Följ oss

Nyheter

Förstå Tracking Difference och Tracking Error

Publicerad

den

Det enklaste svaret är att förstå Tracking Difference, spårningsskillnad. Spårningsskillnad är investerarnas mått för att bedöma om de får vad de betalar för.

Hur vet du om en ETF gör sitt jobb bra? Vissa kan vända sig till förra årets resultat, men resultatet är inte svaret – marknaderna går upp och ner oavsett hur bra en ETF gör sitt jobb.
Det enklaste svaret är att förstå Tracking Difference, spårningsskillnad. Spårningsskillnad är investerarnas mått för att bedöma om de får vad de betalar för. Som sådan är det en av de viktigaste ETF-statistiken att överväga.

Vad är Tracking Difference?

De allra flesta ETF:er syftar till att spåra ett index – vilket innebär att ETF: er försöker leverera samma avkastning som ett visst index. Spårningsskillnad är skillnaden mellan ETF-resultat och indexresultat.

Spårningsskillnaden är sällan noll: ETF följer vanligtvis sitt index.

Det beror på att ett antal faktorer hindrar ETF från att perfekt efterlikna sitt index. ETF-avkastningar spårar dock inte alltid indexet; spårningsskillnaden kan vara liten eller stor, positiv eller negativ.

Spårningsfel är ett relaterat men tydligt mått. Spårningsfel, Tracking Error, handlar om variation snarare än prestanda. Matematiska nördar mäter variabilitet genom standardavvikelse. Spårningsfel är den årliga standardavvikelsen för dagliga avkastningsskillnader mellan fondens totala avkastningsresultat och det totala avkastningsresultatet för dess underliggande index.

I lekmannatermer ser spårningsfelet i grunden på volatiliteten i skillnaden i resultat mellan fonden och dess index.

Så, vilka faktorer påverkar hur väl en fond spårar sitt index?

Total kostnadskvot

En ETF:s totala utgiftskvot (TER) är den bästa enskilda indikatorn för framtida spårningsskillnad. Om en ETF tar 1 procent för att spåra ett index, då allt annat lika, bör ETF-avkastningen fördröja indexavkastningen med exakt en procent. Därför är TER så viktigt och ETF-emittenter tävlar ständigt om att erbjuda den lägsta avgiften.

Även om TER är den bästa indikatorn för framtida spårningsskillnad är allt annat inte lika – andra faktorer spelar in.

Transaktions- och återbalanseringskostnader

När ett index balanserar om sina beståndsdelar, lägger till ett nytt företag eller tar bort ett företag måste ETF: er som spårar indexet justera sina innehav för att återspegla indexets nuvarande tillstånd. Som sådan måste ETF köpa och sälja sina underliggande värdepapper och medföra tillhörande handelskostnader. Dessa kostnader måste betalas med fondens tillgångar vilket följaktligen ökar spårningsskillnaden.

ETF:er som spårar index med många värdepapper, illikvida värdepapper eller som ombalanseras ofta efter design (som ett lika viktat index) kommer att medföra större transaktions- och ombalanseringskostnader, vilket kommer att öka spårningsskillnaden.

Sampling

Ibland är det opraktiskt eller omöjligt att hålla alla företag i ett index. Vissa index (särskilt obligationsindex) innehåller tusentals värdepapper, varav vissa kan vara svåra att skaffa till ett rimligt pris. I stället för att ådra sig transaktions- och återbalanseringskostnader i samband med köp och försäljning av varje värdepapper inom deras index, väljer vissa ETF:er att hålla ett representativt urval.

I index med tusentals värdepapper har de minsta värdepapperen små vikter och försumbar effekt på resultatet. För att spara på kostnader kan ETF-förvaltare välja att hoppa över några av dessa små värdepapper.

Kontanter

Vissa ETF:er får utdelning från sina underliggande värdepapper och delar ut dem till andelsägarna. Men ETF: er delar inte ut dessa utdelningar i realtid (som de pappersportföljer som indexleverantörerna antar) gör de med jämna mellanrum.

ETF kommer att ha ”kontantdrag” under tiden mellan ETF får utdelning och när den delar ut utdelningen till aktieägarna. Investeringsförvaltare kan välja att tillfälligt återinvestera dessa utdelningar, men dessa återinvesteringar har också kostnader. Att hålla en del av sin portfölj kontant eller delta i återinvesteringstransaktioner kommer ETF att ha något annorlunda avkastning än det helt investerade indexet – vilket orsakar spårningsskillnad.

Tidpunkt

När ett index återbalanserar eller rekonstruerar dess komponenter är ändringarna omedelbara. Däremot måste en ETF som spårar indexet gå ut och handla för att kunna anpassa sig till indexet. Under den tid det tar att köpa och sälja nödvändiga värdepapper rör sig priserna och skapar spårningsskillnad mellan index och ETF.

Värdepapperslån

Vissa ETF:er lånar ut värdepapperen i sin portfölj till betalande låntagare (ofta kortsäljare). Detta skapar ytterligare intäkter för ETF utöver vad som täcks i indexet. Kort sagt, värdepappersutlåningsintäkter kan minska kostnaderna för ETF och förbättra dess spårningsskillnad.

Mängden intäkter som genereras från värdepapperslån beror på rådande kapitalmarknadsutlåningsräntor för dessa specifika värdepapper. Starkt blankade värdepapper har vanligtvis högre premier och kan generera betydande värdepapperslånintäkter, medan andra kan vara relativt obetydliga.

Sammanfattning

Till slut påverkar många faktorer bakom kulisserna hur väl en ETF återspeglar avkastningen för sitt underliggande index. Som investerare är spårningsskillnaden vårt bästa verktyg för att bedöma hur alla dessa faktorer samverkar och i slutändan hur väl ETF levererar på sitt löfte. Leta efter låga – eller till och med positiva – spårningsskillnader som är relativt stabila över tiden.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Nickelpriset har kollapsat och fallit från 48 000 dollar till 15 000 dollar per ton

Publicerad

den

Indonesien har ett överutbud. Elbilstillverkare byter till LFP-batterier. Efterfrågan på rostfritt stål stannar av. En fjärdedel av tillverkarna är nu under vatten efter att nickelpriset har kollapsat.

Indonesien har ett överutbud. Elbilstillverkare byter till LFP-batterier. Efterfrågan på rostfritt stål stannar av. En fjärdedel av tillverkarna är nu under vatten efter att nickelpriset har kollapsat.

Men här är illusionen:

Det här handlar inte bara om nickel.

Det handlar om systemet som prissätter det.

USA är på väg att betala 952 miljarder dollar i ränta i år – och över 1,1 biljoner dollar år 2026. Det är mer än försvar. Mer än Medicare. Och det är bara kostnaden för att stå still.

Detta svarta finanspolitiska hål tvingar fram ett globalt skifte:

Offentliga investeringar sinar. Industriell efterfrågan saktar ner. Infrastrukturprojekt läggs på is. Och skatterna kommer att stiga – inte för att finansiera tillväxt, utan för att tjäna det förflutna.

Så ja – efterfrågan är svag. Men prissättningsmekanismen är svagare.

Nickel prissätts i dollar. Och dollarn är alltmer en enhet för snedvridning, inte värde. När pengarna går sönder, fallerar prissignalerna.

Men nickel har inte förlorat sin relevans. Det är fortfarande viktigt för turbiner, flygplan, energinät, högdensitetsbatterier och försvar.

Det vi ser nu är inte en kollaps i användbarhet – det är en kollaps i förtroendet.

När illusionerna skingras, dyker verkliga tillgångar upp igen.

Tänk om nickel inte är i kris – bara felprissatt av ett system som inte längre är trovärdigt?

Handla OD7M ETC

WisdomTree Nickel (OD7M ETC) är utformat för att göra det möjligt för investerare att få en exponering mot en total avkastningsinvestering i nickel genom att spåra Bloomberg Nickel Subindex (”indexet”) och ge en säkerhetsavkastning.

WisdomTree Nickel (OD7M ETC)  är en börshandlad råvara som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

MWRE ETF spårar MSCI World

Publicerad

den

Amundi MSCI World UCITS ETF Acc (MWRD ETF) med ISIN IE000BI8OT95, försöker följa MSCI World-indexet. MSCI World-indexet spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen.

Amundi MSCI World UCITS ETF Acc (MWRE ETF) med ISIN IE000BI8OT95, försöker följa MSCI World-indexet. MSCI World-indexet spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,12 % p.a. ETFen replikerar resultatet av det underliggande indexet genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Amundi MSCI World UCITS ETF Acc är en mycket stor ETF med tillgångar på 1 666 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 17 januari 2024 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Amundi MSCI World UCITS ETF Acc försöker replikera, så nära som möjligt, utvecklingen av MSCI World Index (”Indexet”), oavsett om trenden är stigande eller fallande. Delfondens mål är att uppnå en tracking error-nivå för delfonden och dess index som normalt inte kommer att överstiga 1 %.

Handla MWRE ETF

Amundi MSCI World UCITS ETF Acc (MWRE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnman
Borsa ItalianaEURMWRD
Bolsa Mexicana de ValoresMXNWRDUN
Euronext AmsterdamUSDWRDU
Euronext ParisEURMWRD
SIX Swiss ExchangeUSDMWRD
XETRAEURMWRE
XETRAGBPMWRD

Största innehav

Denna fond använder fysisk replikering för att spåra indexets prestanda.

NamnValutaVikt %Sektor
APPLE INCUSD5.02 %Informationsteknologi
NVIDIA CORPUSD4.95 %Informationsteknologi
MICROSOFT CORPUSD4.83 %Informationsteknologi
AMAZON.COM INCUSD2.75 %Sällanköpsvaror
META PLATFORMS INC-CLASS AUSD1.72 %Kommunikationstjänster
ALPHABET INC CL AUSD1.65 %Kommunikationstjänster
ALPHABET INC CL CUSD1.44 %Kommunikationstjänster
BROADCOM INCUSD1.13 %Informationsteknologi
ELI LILLY & COUSD1.12 %Health Care
TESLA INCUSD1.11 %Sällanköpsvaror

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

FEUI ETF investerar i europeiska utdelningsaktier

Publicerad

den

Fidelity Europe Quality Income UCITS ETF (FEUI ETF) med ISIN IE00BYSX4176, syftar till att följa Fidelity Europe Quality Income-indexet. Fidelity Europe Quality Income-indexet följer utdelningsbetalande stora och medelstora företag från Europa som har högkvalitativa fundamentala egenskaper.

Fidelity Europe Quality Income UCITS ETF (FEUI ETF) med ISIN IE00BYSX4176, syftar till att följa Fidelity Europe Quality Income-indexet. Fidelity Europe Quality Income-indexet följer utdelningsbetalande stora och medelstora företag från Europa som har högkvalitativa fundamentala egenskaper.

Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,30 % per år. Fidelity Europe Quality Income UCITS ETF är den billigaste och största ETFen som följer Fidelity Europe Quality Income-indexet. ETFen replikerar det underliggande indexets resultat genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Fidelity Europe Quality Income UCITS ETF är en liten ETF med 22 miljoner euro i förvaltningstillgångar. Denna ETF lanserades den 9 september 2019 och har sitt säte i Irland.

Investeringsmål

Fondens mål är att ge investerare en totalavkastning, med hänsyn till både kapital- och inkomstavkastning, vilket återspeglar, före avgifter och kostnader, avkastningen på Fidelity Europe Quality Income Index. För fullständig information om målen, se faktabladet (KID) och prospektet.

Handla FEUI ETF

Fidelity Europe Quality Income UCITS ETF (FEUI ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURFEUI
Borsa ItalianaEURFEUI
London Stock ExchangeGBPFEUI
SIX Swiss ExchangeCHFFEUI
XETRAEURFEUI

Största innehav

VÄRDEPAPPERVIKT %
ASML HOLDING3,1%
NESTLE (REGD)2,9%
HSBC HOLDINGS (UK)2,4%
ASTRAZENECA EQUITY (GB)2,3%
NOVO-NORDISK B (DK)2,2%
ROCHE HOLDINGS (GENUSSCHEINE) CHF2,1%
UNILEVER ORD2,0%
NOVARTIS (REGD)2,0%
BANCO BILBAO VIZ ARGENTARIA2,0%
IBERDROLA (FORMERLY IBERDUERO)1,9%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

21Shares

Populära