Följ oss

Nyheter

Ett tungt år för avknoppningar

Publicerad

den

Ett tungt år för avknoppningar

Ett tungt år för avknoppningar Vi har under året skrivit en del om börshandlade fonder som fokuserar på börsintroduktioner, så kallade IPO ETFs, och om börshandlade fonder som fokuserar på att köpa aktier i företag som återköper sina egna aktier. Nu är det dags för ännu en så kallade ”corporate action” inriktad börshandlad fond, nämligen en som fokuserar på avknoppingar, så kallade spinoffs. Även om detta fenomen inte är fullt så vanligt förekommande i Sverige så är det på Wall Street ett populärt sätt för företagen att synliggöra dolda övervärden för aktieägarna. Det är emellertid inte alltid som popularitet är det samma som en lyckad avkastning.

Ny forskning visar att avknoppningar huvudsakligen har utvecklats sämre än marknaden i sin helhet, i alla fall på kort sikt. Cirka 55 procent av alla de avknoppade företagen 2013 och 2014 har utvecklats på ett sätt som liknar den utveckling som S&P 500 har gett investerarna sedan de listades. Detta har till exempel drabbat Guggenheim Spin-Off ETF (NYSEArca: CSD), en börshandlad fond som inte ens stigit med en procent under 2014, att jämföra med 12,6 procent för S&P 500.

Historisk avkastning är emellertid aldrig ett mått på framtida avkastning, men vi kan konstatera att Guggenheim Spin-Off ETF (NYSEArca: CSD) historiskt sett har utvecklats bättre än marknaden. CSD, som har cirka 530 MUSD under förvaltning tenderar att överavkasta gentemot S&P 500.

2014 är det andra året sedan starten 2008 som CSD utvecklas sämre än de breda indexen. I gengäld brukar CSD överavkasta ordentligt när denna ETF slår de breda indexen. 2013 steg denna ETF med 52,1 procent att jämföra med S&P 500 som ”bara” steg med 32,3 procent. Under 2012 steg CSD med 26,4 procent att jämföra med en avkastning om 16 procent för S&P 500.

Ser vi framåt, in mot 2015 så finns det mycket som tyder på att CSD kommer att återhämta sig. Bland annat är sektormixen i denna börshandlade fond mycket gynnsam eftersom vissa sektorer har en förkärlek att knoppa av företag som utvecklas mindre väl. Ett par avknoppade företag i energisektorn har dragit ned resultatet för denna börshandlade fond, men både sjukvårdssektorn och konsumentsektorn har utvecklats bättre än marknaden.

Energisektorn är den fjärde största sektorn i CSD med en vikt på 13,2 procent. 22,4 procent av kapitalet har allokerats till konsumentsektorn medan över 30 procent av kapitalet har placerats i sjukvård och dagligvaror. Bland de tio största innehaven i denna börshandlade fond finns WhiteWave Foods (NYSE: WWAV), ett bolag som enligt ryktet kommer att köpas upp, samt Zoetis (NYSE: ZTS).

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.