Följ oss

Nyheter

Spin off ETF snurrar vidare

Publicerad

den

Spin off ETF snurrar vidare

Spin off ETF snurrar vidare Historiskt sett var 2014 en besvikelse för Guggenheim Spin-Off ETF (NYSEArca: CSD) eftersom denna börshandlade fond endast gav sina ägare en avkastning på 1,1 procent under året, att jämföra med S&P 500 som steg med 13,5 procent. Denna Spin off ETF snurrar vidare och det finns emellertid orsak att titta närmare på denna ETF och vad den har levererat tidigare. Nu vet vi att en historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning, men det kan finnas anledning att titta på CSD ändå.

2014 var det andra året sedan starten som CSD laggade jämfört med de bredare amerikanska indexen. När CSD utvecklas som det är tänkt att den skall så brukar denna ETF emellertid slå de bredare indexen ordentligt. 2013 steg Guggenheim Spin-Off ETF (NYSEArca: CSD) med 52,1 procent, att jämföra med S&P 500 som ”bara” levererade 32,3 procent till sina ägare. Under 2012 steg denna ETF med 26,4 procent jämfört med en 16 % vinst för S & P 500.

Placerarna tog ut 195 MUSD under 2014, vilket gjorde att denna ETF hade cirka 507 MUSD under förvaltning vid årsskiftet. Det är däremot sannolikt att anta att detta kapital kan komma att återföras om denna börshandlade fond utvecklas väl under 2015.

Replikerar Beacon Spin-off

CSD replikerar utvecklingen av Beacon Spin-off. Detta index definierar en avknoppning som ett företag som uppstår genom en avknoppning av aktier i ett dotterbolag till moderbolagets aktieägare, en ”rist-out” av det egna kapitalet eller en partiell börsintroduktion där moderbolaget säljer en del av aktierna i ett dotterbolag till allmänheten.

I samband med sin årliga ombalansering sålde CSD av åtta aktier, men kvar i portföljen finns till exempel TripAdvisor (NasdaqGS: TRIP), WPX Energy (NYSE: WPX) och Phillips 66 (NYSE: PSX). Ytterligare 14 aktier köptes in, bland annat Navient (NasdaqGS: NAVI), One Gas (NYSE: OGS), Knowles (NYSE: KN), Lands ’End (NYSE: LE), Theravance Biopharma (NasdaqGS: TBPH) och Care Trust REIT (NasdaqGS: CTRE). Precis som med alla börshandlade fonder som köper aktier är sektorvikterna av betydelse, men det framgår ännu tydligare efter en studie av vilka sektorer har en tendens att bli de bästa och sämsta avknoppningarna. En artikel som nyligen publicerades i Wall Street Journal noterades att energisektorn har en förkärlek för ”blindgångare”, men konsumentsektorn och sjukvård levererar givande avknoppningar.

Det finns en chans att CSD kommer att återta mycket av det som denna ETF underperformade under 2014, men det beror också på marknaden och hur denna värdesätter de avknoppade företagen. CSD: s positiva egenskaper inkluderar en gynnsam sektor mix, nämligen en kombinerad 39,3% vikt diskretionära och sjukvårds aktier. Denna ETF befinner sig i topp vad gäller Morningstars mid-cap kategori när det gäller resultaten för den treårs- och den femårsperiod som slutade den sista december 2014, faktum är att den tillhör de fonder som ligger i den högsta percentilen. Det finns anledning att anta att den kommer fortsätta detta då antalet avknoppningar under 2015 väntas nå den högsta nivån på 30 år.

I år kommer sannolikt att bli ett ännu större år för spinoffs än 2014. Det finns redan 41 spinoffs planeras jämfört med 36 vid samma tidpunkt 2014, enligt Guggenheim.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.