Följ oss

Nyheter

De största ETF-riskerna

Publicerad

den

De största ETF-riskerna

Det kan vara väldigt lätt att fastna i hype av hur stora börshandlade fonder (ETF) är. Ändå kommer de fortfarande med många av samma risker som aktier och fonder, plus några unika risker för ETF: er. Här är en titt på ”finstilta” för börshandlade fonder.

ETF: er anses vara lågriskinvesteringar eftersom de är billiga och har en korg med aktier eller andra värdepapper, vilket ökar diversifieringen. Ändå kan unika risker uppstå genom att inneha ETF, inklusive särskilda överväganden som betalas till beskattning beroende på vilken typ av börshandlad fond. För aktiva handlare av ETF: er kan ytterligare marknadsrisk och specifik risk, såsom likviditeten i en ETF eller dess komponenter, uppstå.

Om ETF använder derivat för att uppnå sitt mål kommer kapitalvinster att fördelas. Du kan inte byta in natura för dessa typer av instrument, så de måste köpas och säljas på den vanliga marknaden. Fonder som vanligtvis använder derivat är hävstångsfonder och inversa fonder.

Avhämtningen är att ETF-investerare måste vara uppmärksamma på vad ETF investerar i, var dessa investeringar finns och hur den faktiska fonden är uppbyggd. Om du är osäker på skattekonsekvenserna, kontakta din skatterådgivare.

Handelsrisker

En av de mest fördelaktiga aspekterna av att investera i en ETF är att du kan köpa den som en aktie. Men detta skapar också många risker som kan skada din investeringsavkastning. Först kan det ändra din inställning från investerare till aktiv trader. När du börjar försöka tima marknaden eller välja nästa heta sektor är det lätt att fastna i regelbunden handel. Regelbunden handel tillför kostnad till din portfölj, vilket eliminerar en av fördelarna med ETF, låga avgifter.

Dessutom är det svårt att göra framgångsrik regelbunden handel för att försöka tima marknaden. Även betalda fondförvaltare kämpar för att göra detta varje år, och de flesta slår ändå inte sina jämförelseindex. Även om du kan tjäna pengar skulle du vara längre fram för att hålla fast vid en index-ETF och inte handla med dem.

Slutligen, genom att lägga till de överflödiga handelsnegativen, utsätts du för mer likviditetsrisk. Inte alla ETF: er har en stor tillgångsbas eller hög handelsvolym. Om du befinner dig i en fond som har en stor bud-ask-spread och låg volym kan du stöta på problem med att stänga din position. Den ineffektiviteten i prissättningen kan kosta dig ännu mer pengar och till och med leda till större förluster om du inte kan komma ut ur fonden i rätt tid.

Portföljrisker

ETF används ofta för att diversifiera passiva portföljstrategier, men så är inte alltid fallet. Det finns många typer av risker som kommer med en portfölj, allt från marknadsrisk till politisk risk till affärsrisk. Med den breda tillgången på special-ETF: er är det enkelt att öka din risk inom alla områden och därmed öka den totala risken i din portfölj.

Varje gång du lägger till en landsfond lägger du till politisk risk och likviditetsrisk. Om du köper en hävstångsfond förstärker du hur mycket du kommer att förlora om investeringen går ner. Du kan också snabbt förstöra din tillgångsallokering med varje ytterligare affär som du gör, vilket ökar din totala marknadsrisk.

Genom att kunna handla in och ut med ETF: er med många nischerbjudanden kan det vara lätt att glömma att ta sig tid att se till att du inte gör alltför riskfylld. Att ta reda på detta skulle hända när marknaden sjunker och det finns inte mycket du kan göra för att ordna det då.

Spårningsfel

Även om den genomsnittliga investeraren sällan anser att spårningsfel eller tracking error kan ha en oväntad väsentlig effekt på en investerares avkastning. Det är viktigt att undersöka denna aspekt av en börshandlad fond innan du investerar.

Målet med en ETF-indexfond är att spåra ett specifikt marknadsindex, ofta kallat fondens målindex. Skillnaden mellan indexfondens och målindexets avkastning är känd som en fonds spårningsfel.

För det mesta är en indexfonds spårningsfel liten, kanske bara några tiondelar av en procent. En rad olika faktorer kan emellertid ibland konspirera för att öppna ett gap på flera procentenheter mellan indexfonden och dess målindex. För att undvika en sådan ovälkommen överraskning bör indexinvesterare förstå hur dessa luckor kan utvecklas.

Brist på prisupptäckt

En risk som vissa analytiker fruktar kan vara i horisonten är en situation där en stor majoritet av investeringarna vänder sig till passiva indexerade investeringar som använder börshandlade fonder. Om ett övervägande av investerare innehar ETF: er och inte handlar med de enskilda aktierna som sitter inne i dem, kan prisupptäckten för de enskilda värdepapper som utgör och index vara mindre effektiv. I värsta fall, om alla bara äger ETF: er, är det ingen som lämnar priset på komponentaktierna och därmed går marknaden sönder.

ETF har blivit så populära på grund av de många fördelarna de erbjuder. Investerare måste ändå komma ihåg att de inte är utan risker. Känn riskerna och planera dem så kan du dra full nytta av fördelarna med en ETF.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *