Följ oss

Nyheter

Vilka sektorer av aktiemarknaden gynnas mest av lägre oljepriser?

Publicerad

den

Vilka sektorer av aktiemarknaden gynnas mest av lägre oljepriser?

Oljepriserna har fallit med mer än 40 procent under det senaste året och vi har vant oss vid att se hur aktiekurserna faller i oljebolag, oavsett vilken del av kedjan som de befinner sig i.

Det finns emellertid företag, och därmed aktier, som gynnas av fallet på oljemarknaden. Ron DeLegge på ETFguide har tittat närmare på en sektor, S&P 500 industrials, i denna video. Aktierna som ingår i denna sektor har varit de stora vinnarna på de fallande energipriserna, det vill säga gynnas mest av lägre oljepriser.

Få faktorer har så pass stor påverkan på världsekonomin som priset på olja. Olja förser bilar, lastbilar, flygplan och även de kraftverk som utgör ryggraden i den globala ekonomin med energi. Då oljepriserna stiger, går kostnader upp för transportföretag, pressar deras vinstmarginaler och tvingar dem att höja priserna, vilket påverkar alla andra företag som förlitar sig på dem för att transportera varor och människor.

Däremot gynnas de flesta energibolag av högre oljepriser, antingen i form av högre intäkter för olja, eller på grund av ökad efterfrågan på alternativa energikällor som etanol och naturgas. Den extrema volatiliteten i denna viktiga ekonomiska insatsvara har skapat intresse för så vitt skilda frågor som ”peak oil”, spekulation i det framtida oljepriset och världens ökade aptit på energi samt lett till betydande investeringar i förnyelsebar energi.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.