number of Swaps Executed via the Different Iterations of Uniswap
Source: Dune Analytics, 21Shares
Further, DeFi’s monthly revenue nearly matched its November 2021 peak, reaching $70M. Notably, protocols simplifying financial market engagement, such as Pump.fun, have been the primary revenue drivers in this cycle. Pump.fun, which enables users to launch tokens without technical expertise, generated approximately $100M in less than six months. While it’s been primarily focused on meme coins, this trend highlights the growing demand for user-friendly DeFi platforms that lower barriers to participation for individual investors.
Finally, stablecoins are the bedrock of the DeFi ecosystem, serving as a volatility-free haven for crypto capital. Their pivotal role warrants a dedicated deep dive, but for now, let’s examine its remarkable growth since the Luna collapse. For instance, in Q2 of 2024, Tron processed up to one-third ($1.25T) of Visa’s annual settlement volume.
To further contextualize, the total stablecoin market capitalization is approaching its all-time high (ATH), surging approximately 38% from its July 2023 lows to reach $170B. In the same vein, stablecoins now consistently outpace Bitcoin in daily transaction volume, as shown in Figure 4, underscoring their pivotal role in enabling efficient, low-cost payments that aren’t just limited to crypto, as evident by Visa, Stripe, and Shopify’s integrations.
Figure 4 – Weekly Volume of Stablecoins and Bitcoin (USD)
Source: Artemis, 21Shares
So, where do we look?
Now that we’ve demonstrated the compelling value proposition of DeFi and its continued dominance in industry usage let’s examine the three pillars of the ecosystem: Aave, Maker, and Uniswap.
Aave: Crypto’s Leading Lending Platform
Aave is the largest money market protocol. Its token’s price, which surged over 50% from its recent August lows, is now approaching its highest level since May 2022, making it one of the rare market outperformers. While the protocol’s TVL remains approximately 45% below its 2021 peak, Aave demonstrated remarkable year-over-year growth.
Over a 12-month period from Q2 2023 to Q2 2024, the protocol saw net deposits rise by approximately 123%, growing from around $8B to $18B. Fees also surged, increasing from almost $24M to $103M, representing a growth of roughly 335%. This shift dramatically improved the protocol’s financial performance, moving from net losses of $4M by Q2 2023 to positive earnings of $7M by the end of July 2024. As a result, the protocol achieved the lowest Price-to-Fees (P/F) ratio in the last 12 months, at 3.7x.
Most impressively, Aave had the highest monthly active user count, 101.6K, in Q2 of this year, leading to a total cumulative user count of 2.2M. This is remarkable as it shows that the protocol is facilitating meaningful activity and has thereby found its product-market fit, even during times of muted activity.
Figure 5 – Total Amount of Weekly Borrowers
Source: Dune Analytics, 21Shares
In line with this data, Aave’s total number of weekly borrowers reached an ATH in mid-August, as depicted below. This reflects the protocol’s health and its cardinal role within DeFi.
Figure 6 – Total Borrowed Amount on Aave in $
Source: Artemis, 21Shares
TLDR: Despite a 40% decrease in assets’ value amid the broader crypto market slowdown, Aave has significantly expanded its user base across multiple networks. This growth has led to increased revenue, surpassing Q4 2021 levels and resulting in positive earnings of over $7M during the last quarter. With Aave’s strategic expansion plan and its anticipated collaboration with Trump’s DeFi protocol, the outlook for the next few months appears bullish.
Maker: World’s Largest Decentralized Central Bank
Sky, formerly known as Maker, has emerged as the top revenue-generating DeFi application, second only to stablecoin issuers like Tether (USDT) and Circle (USDC). While the full implications of the recent Sky rebranding continue to unfold, the protocol has already made a name for itself by pioneering synergies with traditional finance (TradFi), particularly through the onboarding of tokenized real-world assets onto the crypto ecosystem. This sector now makes up a significant portion of its TVL, particularly in areas such as public and structured credit, as shown below in Figure 7.
Nevertheless, Maker’s primary business remains centered on decentralized lending, which currently accounts for approximately $4B of its $5.5B TVL. Maker’s expertise in lending, alongside its expanding involvement in real-world assets, continues to drive its dominance in the DeFi ecosystem.
Figure 7: Maker TVL by Type
Source: Dune, 21Shares
Despite recent challenges, Maker continues to show resilience in the DeFi landscape. Although the token price dropped 21% last month, the protocol remains positioned for long-term growth, with underlying metrics showing steady momentum.
While Q3 2024 revenue is projected to fall slightly below Q2’s $85M peak, it is still on track to more than double the $33M from Q3 2023. This impressive year-over-year growth highlights Maker’s ability to generate consistent earnings despite varying market conditions.
A standout achievement is Maker’s net treasury, which surged over 10x from $15M in Q3 2023 to $154M in Q3 2024. This strong financial buffer helps shield the protocol from volatility and supports future initiatives like the Sky rebrand, which we’ll break down in a separate edition.
Figure 8: Maker On-chain Revenue by Type
Source: Dune Analytics
User engagement is also on the rise, with monthly active users up 15% this quarter, approaching 3,000. This growing activity reinforces Maker’s product-market fit. With increased revenue and user activity, Maker’s Price-to-Fees (P/F) ratio has improved, dropping from 11.8x in Q3 2023 to 8.1x, suggesting the protocol may be undervalued. As shown in Figure 8 above, Maker’s diversified revenue streams further strengthen its position as a key sustainable DeFi player.
While total borrows on Maker have dropped nearly 45% from their 2021 peak, the protocol has stabilized at a healthy $5B in monthly borrowing, reflecting strong demand for its lending services, as shown in Figure 9. Notably, despite the plateau in borrowing, Maker’s revenue has grown steadily throughout 2023, indicating successful diversification beyond its original use case.
Figure 9: Maker’s Borrowed Amount in $ vs Revenue
Source: Artemis
TLDR: By expanding into new business lines, Maker is positioned for future growth as DeFi establishes itself as a sector with proven demand. The protocol is well-poised to capitalize on DeFi’s growing adoption and integration with the broader financial ecosystem, securing its place at the forefront of the industry.
Uniswap: Crypto’s Dominant Non-Custodial Stock Exchange
Generally, users prefer non-custodial crypto exchanges, which provide greater security and autonomy compared to centralized exchanges (CEX). Even with the recent market turbulence, the DEX to CEX spot volume is still close to its all-time high, showing that the conviction remains strong around DeFi’s infrastructure.
Being the biggest DEX by TVL and the pioneer behind automated market makers, let’s explore how Uniswap ranks among its centralized counterparts. In Q2, Uniswap made 81% and 65% of Coinbase and Robinhood’s volume, respectively, while just having a fraction of the resources and workforce.
Figure 10 – Uniswap’s Daily Active Users
Source: Dune Analytics, 21Shares
In Figure 10, we can see that new users recently climbed to 90K, a number Uniswap never crossed in a single day, let alone at a time of uncertainty in broader markets. Further, with 12M monthly active users, Uniswap enjoys 60% market share. To put matters into perspective, Curve Finance is a DEX that comes right after Uniswap in TVL ranking and has 27.9K monthly users. If we have a look at Uniswap’s centralized competitors, Coinbase has 8M active users and Robinhood has 13.7M.
Assessing Uniswap’s business has to include a look into its revenue streams. In October 2023, Uniswap Labs imposed a 0.15% fee on specific tokens to swaps conducted on its main interface. Over the past six months, Uniswap Labs generated $45M via its interface fee, gulping the lion’s share in the fee generating vertical, excluding Solana-based DEXs, as shown below.
Figure 11 – DEX Trading Fees Market Share
Source: Artemis, 21Shares
TLDR: Despite Uniswap’s lackluster price performance, largely due to perceived utility issues compared to other major DeFi tokens, the protocol’s outlook appears promising. This optimism stems from two key factors: increasing revenue from its interface fee and the potential activation of the fee switch. The market’s reaction to the fee switch news in February was notably positive, with the token surging nearly 130%. All in all, Uniswap’s dominant position in the DEX sector, evidenced by its substantial fee generation and expanding user base, could position it as a relevant barometer for the broader DeFi landscape.
So, what are the key catalysts that could reignite the industry in the coming months?
• Fee-switch and Domino Effect on DeFi:
o In February, the Uniswap Foundation proposed activating the fee-switch, allowing token holders to share protocol revenue. Though paused, this move signaled a shift in DeFi towards transforming simple governance tokens into revenue-generating assets. Aave is now considering a similar feature, and we expect more protocols to pursue similar value accrual mechanisms.
• Falling interest rates
o As central banks lowered borrowing rates during the pandemic to stimulate economic growth, savings accounts offered unattractive yields, driving some investors to DeFi for higher returns. Although early yields were unsustainable, the sector has since relatively matured with the integration of tokenized assets, blending yields from both traditional and decentralized finance. This evolution could become a key advantage as rates continue declining in the coming months.
• Trump’s DeFi Project
o While many details are still pending, World Liberty Project appears to be a lightweight, non-custodial lending protocol designed to integrate with Aave. This setup allows users to deposit into without forking the protocol itself. The project could significantly impact Aave, enhance confidence in DeFi platforms, and consequently drive up sector valuations. It could underscore the benefits of stablecoins, which the platform is expected to heavily rely on, if it doesn’t stir regulatory scrutiny.
• Simplified User Interface
o Apple’s new NFC policy could significantly increase the demand for stablecoins by unlocking their utility as an alternative payment method through their devices, via tap-to-pay. This change could elevate DeFi’s infrastructure role, though the impact will largely be felt behind the scenes, with users primarily noticing the convenience in terms of cost efficiency.
o Features like account abstraction will enable users to create and recover smarter crypto wallets using Web2 credentials, offering a more user-friendly experience reminiscent of fintech platforms.
For investors looking to gain exposure to the DeFi ecosystem, one of the most established sectors with a proven product-market fit, 21Shares offers the following ETPs on the European market. These investment products provide a regulated way to invest in leading DeFi protocols and capture growth opportunities within this rapidly evolving sector.
Figure 12 – Top Aave ETPs by Assets under Management
Source: Bloomberg, Data as of September 10, 2024.
Avg. Daily Spread YTD: refers to the best daily average bid/ask spread this year across European exchanges.
Figure 13 – Top Uniswap ETPs by Assets under Management
Source: Bloomberg, Data as of September 10, 2024.
Avg. Daily Spread YTD: refers to the best daily average bid/ask spread this year across European exchanges.
Figure 14 – Top Maker ETPs by Assets under Management
Source: Bloomberg, Data as of September 10th, 2024.
Avg. Daily Spread YTD: refers to the best daily average bid/ask spread this year across European exchanges.
What’s happening this week?
Source: Forex Factory, 21Shares
Research Newsletter
Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com
Disclaimer
The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.
Nyheter
Jobs report fallout, ether ETF in Australia, and Skyscanner partners with crypto platform
Publicerad
3 timmar sedanden
10 september, 2024The crypto markets fell for the week, with Bitcoin (BTC) dropping 7.0%, Ethereum (ETH) down 9.0%, and Solana (SOL) falling 3.8%. The Nasdaq Crypto IndexTM (NCITM) declined 7.1%. Crypto markets remain in a consolidation phase but have accrued a sequence of weeks performing negatively, despite positive newsflow regarding institutional adoption.
US jobs report sparks volatility
After the release of the US jobs report on September 6, which led to speculation about the Fed’s intentions for rate cuts, Bitcoin experienced significant volatility. The price surged to $57,000 but then dropped below $54,000, marking its lowest point in a month. This sharp swing triggered nearly $50 million in liquidations of leveraged positions in just one hour, affecting various altcoins.
Australia’s first Ether ETF may begin trading soon
The Monochrome Asset Management filing is expected to be listed by the end of the month. This news is significant for investors as it signals greater acceptance of crypto from regulators, which could further drive adoption in global markets.
Crypto-native travel platform integrates with Skyscanner
Travala, a crypto-friendly travel platform, has formed a strategic partnership with Skyscanner, one of the world’s largest travel aggregators. This integration allows Skyscanner’s over 110 million monthly users to access Travala’s offerings, including booking more than 2.2 million hotels and the ability to pay with over 100 different cryptocurrencies. This move aims to facilitate crypto adoption in the travel sector. The integration highlights the growing acceptance of alternative payment methods, reinforcing the practical utility of crypto assets in everyday services.
Nyheter
GSOV ETF investerar i hållbara gröna statsobligationer
Publicerad
4 timmar sedanden
10 september, 2024Franklin Sustainable Euro Green Sovereign UCITS ETF (Acc) (GSOV ETF) med ISIN IE000P0R7WK6, är en aktivt förvaltad börshandlad fond. Denna ETF investerar i eurodenominerade gröna statsobligationer.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. Franklin Sustainable Euro Green Sovereign UCITS ETF (Acc) är den enda ETF som följer Franklin Sustainable Euro Green Sovereign-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kupongerna) i denna ETF ackumuleras och återinvesteras.
Denna ETF lanserades den 31 oktober 2023 och har sin hemvist i Irland.
Fonden strävar efter att bidra till miljömål genom att tillhandahålla exponering främst mot den europeiska marknaden för gröna statsobligationer och samtidigt maximera totalavkastningen. Fonden klassificeras som artikel 9 enligt EU:s förordning om hållbar finansiell information (”SFDR”). Fonden investerar minst 90 % av sitt substansvärde i hållbara investeringar.
Handla GSOV ETF
Franklin Sustainable Euro Green Sovereign UCITS ETF (Acc) (GSOV ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Börsnoteringar
Börs | Valuta | Kortnamn |
XETRA | EUR | GSOV |
London Stock Exchange | EUR | GSOV |
Borsa Italiana | EUR | GSOV |
Största innehav
Värdepapper | Vikt % |
NETHERLANDS GOVERNMENT | 10.10 |
BUNDESREPUB. DEUTSCHLAND | 8.99 |
KFW | 7.64 |
REPUBLIC OF AUSTRIA | 7.63 |
IRELAND GOVERNMENT BOND | 6.32 |
UNITED KINGDOM GILT | 6.11 |
BUNDESREPUB. DEUTSCHLAND | 5.40 |
BELGIUM KINGDOM | 5.20 |
BONOS Y OBLIG DEL ESTADO | 4.44 |
COMMUNITY OF MADRID SPAI | 3.93 |
Innehav kan komma att förändras
DeFi ”Defies” the Odds: Thriving Amidst Market Chaos
Jobs report fallout, ether ETF in Australia, and Skyscanner partners with crypto platform
GSOV ETF investerar i hållbara gröna statsobligationer
H41V ETF spårar företag som bekämpar klimatförändringar
Vilken typ av sektor ETFer finns det på marknaden?
Grayscales David LaValle diskuterar tvåpartsarbete inom digitala tillgångar och uppkomsten av Bitcoin ETFer
Tio saker som de flesta inte vet om börshandlade fonder
Fonderna som placerarna lockades av i augusti
Investera i fastigheter med börshandlade fonder
SEX NYA AKTIEFONDER!
Populära
-
Nyheter3 veckor sedan
Grayscales David LaValle diskuterar tvåpartsarbete inom digitala tillgångar och uppkomsten av Bitcoin ETFer
-
Nyheter2 veckor sedan
Tio saker som de flesta inte vet om börshandlade fonder
-
Nyheter1 vecka sedan
Fonderna som placerarna lockades av i augusti
-
Nyheter2 veckor sedan
Investera i fastigheter med börshandlade fonder
-
Nyheter3 veckor sedan
SEX NYA AKTIEFONDER!
-
Nyheter4 veckor sedan
Is Sui a Solana Killer?
-
Nyheter2 veckor sedan
Vilken ETF för försvarsindustrin är bäst?
-
Nyheter2 veckor sedan
Telegram Troubles: The Ripple Effects on TON