Följ oss

Nyheter

Politisk oro skakar Thailand

Publicerad

den

Politisk oro skakar Thailand

IShares MSCI Thailand Capped ETF (NYSEArca: THD) firar inom kort sju år som en börsnoterad fond. Under dessa sju år har THD, en landspecifik ETF som endast köper aktier i Thailand skakats av flera politiska händelser och instabilitet. Politisk oro skakar Thailand

Ytterligare en av dessa händelser är i sitt varande sedan det att det thailändska parlamentet röstade för att åtala förre premiärministern Yingluck Shinawatra. Åtalet avser den roll som Yingluck Shinawatra haft i en risprissättningsskandal. Hon riskerar upp till 10 års fängelse om domstolen finner henne skyldig till anklagelserna.

THD tog emellertid emot nyheten med ett lugn

THD tog emellertid emot nyheten med ett lugn, denna ETF steg faktisk med en halv procent och omsättningen låg cirka tio (10) procent över den genomsnittliga handelsvolymen i fredags, den dag då det thailändska parlamentet röstade för att åtala sin förre detta premiärminister. En exponering mot Thailand har varit bra hela 2015, och vid årsskiftet var många institutionella investerare överviktade mot denna asiatiska nation som sedan årsskiftet stigit med 5,2 procent. Den enda landspecifika börshandlade fond som har klarat av att ge sina investerare en bättre utveckling på sitt kapital under året är iShares MSCI Philippines ETF (EPHE).

Den thailändska börsens generalindex, SET Index, är en av de som utvecklats bäst under året. SET Index har stigit med 2,65 procent efter att ha rapporterat en uppgång om 15,3 procent under 2014. Obligationspriserna har mobiliserat och valutan är nära sin starkaste nivå sedan oktober, en av de starkaste i Asien mot den stigande dollarn.

För närvarande är Thailand politiskt stabilt

För närvarande är Thailand politiskt stabilt efter det att nyheterna om att Shinawatra kommer att åtalas. Det politiska läget är något som en investerare alltid bör ha i åtanke innan denne gör en placering i THD eftersom det politiska läget påverkar de kortsiktiga utsikterna för denna ETF. Shinawatra kommer från en mycket populär familj, och hon efterträdde sin bror Thaksin som avsattes i en 2006 militärkupp. Somliga bedömare anser att Thailand präglas av en politisk instabilitet, något som har fått en ökad genomslagskraft sedan militären övertog makten i maj 2014. Faktum är emellertid att Thailands ekonomi och inkomster historiskt expanderat snabbare och varit mer stabila under de tre senaste perioder militären lett regeringen, jämfört med de nio senaste civila perioderna.

Skäl att vara försiktig med THD

Fortfarande finns det emellertid skäl att vara försiktig med THD. I Thailand kan ett ögonblick av lugn snabbt ge vika för politisk volatilitet. Dessutom är de thailändska aktierna är dyra i förhållande till MSCI Emerging Markets Index. De thailändska aktierna handlas till 13,5 gånger kommande result jämfört med 10,8 gånger på MSCI Emerging Markets Index. Precis som i fallet med Filippinerna och Chile väntas de fallande oljepriset hjälpa den thailändska ekonomin då Thailand måste importera merparten av sin energiförbrukning.

Standard Chartered Bank är djärv nog att förutse låga oljepriset kommer att hjälpa Thailand nå en BNP-tillväxt om sex (6) procent i år, långt över den uppskattningen på fyra (4) procent som av de flesta andra bedömare uttryckt.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära