Följ oss

Nyheter

Korruption och fallande oljepriser pressar den mexikanska börsen

Publicerad

den

Korruption och fallande oljepriser pressar den mexikanska börsen

Korruption och fallande oljepriser pressar den mexikanska börsen. EWW, eller iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW), den börshandlade fonden som replikerar utvecklingen av den mexikanska börsen kan komma att drabbas av nedgångar i spåren av minskade oljeintäkter och ett minskat förtroende för affärsklimatet i landet. Under 2014 backade denna emerging market med 2,4 procent och under 2015 har den hittills fallit med 1,8 procent. Konkurrenten, db X-trackers MSCI Mexico Hedged Equity Fund (NYSEArca: DBMX), som ges ut av Deutsche Bank är en valutahedgad motsvarighet till EWW. Under 2014 steg denna börshandlade fond som skyddar sina investerare mot ett fall för den mexikanska peson, och under 2015 har vi sett hur den har backat med 0,9 procent. Korruption och fallande oljepriser pressar den mexikanska börsen så frågan är om Mexiko kommer att kunna leverera under 2015.

Nedreviderad takt

Den mexikanska ekonomin förväntas öka, om än i en nedreviderad takt, under 2015. Den senaste prognosen visar på en BNP-ökning om 3,08 procent, att jämföra med en prognos om 3,29 procent för en månad sedan och 3,85 procent i augusti 2014. Den reviderade prognosen är ett direkt svar på ett femtioprocentigt fall i oljepriserna. Finansminister Luis Videgaray varnade för att låga oljepriser kan tvinga regeringen att införa en åtstramande finanspolitik. I januari kommunicerade de mexikanska myndigheterna nedskärningar i de offentliga utgifterna. Vidare har bortrövandet av de 43 lärarstudenterna i Ayotzinapa och hemmainköpsskandaler också tyngt investerarnas förtroende.

Den senaste tidens inhemska utveckling som involverar mycket omtalade våldshandlingar och anklagelser om officiell korruption, lågt oljepris och den tröga prestanda i ekonomin har börjat få konfidensindikatorerna att vackla. Detta kan komma att leda till att både konsumenter och företag blir allt mer defensiva, vilket fungerar som ett potentiellt handikapp i den pågående ekonomiska återhämtningen.

Vändningen i sentimentet har mer eller mindre syrade utsikterna för en högkonjunktur främjas av reformer. Till exempel hävdar Mexikos finansminister Luis Videgaray att medan reformerna kan ta lite tid innan de bär frukt så kan de lägga 1,5 till 2 procentenheter till tillväxten i Mexiko. En eventuell ökad korruption och brist på ett fungerande regelverk börjar emellertid allt fler analytiker ställa sig frågade till den sittande regeringens förmåga att genomföra sina planerade ekonomiska reformer.
Till exempel minskade företagens förtroende för detaljhandeln och byggindustrin förra månaden. Ett index för tillverkningsindustrins förtroende har sjunkit till sin lägsta nivå sedan februari 2010.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.