Följ oss

Nyheter

Seger för anti-åstramningspartiet Syrzia i de grekiska valen?

Publicerad

den

Seger för anti-åstramningspartiet Syrzia i de grekiska valen?

Seger för anti-åstramningspartiet Syrzia i de grekiska valen? De sista opinionsundersökningarna i Grekland, de så kallade vallokalsundersökningarna, tyder på att vänsterpartiet Syrzia, som är kända för sin antiåtstramningspolitik, kommer att erhålla mellan 35 och 39 procent av rösterna. Därmed ser det ut som det är Syrzia som avgår med segern eftersom partiet har lockat betydligt fler av väljarna än den sittande premiärministern Antonis Samar och hans Ny Demokrati. Det ser ut som om Syrzia har en potential för att säkra en absolut majoritet i söndagens val.

I skrivande stund ser det ut som Syrzia kan komma att säkra mellan 146 och 158 av platserna i landets parlament, något som ger partiet en automatisk premie på ytterligare 50 platser. Greklands demokratiska process är emellertid komplex och antalet röster som partiet behöver uppnå för att kunna erhålla en absolut majoritet beror på utfallet i den totala omröstningen.

Grekland resultat

Börsen oroar sig

De finansiella marknaderna oroar sig för att seger för Syrzia kan komma att leda till en finanskris i Grekland, men med svagare konsekvenser för euroområdet än under 2012.

Den grekiska börsen som enklast handlas med hjälp av den börshandlade fond som heter Global X FTSE Greece 20 ETF (NYSEARCA: GREK). Det är nog ett ganska säkert kort att denna ETF kommer att backa under måndagen, precis som hela den grekiska börsen, men kanske också den europeiska marknadens börser. Den grekiska börsen har sedan halvårsskiftet 2014 tappat med än halva sitt värde, bland annat efter det att det meddelats om nyval och att vi sett hur rubrikerna fyllts av uppgifter om att Grekland vill lämna EU-samarbetet, så kallade ”grexit”.

Syriza har emellertid kommit att slipa de vassa kanterna på sin politik under de senaste två åren. De politiska ledarna för Syriza har till exempel sagt att partiet kommer göra stora ansträngningar för att samarbeta med andra europeiska länder för att stanna kvar i euroområdet så länge åtstramningarna inte sträcks till ytterligheter.

Ändå är många placerare rädda för en del av politikerna från Syriza som sagt att de inte har några problem med att lämna Eurosamarbetet om övriga europeiska länder länder insisterar på att kräva åtstramningar från Grekland. Men även om Syriza vinner majoriteten av parlamentets säten, är Grexit fortfarande mycket osannolikt. Först av allt, om Syriza erhåller majoritet, kommer det bara att vara en marginell majoritet, det vill säga, omkring 155 av 300 platserna i det grekiska parlamentet. Därför kommer Syriza inte att kunna orsaka ett sådant radikalt beslut då åtminstone vissa av partiets medlemmar kommer att vara emot en sådan åtgärd.

Övertygelse mot Euron

Även om Syriza hade en enhällig övertygelse mot euron inom sitt parti, skulle det inte ha tillstånd att gå vidare med en sådan åtgärd. För att vara säker, har de andra två parterna (Ny demokrati och PASOK) alternativt styrs landet under de senaste 40 åren och därmed en vänsterregering för första gången i historien av landet, med en marginell majoritet, skulle Syriza knappast kunna ta Grekland ur Euro, eftersom ett sådant beslut skulle påverka landet i minst ett par decennier.

Det är också viktigt att notera att opinionsundersökningar har visat att 60 procent av grekerna föredrar deras land stannar i eurozonen. Bortsett från de som känner sig positivt som medlemmar i valutaunionen, finns det också många medborgare som är rädda för ett Grexit scenario bara för att de är rädda för att navigera i okända vatten.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.