Följ oss

Nyheter

Vilken Bitcoinprodukt är bäst?

Publicerad

den

Den 10 januari 2024 gav SEC grönt ljus till elva USA-noterade ETFer som investerar i spotbitcoin. Detta skedde ett decennium efter de första ETF-ansökningarna kom in 2013. Stora aktörer som ARK Investments, BlackRock och Fidelity är bland de godkända förvaltarna som såg sin Bitcoinprodukt få godkänt av den amerikanska finansinspektionen SEC.

Den 10 januari 2024 gav SEC grönt ljus till elva USA-noterade ETFer som investerar i spotbitcoin. Detta skedde ett decennium efter de första ETF-ansökningarna kom in 2013. Stora aktörer som ARK Investments, BlackRock och Fidelity är bland de godkända förvaltarna som såg sin Bitcoinprodukt få godkänt av den amerikanska finansinspektionen SEC.

Dessa ETFer är noterade på Nasdaq, NYSE och CBOE och spårar bitcoinindex, vilket potentiellt breddar Bitcoins marknadstillgänglighet. Privatpersoner och institutionella investerare kan nu sömlöst investera i en Bitcoinprodukt utan att behöva oroa sig för förvarings- eller säkerhetsfrågor.

Medan den första bitcoin-terminsbaserade ETFen godkändes 2021, är den senaste nicken en betydande förändring av marknadsplanen. USA, hem för betydande besparingar och kapital, kan bevittna ett betydande inflöde av medel till Bitcoin ETFer, vilket gynnar RIAer, pensionsplaner och större fonder.

Källa Statista/Coingecko

Bitcoin (BTC)-priset nådde sin all time high nivå på 67 566,83 dollar den 8 november 2021. Just den prishöjningen var kopplad till lanseringen av en Bitcoin ETF i USA, medan andra toppar under 2021 berodde på evenemang som involverar Tesla respektive Coinbase. Teslas tillkännagivande i mars 2021 att de hade förvärvat 1,5 miljarder US-dollars värde av det digitala myntet. Samma år såg vi börsintroduktionen av USA största kryptobörsen vilket väckte ett stort intresse hos allmänheten. Marknaden var dock märkbart annorlunda i slutet av 2022, men Bitcoin-priserna nådde ungefär 46 105,95 den 10 januari 2024 efter att en annan kryptobörs, FTX, ansökte om konkurs.

Håller världen få slut på Bitcoin?

Till skillnad från fiatvaluta som den amerikanska dollarn – eftersom Federal Reserve helt enkelt kan besluta att skriva ut fler sedlar – är Bitcoins utbud begränsat: BTC har ett maximalt utbud inbäddat i sin design, av vilket ungefär 89 procent hade uppnåtts i april 2021. Det antas att Bitcoin kommer att ta slut till 2040, trots kraftfullare gruvutrustning. Detta beror på att gruvdrift blir exponentiellt svårare och mer maktkrävande vart fjärde år, en del av Bitcoins ursprungliga design. På grund av detta kan en Bitcoin gruvtransaktion vara lika med energiförbrukningen i ett litet land 2021.

Bitcoins prisutsikter: en potentiell bubbla?

Kryptovalutor har få mått tillgängliga som tillåter prognoser, om än bara för att det ryktas att endast ett fåtal kryptovalutainnehavare äger en stor del av tillgängligt utbud. Dessa stora innehavare – kallade ”valar” – sägs utgöra två procent av anonyma ägarkonton, samtidigt som de äger ungefär 92 procent av BTC . Utöver detta är de flesta som använder kryptovalutarelaterade tjänster över hela världen privatkunder snarare än institutionella investerare. Detta innebär att utsikterna för huruvida Bitcoin-priserna kommer att falla eller växa är svåra att mäta, eftersom rörelser från en stor val redan har en betydande inverkan på denna marknad.

Även Europa erbjuder börshandlade produkter på Bitcoin

Även i Europa, till och med i Sverige, finns det börshandlade produkter på Bitcoin. Med ett undantag, Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETF, är alla dessa produkter så kallade ETPer, då lagstiftningen i den Europeiska Unionen inte tillåter att en ETF har ett enda innehav. Det kan inte heller kallas för en UCITS-produkt. Jacobi-produkten är emellertid inte en UCITS-ETF, och kan endast säljas i Storbritannien och Nederländerna. Den har en dessutom ett krav minsta investering på 100 000 dollar.

En UCITS ETF är en börshandlad fond som följer ett system med säkerhetsåtgärder i enlighet med UCITS-bestämmelser. Detta innebär att dess innehav måste diversifieras, utan att ett enstaka innehav överstiger 10 procent av fondens nettotillgångsvärde (NAV). Med en enda underliggande tillgång så överstiger detta tio procent fondens nettotillgångsvärde.

Den måste vara likvid, vilket ger investerare flexibilitet att sälja sina aktier när som helst. Vidare måste UCITS ETFer hållas separat från fondleverantörens och övervakas av en oberoende förvaringsinstitut, för att skydda investerarnas tillgångar om leverantören hamnar i ekonomiska problem.

Den Bitcoinprodukt som finns som kallas för ETF, Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETF, är registrerad på den brittiska kanalön Guernsey, och kommer därmed undan med detta. I grunden är det emellertid en mycket snarlik produkt alla emittenter erbjuder. För den som vill veta mer har vi skrivit en artikel om vad som är vad där vi förklarar skillnaden mellan produkter som ETP, ETF, ETC, ETN och ETI.

Nedanstående lista visar en rad olika produkter som erbjuder exponering mot priset på Bitcoin. De flesta av dem handlas på den tyska börsen Xetra och kan enkelt nås genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Utöver detta finns faktiskt tre emittenter som på ena eller andra sättet finns på den svenska marknaden. 21Shares som är specialiserade på kryptovalutor, och nyligen fyllde fem år, har noterat flera produkter på Nasdaq i Stockholm.

Schweiziska Valour noterade tidigt sina produkter på svenska Nordic Growth Market, NGM, och har faktiskt flera anställda som kommer från denna marknadsplats.

Slutligen finns svenska Virtune som fick sitt tillstånd förra året, och har noterat flera produkter på svenska Nasdaq. Virtune har även börjat notera produkter i Tyskland, där den mest likvida marknaden för börshandlade produkter i EU finns i dag.

NamnEmittentKortnamnAvgiftValuta
1Valour Bitcoin Physical Carbon NeutralValourVALOUR BTC CARBON NEUTRAL1,49%EUR
Valour Bitcoin (BTC) ZeroValourVALOUR BTC ZERO EUR0,00%EUR
Valour Bitcoin (BTC) ZeroValourValour Bitcoin Zero0,00%SEK
21Shares Bitcoin Core ETP21Shares21BC0,21%USD
21Shares Bitcoin ETP21Shares2BTC1,49%EUR
21Shares Bitcoin ETP21Shares2BTD1,49%USD
CoinShares Physical BitcoinCoinSharesBITC0,98%USD
DDA Physical Bitcoin ETPDDAXBTI0,95%USD
ETC Group Physical BitcoinETC GroupBTCE 2,00%USD
Fidelity Physical Bitcoin ETPFidelityFBTC0,35%EUR
Global X Bitcoin ETPGlobal XBT0X0,65%USD
Invesco Physical BitcoinInvescoBTIC0,39%USD
Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETFJacobiBCOIN1,50%USD
SEBA Bitcoin ETPSEBASETB0,75%USD
VanEck Bitcoin ETNVanEckVBTC1,00%USD
VirtuneVirtuneVIRBTC1,49%SEK
Virtune Bitcoin ETPVirtuneVIRBTC1,49%EUR
WisdomTree Physical BitcoinWisdomTreeWBIT0,35%USD

Vilken produkt är billigast?

Vi valde att sortera om tabellen, och istället se vilka produkter som är billigast. Valour, som bland annat noterar sin Valour Bitcoin (BTC) Zero SEK på svenska NGM, har för närvarande ingen förvaltningsavgift alls, något som kan komma att förändras.

Denna produkt finns även som en Euro-noterad produkt, inte heller denna har någon förvaltningskostnad. Dessa produkter går att handla genom de flesta svenska banker och mäklare. Notera, detta är den enda av de Bitcoinprodukter som vi tittar på som inte är fysiskt uppbackad, det är ett tracker certifikat.

De är däremot 100 procent hedgade med riktiga coins, så den är inte syntetisk i den meningen att den backas upp av terminer eller annat, utan den backas av riktiga coins. Men heller inte ”fysiskt uppbackad” i den legala mening där coinsen är knutna eller ”pledgeade” till investeringen.

NamnEmittentKortnamnAvgiftValuta
Valour Bitcoin (BTC) ZeroValourVALOUR BTC ZERO EUR0,00%EUR
Valour Bitcoin (BTC) Zero SEKValourValour Bitcoin Zero0,00%SEK
21Shares Bitcoin Core ETP21Shares21BC0,21%USD
WisdomTree Physical BitcoinWisdomTreeWBIT0,35%USD
Fidelity Physical Bitcoin ETPFidelityFBTC0,75%EUR
Invesco Physical BitcoinInvescoBTIC0,39%USD
Global X Bitcoin ETPGlobal XBT0X0,65%USD
SEBA Bitcoin ETPSEBASETC0,75%USD
DDA Physical Bitcoin ETPDDAXBTI0,95%USD
CoinShares Physical BitcoinCoinSharesBITC0,98%USD
VanEck Bitcoin ETNVanEckVBTC1,00%USD
1Valour Bitcoin Physical Carbon NeutralValour1VBT1,49%EUR
21Shares Bitcoin ETP21Shares2BTC1,49%EUR
21Shares Bitcoin ETP21Shares2BTD1,49%USD
VirtuneVirtuneVIRBTC1,49%SEK
Virtune Bitcoin ETPVirtuneVIRBTC1,49%EUR
Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETFJacobiBCOIN1,50%USD
ETC Group Physical BitcoinETC GroupBTCE 2,00%USD

Schweiziska 21Shares har kanske den längsta historiken av alla kryptoemittenterna, faktum är att detta företag haft sin produkt noterad i fem år. Dessutom har detta företag tillsammans med ARK Invest fått tillstånd att notera en av de elva amerikanska Bitcoin-produkterna. För deras 21Shares Bitcoin Core ETP ligger förvaltningskostnaden på endast 0,21 procent. Denna ETP kan handlas i både Euro och i dollar, beroende på den enskilde investerarens preferenser. Därav har den en fördel över Valours produkt som inte erbjuder ett pris i dollar.

21Shares Bitcoin ETP, som handlas under tickern 2BTC respektive 2BTD, lanserades i februari 2019, vilket gör den till den äldsta fysiska BTC ETPen på marknaden.

Tyska DDA Physical Bitcoin ETP och amerikanska WisdomTree Physical Bitcoin erbjuder sina börshandlade produkter för 0,35 procent per år vilket även Fidelity tar ut. Därefter följer Invesco Physical Bitcoin på 0,99 procent. CoinShares Physical Bitcoin tar 0,98 procent och VanEck Bitcoin ETN på en jämn procent.

Global X Bitcoin ETP tar ut en förvaltningsavgift om 0,65 procent för sin produkt, marginellt lägre än vad schweiziska SEBA Bank tar ut.

1,49 procent är en populär nivå där vi finner en rad olika produkter. 1Valour Bitcoin Physical Carbon Neutral som handlas i Euro, 21Shares Bitcoin ETP som finns i både USD och EUR, svenska Virtune Bitcoin ETP som kan köpas i både dollar och euro. På 1,50 procent finns slutligen Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETF som är en enda produkt på denna lista som faktiskt är en ETF, alla andra är Exchange Traded Products eller Exchange Traded Notes.

Den produkt som har den högsta förvaltningskostnaden är brittiska ETC Group Physical Bitcoin där den årliga kostnaden ligger på 2,00 procent. Det är betydligt högre än vad många av konkurrenterna tar ut, men detta till trots så har denna Bitcoin-produkt en mycket hög marknadsandel på den tyska börsen Xetra, vilket beror på att det var en av de första att börja handlas där. Vi ser ett så kallat First mover advantage här, något som är väldigt vanligt när det gäller börshandlade produkter. Det är nämligen så att BTCE som är marknadsledare när det gäller både storlek och handelsvolymer, trots sin höga förvaltningsavgift.

Vilken Bitcoinprodukt är bäst?

I grund och botten är alla dessa olika förvaltarnas Bitcoinprodukt mycket lika varandra. De har till exempel alla en fysisk replikering. Ja det heter faktiskt så, även om det är digitala produkter. Det betyder att även om alla dessa emittenter, med ett undantag, erbjuder börshandlade produkter, det vill säga i detta fall en form av skuldebrev, så är risken minimerad genom att emittenterna har köpt minst det motsvarande värdet av den underliggande kryptovalutan.

Det finns en del skillnader, till exempel har en del av dessa förvaltare valt att ta ut en högre avgift för att kunna klimatkompensera och på detta sätt skapa en koldioxidneutral Bitcoinprodukt. Andra väljer att sponsra sin Bitcoinprodukt för att ta marknadsandelar, och få investerarna att känna sig trygga med dem, vilket kanske kan få dem att köpa andra produkter. Slutligen finns det de emittenter som arbetar med så kallad staking, vilket kan jämföras med aktielån, vilket gör att det kommer in en del pengar i ersättning som kan användas för att sänka förvaltningskostnaden. I grunden är det emellertid samma underliggande produkt, kryptovalutan Bitcoin, som ligger till grund för varje enskild Bitcoinprodukt.

Vi ger inte råd, vi vill inte ha ett rådgivaransvar, men om det endast är avgiften som skiljer så är det storleken på denna som fokus skall läggas på. I nästa hand kommer det företag som emitterat produkten. Många av dessa stora namn erbjuder en egen produkt, vid sidan av en globalfond eller en ETF som ger exponering mot det amerikanska S&P500 indexet. Andra företag arbetar enbart med kryptovalutor, vilken kan anses som en styrka då de då bör besitta en högre kompetens inom detta område.

Tänk även på, i vissa fall är den så kallade spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkursen, högre hos vissa emittenter än hos andra. Det gör att det kan vara värt att köpa en produkt från en emittent med högre förvaltningskostnad om spreaden är lägre än hos konkurrenterna.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

BlackRock utökar utbudet med nya fonder för statsobligationer

Publicerad

den

BlackRock lanserar igår ytterligare fyra nya fonder för statsobligationer, iShares iBonds ETFer baserade på statsobligationsexponeringar, vilket utökar iShares utbud av UCITS ETFer med fast löptid till 13 fonder, nu med löptider från 2025 till 2029. Denna lansering är första gången BlackRock erbjuder iShares iBonds exponerade mot Europeiska statsskulden.

BlackRock lanserar igår ytterligare fyra nya fonder för statsobligationer, iShares iBonds ETFer baserade på statsobligationsexponeringar, vilket utökar iShares utbud av UCITS ETFer med fast löptid till 13 fonder, nu med löptider från 2025 till 2029. Denna lansering är första gången BlackRock erbjuder iShares iBonds exponerade mot Europeiska statsskulden.

iBonds är ETFer som beter sig på samma sätt som obligationer och förfaller på ett definierat datum. Fonderna har en diversifierad uppsättning obligationer med liknande förfallodatum. Efter en bestämd period kommer ETFerna att mogna och återbetala en slutlig utbetalning till investerarna. Fonderna ger kostnadseffektiv tillgång till obligationsmarknaden, med diversifiering, transparens och likviditetsfördelar med ETFer.

Denna lansering ger ytterligare löptider i amerikanska statsskulder till iBonds-intervallet, december 2027 och 2029. Dessutom breddar denna lansering alternativen för investerare genom att erbjuda tillgång till italienska statsskulder över löptiderna 2026 och 2028. Italienska statsobligationer ger för närvarande den högsta avkastningen bland euroområdets obligationer. De nya fonderna ger investerare flexibilitet över valutor, löptider och länder.

iBonds ETFer kan användas av investerare för att komplettera befintliga investeringsinstrument, i en lättförståelig struktur, som syftar till att uppnå avkastning genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomsten på fondens tillgångar som härrör från de underliggande obligationernas kupongbetalningar. ETF-sviten kan också användas för att lägga till skala till obligationsportföljer som erbjuds av investeringsrådgivare och förbättra den operativa enkelheten. Varje iBonds ETF har en diversifierad korg av obligationer och kan ersätta ett stort antal innehav, vilket minimerar behovet av att köpa och hantera enskilda obligationer. iBonds är tillgängliga via förmögenhetsförvaltningsplattformar, inklusive digitala, och mäklarhus över hela Europa.

Investerare kan också använda dessa UCITS iBonds för att bygga skalbara, diversifierade obligationstrappor. Genom att köpa obligationer med olika förfallodatum kan investerare förskjuta slutliga utbetalningar och återinvestera i fonder med efterföljande löptider – skapa obligationstrappor. Den unika strukturen hos iBonds ETFer gör det lättare att skapa dessa obligationstrappor med endast ett fåtal ETF:er, snarare än att handla med många obligationer. Investerare kan använda dem för att strukturera sina investeringar för att uppfylla kortsiktiga mål och fånga upp definierade avkastningar över fastställda investeringsperioder.

BlackRock har en mer än 13 år bevisad meritlista i att hantera iBonds och ETFer med fast löptid, efter att ha lanserat 86 iBonds ETFer. I EMEA hade iBonds UCITS ETFerna en accelererad och väl mottagen lansering med över 3 miljarder USD insamlade sedan augusti 2023 över 9 produkter med olika löptider.

”iBonds ETFer är designade för att mogna som en obligation, handla som en aktie och diversifiera som en fond, allt i ett kostnadseffektivt och transparent ETF-omslag. När poolen av iBonds UCITS ETFer växer kommer investerare att kunna njuta av ytterligare mångsidighet, vilket gör det möjligt för dem att kurera portföljer för att möta deras behov, säger Karina Schmitt Lund, chef för Wealth Management och iShares för Baltikum, Norden och Nederländerna.

”De bygger på framgångarna för Treasury iBonds i USA, och dessa nya iBonds ETFer ger ytterligare valmöjligheter och utökar tillgången för européer till inkomsterna från både amerikanska och italienska statsobligationer.”

NamniShares iBonds Dec 2027 Term $ Treasury UCITS ETFiShares iBonds Dec 2029 Term $ Treasury UCITS ETFiShares iBonds Dec 2026 Term € Italy Govt Bond UCITS ETFiShares iBonds Dec 2028 Term € Italy Govt Bond UCITS ETF
Kortnamn27IT29IT26TP28IY
IndexICE 2027 Maturity US Treasury UCITS IndexICE 2029 Maturity US Treasury UCITS IndexICE 2026 Maturity Italy UCITS IndexICE 2028 Maturity Italy UCITS Index
Avgift %10 bps10 bps12bps12bps
BasvalutaUSDUSDEUREUR
ISINIE0006UGU3X3IE00076HZIP3IE000LZ7BZW8IE000Q2EQ5K8
Förfall2027202920262028
SFDR classificationArticle 6Article 6Article 6Article 6
BörsEuronext AmsterdamEuronext AmsterdamXetraXetra

Fortsätt läsa

Nyheter

5PAH ETF spårar S&P500 och hedgar sig med säljoptioner

Publicerad

den

Global X S&P 500 Annual Tail Hedge UCITS ETF USD Accumulating (5PAH ETF) med ISIN IE000HGH8PV2 strävar efter att spåra Cboe S&P 500 Annual 30% (-5% till -35%) Buffer Protect-index. Cboe S&P 500 Annual 30% (-5% till -35%) Buffer Protect-index spårar resultatet för S&P 500 samtidigt som man använder säljoptioner i ett försök att buffra investerare mot 30% av förlusterna efter de första 5% av förlusterna vardera år. Buffertstrategin kommer med nackdelen att möjliga värdevinster är begränsade.

Global X S&P 500 Annual Tail Hedge UCITS ETF USD Accumulating (5PAH ETF) med ISIN IE000HGH8PV2 strävar efter att spåra Cboe S&P 500 Annual 30% (-5% till -35%) Buffer Protect-index. Cboe S&P 500 Annual 30% (-5% till -35%) Buffer Protect-index spårar resultatet för S&P 500 samtidigt som man använder säljoptioner i ett försök att buffra investerare mot 30% av förlusterna efter de första 5% av förlusterna vardera år. Buffertstrategin kommer med nackdelen att möjliga värdevinster är begränsade.

ETFens TER (total cost ratio) uppgår till 0,50 % p.a. Global X S&P 500 Annual Tail Hedge UCITS ETF USD Accumulating är den enda ETFen som följer Cboe S&P 500 Annual 30 % (-5 % till -35 %) Buffer Protect index. ETF:n replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i den börshandlade fonden ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 7 november 2023 och har sin hemvist i Irland.

Skäl att överväga 5PAH

Hantera risk. Genom att använda en definierad utfallsstrategi strävar fonden efter att ge en buffert på 30 % på S&P 500, efter de första 5 % av förlusterna på samma index.

Tillväxtpotential. Fonden gör det möjligt för investerare att delta i tillväxten av S&P 500, upp till ett tak.

Potentiell riskminskning. Genom sin definierade utfallsstrategi ökar fonden potentialen att minska nedåtriktade aktier inom en strategisk allokering.

Sammanfattning av ETF

Global X S&P 500 Annual Tail Hedge UCITS ETF (5PAH) strävar efter att replikera avkastningen från S&P 500 Annual 30% (-5% till -35%) Buffer Protect Index, upp till ett tak, samtidigt som investerarna buffrar mot 30% av förlusterna efter de första 5 % av de årliga förlusterna. Fonden strävar efter att uppnå detta resultat genom att köpa och sälja säljoptioner och sälja out-of-the-money köpoptioner på samma index.

ETFens mål

Global X S&P 500 Annual Tail Hedge UCITS ETF (5PAH) strävar efter att replikera investeringsresultaten som generellt motsvarar pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och kostnader, för Cboe S&P 500 Annual 30% (-5% till -35) %) Buffer Protect index.

Handla 5PAH ETF

Global X S&P 500 Annual Tail Hedge UCITS ETF (5PAH ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURSPAH
London Stock ExchangeGBPSAHP
London Stock ExchangeUSDSPAH
XETRAEUR5PAH

Största innehav

KortnamnNamnVikt (%)
AAPLAPPLE INC7.30
MSFTMICROSOFT CORP7.30
AMZNAMAZON.COM INC3.40
NVDANVIDIA CORP3.20
GOOGLALPHABET INC CL A2.10
METAMETA PLATFORMS INC CLASS A2.00
GOOGALPHABET INC CL C1.80
BRK.BBERKSHIRE HATHAWAY INC CL B1.70
TSLATESLA INC1.70
UNHUNITEDHEALTH GROUP INC1.30

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Tillgång till USAs sektorrotationsstrategi baserad på Barclays Shiller Cape Ratio

Publicerad

den

Sedan i tisdags är en ny börshandlad fond utgiven av Ossiam handlas på Xetra och Börse Frankfurt. Ossiam Shiller Barclays CAPE US Sector Value UCITS ETF (EUPC) i andelsklassen USD ger investerare tillgång till USAs sektorrotationsstrategi. Detta syftar till att identifiera undervärderade branscher baserat på Shillers pris-till-förtjänst-förhållande (CAPE-kvot).

Sedan i tisdags är en ny börshandlad fond utgiven av Ossiam handlas på Xetra och Börse Frankfurt. Ossiam Shiller Barclays CAPE US Sector Value UCITS ETF (EUPC) i andelsklassen USD ger investerare tillgång till USAs sektorrotationsstrategi. Detta syftar till att identifiera undervärderade branscher baserat på Shillers pris-till-förtjänst-förhållande (CAPE-kvot).

CAPE-kvoten är en konjunkturjusterad pris-till-vinst-kvot och är lika med aktiekursen dividerat med den inflationsjusterade genomsnittliga vinsten under de senaste tio åren.

Detta värderingsmått används för att identifiera undervärderade företag och utvidgas här till aktiesektorer. En månatlig rotation väljer ut de fem mest undervärderade sektorerna baserat på den relativa CAPE-kvoten. Sektorn med minst fart är dessutom utesluten. De återstående fyra sektorerna viktas lika.

NamnISINAvgifterUtdelningspolicyReferensindex
Ossiam Shiller Barclays CAPE US Sector Value TR – UCITS ETF 1C (USD)LU10798415130,65 %AckumulerandeShiller Barclays CAPE US Sector Net TR Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 154 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 14 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Populära