Följ oss

Nyheter

4GLD, Xetra-Gold (EUR) när du tror på guldpriset

Publicerad

den

4GLD, Xetra-Gold (EUR) när du tror på guldpriset

4GLD eller Xetra-Gold (EUR) är en börshandlad råvara, en så kallad ETC, som handlas i på Xetra i Tyskland. Ett enda certifikat ger investeraren rätt att kräva leverans av ett gram guld från emissionen. Det fysiska guldet hålls i ett tilldelat valv med dess custodian. Investerarens rätt att få leverans av den certifierade mängden guld minskar inte med förvaltningskostnader eller andra avgifter.

Fondtyp ETC

Object: Precious Metals

Tillgångsklass: Commodity

Kostnadseffektivt och transparent

Xetra-Gold erbjuder investerare en optimal och enkel möjlighet att delta i utvecklingen av guldmarknaden. Dessutom är handel med Xetra-Gold också mycket kostnadseffektiv:

  • Till skillnad från andra värdepapper tillkommer varken abonnemangsavgifter eller förvaltningsavgifter.
  • Det finns bara transaktionskostnader som vanligtvis medför valutahandel när du köper eller säljer Xetra-Gold.
  • En låg spread på i genomsnitt 0,1 procent (max. 1 procent) garanterar låga transaktionskostnader.
  • Nominering i euro och gram gör investering i guld mer transparent för europeiska investerare.

Kontinuerlig handel på Xetra

Investerare kan köpa och sälja Xetra-Gold® (ISIN DE000A0S9GB0) på handelsdagar mellan 9.00 och 17.30. genom Xetra® handelsplats. Det betyder likvid, kontinuerlig handel med hög transparens på Frankfurts börs reglerade marknad.

Deutsche Bank är bland de utsedda sponsorerna som ser till att köp- och säljorder inom den nuvarande bud-ask-spread och upp till € 100.000 utförs omedelbart. I alla marknadssituationer kan budfördelningsspreaden för Xetra-Gold nå maximalt 1 procent, vilket är betydligt lägre än för andra guldbaserade finansiella produkter.

Leverans av guld

Om en investerare hävdar sin rätt till leverans av den certifierade volymen guld från emittenten, transporteras guldet till respektive leveranspunkt av Umicore AG & Co. KG, som ansvarar för alla fysiska leveransprocesser. Emittenten kommer också att ha leveransrättigheter av guld från Umicore AG & Co. KG. Investerare kan hitta information om leverans och alternativa betalningsanspråk som är relevanta för investerings- och försäkringsbolag i PDF-dokumentet ”Information om processen för att utöva Xetra-Gold”.

Avgifter och kostnader

De vanliga transaktionskostnaderna debiteras vid handel med värdepapper på börsen. I förhållandet mellan Clearstream Banking AG, förvaringsinstitutet och respektive förvaringsbank för investeraren debiteras depåavgifter per kalendermånad, vilket tills vidare uppgår till 0,025 procent av det månatliga innehavet av Xetra-Gold®, som uppgår till 0,3 procent årligen plus moms. Slutkunden betalar endast det depåavgift som han / hon har kommit överens om med förvaringsbanken. Om en investerare utövar rätten till leverans av den värdepapperiserade mängden guld mot emittenten, kommer investeraren att debiteras kostnaden för formning, förpackning och försäkrad leverans av guldet till respektive leveransställe plus eventuell tillämplig mervärdesskatt . Investerare som kräver återbetalning av Xetra-Gold i euro får som återbetalningsbelopp ett belopp motsvarande det relevanta guldmarknadspriset minus en hanteringsavgift på 0,02 euro per aktie.

Handla 4GLD Xetra-Gold

Xetra-Gold ETC (4GLD) handlas på tyska Xetra/Deutsche Börse. Det betyder att det går att handla denna fond genom de flesta svenska nätmäklarna, till exempel Nordnet, Avanza eller DEGIRO.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: De populäraste börshandlade fonderna i november 2023 | Aktiegruvan

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Tillgång till obligationsmarknaden för företagsobligationer från utvecklade marknader

Publicerad

den

Sedan i fredags handlas en ny börshandlad fond utgiven av Invesco på Xetra och via Börse Frankfurt. Denna ETF ger tillgång till obligationsmarknaden för företagsobligationer från utvecklade marknader.

Sedan i fredags handlas en ny börshandlad fond utgiven av Invesco på Xetra och via Börse Frankfurt. Denna ETF ger tillgång till obligationsmarknaden för företagsobligationer från utvecklade marknader.

Invesco Global Corporate Bond ESG UCITS ETF (GLBD) ger investerare tillgång till en brett diversifierad portfölj av skattepliktiga företagsobligationer utgivna av industriföretag, allmännyttiga företag och finansiella företag baserade på utvecklade marknader.

Obligationerna med fast ränta ska ha en investment grade rating och en återstående löptid på minst ett år. Emissionsvalutan kan vara CAD, EUR, GBP och USD. En emittents viktning är begränsad till 5 procent. De utvalda obligationerna måste också ha en solid ESG-profil.

Det är en utdelande andelsklass i fondvalutan, US-dollar.

NamnISINAvgiftUtdelnings-
policy
Referens-
index
Invesco Global Corporate Bond ESG UCITS ETFIE000FVQW7E70,15 %UtdelandeBloomberg MSCI Global Liquid Corporate ESG Weighted SRI Bond Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 151 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på mer än €14 miljarder är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

IUKP ETF investerar i brittiska fastighetsbolag

Publicerad

den

iShares UK Property UCITS ETF (IUKP ETF) med ISIN IE00B1TXLS18, strävar efter att spåra FTSE EPRA/NAREIT Storbritanniens index. FTSE EPRA/NAREIT Storbritanniens index följer brittiska börsnoterade fastighetsbolag och Real Estate Investment Trusts (REITS).

iShares UK Property UCITS ETF (IUKP ETF) med ISIN IE00B1TXLS18, strävar efter att spåra FTSE EPRA/NAREIT Storbritanniens index. FTSE EPRA/NAREIT Storbritanniens index följer brittiska börsnoterade fastighetsbolag och Real Estate Investment Trusts (REITS).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,40 % p.a. iShares UK Property UCITS ETF är den enda ETF som följer FTSE EPRA/NAREIT Storbritanniens index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i denna ETF delas ut till investerarna (kvartalsvis).

iShares UK Property UCITS ETF är en stor ETF med tillgångar på 742 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 16 mars 2007 och har sin hemvist i Irland.

Varför IUKP?

  • Diversifierad exponering mot brittiska fastighetsbolag
  • Direktinvestering i börsnoterade fastighetsbolag och REITS
  • Enstaka landsexponering med fokus på tillväxt

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av brittiska börsnoterade fastighetsbolag och Real Estate Investment Trusts (REITS).

Handla IUKP ETF

iShares UK Property UCITS ETF (IUKP ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUR2B7U
London Stock ExchangeGBXIUKP
Borsa ItalianaEURIUKP
SIX Swiss ExchangeCHFIUKP

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
SGROSEGRO REIT PLCReal Estate21,41GB00B5ZN1N88GBP
LANDLAND SECURITIES GROUP REIT PLCReal Estate8,75GB00BYW0PQ60GBP
LMPLONDONMETRIC PROPERTY REIT PLCReal Estate6,93GB00B4WFW713GBP
BLNDBRITISH LAND REIT PLCReal Estate6,58GB0001367019GBP
UTGUNITE GROUP PLCReal Estate6,09GB0006928617GBP
BBOXTRITAX BIG BOX REIT PLCReal Estate5,34GB00BG49KP99GBP
DLNDERWENT LONDON REIT PLCReal Estate4,32GB0002652740GBP
BYGBIG YELLOW GROUP PLCReal Estate3,67GB0002869419GBP
GRIGRAINGER PLCReal Estate3,50GB00B04V1276GBP
SHCSHAFTESBURY CAPITAL PLCReal Estate3,46GB00B62G9D36GBP

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf presenterar investeringscase för uran

Publicerad

den

Tom Bailey, chef för ETF Research på HANetf, presenterar investeringscase för urans ljusa framtid och han diskuterade Sprott Junior Uranium Miners UCITS (U8NJ) under Proactive One2One Investor Forum. HANetf, en white label ETF-emittent, samarbetar med tredje parter som Sprott Asset Management (TSX: SII) för att skapa, hantera och distribuera ETFer i Europa.

Tom Bailey, chef för ETF Research på HANetf, presenterar investeringscase för uran och han diskuterade Sprott Junior Uranium Miners UCITS (U8NJ) under Proactive One2One Investor Forum. HANetf, en white label ETF-emittent, samarbetar med tredje parter som Sprott Asset Management (TSX: SII) för att skapa, hantera och distribuera ETFer i Europa.

Bailey betonade den växande globala efterfrågan på el, särskilt i Asien, och sambandet mellan stigande BNP per capita och ökad energianvändning. Han betonade vikten av kärnkraft för att möta denna efterfrågan, med tanke på energisäkerhet och klimatförändringsutmaningar.

Kärnkraftens tillförlitlighet, låga driftsbränslekostnader och minimala koldioxidutsläpp gör den till en tilltalande källa för ren, säker energi. Med 22 länder som siktar på att tredubbla kärnkraftskapaciteten till 2050, förväntas efterfrågan på uran öka, vilket skapar ett utbudsunderskott.

Bailey noterade den nuvarande och framtida konstruktionen av kärnreaktorer över hela världen, särskilt i Kina, som sannolikt kommer att överträffa USA i kärnkraftskapacitet till 2030. Han hävdade att detta underskott på uranmarknaden signalerar en ny uran-tjurmarknad, där priserna har stigit avsevärt under det senaste året.

Presentationen avslutades med en översikt över HANetfs uranfokuserade ETFer, särskilt juniorversionen som fokuserar på små gruvbolag, vilket ger investerare exponering för den potentiella uran-supercykeln.

Handla U8NJ ETF

Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF (U8NJ) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära