Följ oss

Nyheter

Vad är ett likaviktat index?

Publicerad

den

Ett likaviktat index kan överträffa det marknadsviktade indexet på en tjurmarknad, säger analytiker. Frågan är då, vad är ett likaviktat index?

Ett likaviktat index kan överträffa det marknadsviktade indexet på en tjurmarknad, säger analytiker. Frågan är då, vad är ett likaviktat index?

Jämförelse av viktade indexfonder

Investerare som satsar på sannolikheter tenderar att investera i passivt förvaltade indexfonder och ökar sin förmögenhet tålmodigt tillsammans med de expanderande amerikanska och globala ekonomierna.

En passivt förvaltad fond är när investeringar inte väljs av en portföljförvaltare och väljs automatiskt för att matcha ett index eller en del av marknaden.

Fram till för 15 år sedan var marknadsviktade indexfonder det enda sättet att investera med detta passiva tillvägagångssätt.

En marknadsviktade indexfond investerar i samma aktier som finns i ett oövervakat index, till exempel S&P 500, och äger en andel relaterad till börsvärdet eller antalet aktier multiplicerat med dess pris. Så de största aktierna ägs i större andel än mindre och medelstora företag.

Indexfonderna S&P 500 Equal Weight (ticker: INDEX) ökade indexfondsindustrin med detta nya sätt att investera i januari 2003. Ett likaviktat index fördelningar av varje aktie i portföljen lika. Så Apple (AAPL) och mindre Stericycle (SRCL) ägs i samma andel i ett likaviktat index.

Indexfonder med likavikt stöder små företag

Medan båda tillvägagångssätten ger investerare en diversifiering, ”kommer ett marknadsvägt tillvägagångssätt att ge en annan avkastning än ett likviktat tillvägagångssätt eftersom de underliggande innehaven hålls i olika proportioner”, säger Kirsty Peev, portföljförvaltare på Halpern Financial i norra Virginia.

Marknadsviktade indexfonder gynnar outperformande och större aktier, medan indexfonder med lika vikt ger medelstora och mindre företag större exponering.

Peev säger: ”Prestationsresultat åt sidan, vi tror inte att någon av metoderna i sig är bättre eller sämre – de fungerar bara annorlunda.”

Båda typerna av fonder har sina fördelar och nackdelar, säger experter.

Shawn Johnson, före detta ordförande för investeringskommittén på State Street Global Advisors, en av de största indexförvaltarna i världen, erkänner att marknadsvärdet i indexen gynnar större företag. Anledningen till detta tillvägagångssätt, säger han, är att marknadsvärdet fungerar som en proxy för likviditet, vilket gör det lättare att handla större företags aktier än mindre företags aktier.

Likviditetsproblemet är mindre viktigt idag, eftersom de flesta aktier i endera indextypen är likvida, säger han.

”Likavikt tar helt enkelt bort big-cap bias”, säger Johnson, som nu är grundare av Guidon Global, ett Boston-baserat värdepappersföretag. ”Detta resulterar i allmänhet i en lägre vägd genomsnittlig marknadsvärde.”

Även om det finns perioder då varje stil överträffar, föredrar analytiker vanligtvis mindre, snabbare växande företag än de större, gynnade i ett marknadsviktat index.

En nackdel med marknadsviktade portföljer är att på grund av den överdrivna koncentrationen i de största företagen är den här typen av indexfonder mer riskfyllda, säger Vijay Vaidyanathan, VD på Optimal Asset Management i Kalifornien. ”En fördel med indexfonder med lika vikt är att lika vikt är ett enkelt och snabbt sätt att få en bättre diversifiering av belönad risk och minska på obetalda risker”, säger Vaidyanathan.

När de investerar i aktier förväntar sig investerare en högre avkastning för riskfyllda tillgångar, säger Vaidyanathan. Med mer av investerarnas pengar fördelade på färre aktier är marknadsviktade indexfonder i sig mer riskfyllda.

Marknadsviktade indexfonder kan ha nackdelar

Marknadsvägda indexfonder är överviktade i företag som för närvarande överträffar marknaden och är mer koncentrerade till färre sektorer, säger investerarexperter. Detta tillvägagångssätt är bra när de stora företagen går bra. Men på lång sikt finns det betydande nackdelar med marknadsviktade indexfonder.

De finansiella marknaderna är cykliska när företagen går in och ut ur förmånen, säger Steven Jon Kaplan, VD för New York-baserade True Contrarian Investments. Eftersom det cap-vägda indexet köper fler large caps, lutar det mot trendigare företag och investerar mindre i de mindre populära företagen, säger han. På lång sikt kommer detta att göra att den underpresterar jämfört med en fond med samma aktier i lika storvikt. Det beror på att övervärderade företag någon gång kommer att återgå till sitt verkliga värde.

Investerare kan jämställa en indexfond med en marknadsvikt med strategin för momentuminvesteringar. Detta tillvägagångssätt investerar i aktier med ökande tillväxt och leder till att marknadskapitalvägda indexets 10 bästa innehav utgör över 20 procent av fondens värde. Det här är fantastiskt när vinnarna fortsätter att växa, men inte så mycket när de kraschar. Tänk på dot-com-bubblan i slutet av 1990-talet när de tekniska älsklingarna blev övervärderade och sedan föll tillbaka.

Däremot är index med lika vikt värdebaserade. Ett värdebaserat investeringssätt gynnar undervärderade aktier med potential att stiga i pris och återgå till verkligt värde. När aktier i Företag A växer och blir mer högt värderade kommer en del att säljas och distribueras till det lägre prissatta Företag B för att bibehålla alla företags lika vikt i indexen. Detta kommer att leda till mer försäljning och potentiella skattekonsekvenser, men prestandadata gynnar modellen med lika vikt.

Forskning stöder också den långsiktiga outperformationen av index över börsvärde. När man jämför SPDR S&P 500 ETF (SPY), en börsindexfond, med Invesco S&P 500 Equal Weight ETF (RSP) under de senaste 15 åren vinner fonden med lika vikt. Trots en högre kostnadskvot var den kumulativa avkastningen från december 2003 till oktober 2018 för RSP 145,98 procent jämfört med 91,05 procent för SPY.

Långsiktiga studier av marknadsvärdevägda jämfört med lika viktade index visar liknande outperformance av indexen med lika vikt.

Slutsatsen i debatten om jämställdhet mot marknadsvikt är att det finns för- och nackdelar med varje tillvägagångssätt. Med större diversifiering och ett böjt värde överträffar indexet med lika vikt över lång sikt. Från 20 oktober till 22 november, en period strax före överflödig börsvolatilitet, förlorade SPY 4 procent medan RSP förlorade bara 0,9 procent. Men det högre förvaltningskostnadsförhållandet för fonder med lika vikt kan äta upp avkastning. För investerare som vill övervikta de bäst presterande företagen är den marknadsvägda indexfonden en bättre satsning.

Slutligen, på en tjurmarknad, när de största företagen överpresterar de mindre företagen, kan investerare förvänta sig att ett marknadsviktat sindex kommer att gå bättre.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ny ETF från UBS ger tillgång till företag på utvecklade marknader med valutasäkring i euro

Publicerad

den

En ny börshandlad fond utgiven av UBS Asset Management har varit handelbar på Xetra och Börse Frankfurt sedan i fredags. Denna ETF från UBS ger tillgång till företag på utvecklade marknader med valutasäkring i euro

En ny börshandlad fond utgiven av UBS Asset Management har varit handelbar på Xetra och Börse Frankfurt sedan i fredags. Denna ETF från UBS ger tillgång till företag på utvecklade marknader med valutasäkring i euro

UBS ETF (IE) MSCI World UCITS ETF (hedged to EUR) A-acc (BCFI) erbjuder investerare tillgång till prestanda för en brett diversifierad portfölj med 1 465 företag från 23 utvecklade marknader över hela världen. Valutafluktuationer mot euron säkras i denna andelsklass.

Jämförelseindexet, MSCI World, speglar cirka 85 procent av det globala börsvärdet på utvecklade marknader. Amerikanska företag är starkast representerade med 71 procent, följt av Japan med 6 procent och Storbritannien med 4 procent. De mest representerade sektorerna är IT, finans och sjukvård.

NamnISINAvgifterUtdelnings-
policy
Referens-
index
UBS ETF (IE) MSCI World UCITS ETF (hedged to EUR) A-accIE000TB15RC60,13 %AckumulerandeMSCI World Index hedged to EUR (Net Return)

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 158 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 14 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

XEMC ETF investerar i klimatförändrare i emerging markets

Publicerad

den

Xtrackers MSCI Emerging Markets Climate Transition UCITS ETF 1C (XEMC ETF) med ISIN IE000DNSAS54, försöker spåra MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index. MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index spårar aktier från tillväxtmarknader över hela världen. Värdepapperen är utvalda och viktade enligt hållbarhetskriterier och EUs direktiv om klimatskydd. Moderindex är MSCI Emerging Markets.

Xtrackers MSCI Emerging Markets Climate Transition UCITS ETF 1C (XEMC ETF) med ISIN IE000DNSAS54, försöker spåra MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index. MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index spårar aktier från tillväxtmarknader över hela världen. Värdepapperen är utvalda och viktade enligt hållbarhetskriterier och EUs direktiv om klimatskydd. Moderindex är MSCI Emerging Markets.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,19% p.a. Xtrackers MSCI Emerging Markets Climate Transition UCITS ETF 1C är den enda ETF som följer MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 26 september 2023 och har sin hemvist i Irland.

Indexbeskrivning

MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB Index syftar till att spegla resultatet på följande marknad:

– Stora och medelstora företag i globala tillväxtmarknadsländer som väljs ut och viktas i syfte att uppfylla minimistandarderna för EU:s CTB

– Minska exponeringen för utvalda indikatorer som anses ha negativ miljöpåverkan eller social påverkan, och öka exponeringen mot företag som bidrar positivt till samhället och miljön

– ESG-undantag

– Granskas halvårsvis

Handla XEMC ETF

Xtrackers MSCI Emerging Markets Climate Transition UCITS ETF 1C (XEMC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeUSDXEMC
XETRAEURXEMC

Största innehav

ISINNamnVikt %LandSektor
TW0002330008TAIWAN SEMICONDUCTOR MANUFACTURING6.98 %TaiwanInformationsteknologi
KR7005930003SAMSUNG ELECTRONICS LTD4.16 %SydkoreaInformationsteknologi
KYG875721634TENCENT HOLDINGS LTD4.00 %KinaKommunikationstjänster
KYG017191142ALIBABA GROUP HOLDING LTD2.54 %Kinaunknown
INE002A01018RELIANCE INDUSTRIES LTD1.46 %IndienEnergi
KYG596691041MEITUAN1.10 %KinaSällanköpsvaror
INE090A01021ICICI BANK LTD0.94 %IndienFinans
US7223041028PINDUODUO ADR REPRESENTING INC0.93 %Cayman Islandsunknown
KR7000660001SK HYNIX INC0.91 %SydkoreaInformationsteknologi
CNE1000002H1CHINA CONSTRUCTION BANK CORP H0.91 %KinaFinancials
INE009A01021INFOSYS LTD0.89 %IndienInformationsteknologi
TW0002454006MEDIATEK INC0.80 %TaiwanInformationsteknologi
KYG6427A1022NETEASE INC0.70 %KinaKommunikationstjänster
SA0007879113AL RAJHI BANK ORD0.67 %SaudiarabienFinans
KR7005931001SAMSUNG ELECTRONICS NON VOTING PRE0.62 %SydkoreaInformationsteknologi

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Rebalansering för april 2024 av Virtune Crypto Top 10 Index ETP

Publicerad

den

Virtune meddelar idag att företaget har slutfört den månatliga rebalanseringen för Virtune Crypto Top 10 Index ETP där flera nya kryptovalutor, inklusive Solana, XRP och Cardano, har adderats.

Virtune meddelar idag att företaget har slutfört den månatliga rebalanseringen för Virtune Crypto Top 10 Index ETP där flera nya kryptovalutor, inklusive Solana, XRP och Cardano, har adderats.

Produkten är noterad på Nasdaq Stockholm för både SEK-varianten (ISIN-kod SE0020052207, tickernamn VIR10SEK) och EUR-varianten (ISIN-kod SE0020052215, tickernamn VIR10EUR).

Utöver Virtune Crypto Top 10 Index ETP så innefattar Virtunes produktportfölj Virtune Staked Solana ETP, Virtune Staked Polygon ETP, Virtune Bitcoin ETP, Virtune Staked Ethereum ETP, Virtune Chainlink ETP, Virtune Staked Polkadot ETP och Virtune Arbitrum ETP.

Index fördelning per den 30 april (innan rebalansering)

Bitcoin: 41,47%

Ethereum: 41,65%

Polkadot: 4,63%

Chainlink: 4,01%

Litecoin: 2,90%

Uniswap: 2,31%

Stellar: 1,59%

Arbitrum: 1,46%

Ny indexfördelning per den 30 april (efter rebalansering)

Bitcoin 40%

Ethereum 40%

Solana 8,23%

XRP 3,58%

Cardano 2,12%

Avalanche 1,72%

Polkadot 1,24%

Bitcoin Cash 1,19%

Chainlink 1,06%

Polygon 0,86%

I samband med månadens rebalansering har nya kryptovalutor lagts till i indexet. De tillagda kryptovalutorna är Solana, Cardano, Avalanche, Polygon, XRP och Bitcoin Cash. Samtidigt utesluts de befintliga kryptovalutorna Uniswap, Litecoin, Arbitrum och Stellar. Virtune Crypto Top 10 Index ETP SEKs utfall för april blev -12,19%.

Rebalanseringen sker enligt det index som ETPn följer, Virtune Vinter Crypto Top 10 Index och detta är den tolfte rebalanseringen sedan produkten noterades den 15 maj 2023. Syftet med den frekventa månatliga rebalanseringen är att säkerställa att ETPn alltid speglar rådande marknadsförhållanden och för att kunna absorbera volatilitet i kryptomarknaden på ett effektivt sätt.

I april upplevde kryptomarknaden en negativ utveckling där Bitcoin, efter sju månader av positiv utveckling, hade en nedgång på -14,7%. Dessutom hade flera altcoins också betydande nedgångar under månaden.

Utvecklingen per kryptovaluta som utgör en del av Virtune Crypto Top 10 Index ETP under april månad

Uniswap -45.7%

Arbitrum -38.6%

Polkadot -33.4%

Chainlink -31.5%

Litecoin -24.3%

Stellar -23.9%

Ethereum -17.2%

Bitcoin -14.7%

Virtunes kryptoindex-ETP är den första av sitt slag i Norden. ETPen inkluderar upp till 10 ledande kryptovalutor som är en del av Nasdaq Crypto Index baserat på deras totala marknadsvärde och har en maxvikt på 40% per kryptovaluta för att främja diversifiering. Detta gör att investerare kan dra nytta av en bred exponering mot kryptomarknaden utan att vara starkt koncentrerad till någon enskild kryptovaluta.

Handla Virtunes produkter

Virtunes produkter är europeiska börshandlade produkter som bland annat handlas på Nasdaq Stockholm-

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära