Följ oss

Nyheter

Sex saker att veta om Leverage Shares single stock ETP:er

Publicerad

den

I denna sexdelade utbildningsserie beskriver vi tanken bakom Leverage Shares single stock ETP:er, deras konstruktion, funktioner och deras fördelar för investerare samt jämfört med andra liknande produkter.

Leverage Shares korta och levererade single stock ETP:er kan vara utmanande för vissa investerare som letar efter nya innovativa produkter att lägga till i sin portfölj. I denna sexdelade utbildningsserie beskriver vi tanken bakom Leverage Shares single stock ETP:er, deras konstruktion, funktioner och deras fördelar för investerare samt jämfört med andra liknande produkter.

Under denna utbildningsserie hittills har vi sammanfattat fördelarna, konstruktionen och spårningen av Leverage Shares Single-Stock ETP som ger de smarta investerarna många olika möjligheter att förbättra sin portföljavkastning.

Det finns dock ett antal saker som man måste tänka på.

1. Det underliggande priset speglar inte helt ETP-nivåer

Tänk på att korta och leveragerade ETP: er (S&L ETP: er) är komplexa instrument som kan vara riskabla. Medan ett hävstångs- / inversindex använder slutkursen på det underliggande beståndet för att definiera indexets stängningsnivå, har inte ETP-priset direkt linjär relation till det underliggande aktiet.

Nettotillgångsvärdet (NAV) för ETP beräknas strax efter börsen för dagen. Priset på en ETP vid vilken tidpunkt som helst (även känd som ”Verkligt värde”) kan beräknas enligt följande:

ETP-verkligt värde = NAV_0 × [1 + ΔU-kostnader]

där:

N AV0 = Senaste ETP NAV och;

ΔU = Prestanda för underliggande sedan NAV0 beräknades

Det ”underliggande” här för Leverage Shares ETP: er är ett aktiehävstångs- eller omvänd index som erbjuds av iSTOXX eller NYSE.

Kostnadsfaktorn gör förhållandet mellan underliggande och ETP icke-linjärt. För att upprätthålla tydlighet när det gäller att förmedla idéer tar Leverage Shares studier inte hänsyn till kostnader när vi visar exempel på hållbara strategier. Kostnadsplanen för ETP: er beskrivs i denna del av serien.

2. Var försiktig med vilket index du jämför din strategi mot

Leverage Shares ETP: er spårar indexet för total totalavkastning (NTR) för det underliggande enkelaktieindexet och inte prisindexet. Ett prisindex tar endast hänsyn till prisrörelser medan NTR-index inkluderar utdelningar, räntor, rättighetserbjudanden och andra utdelningar som realiserats över en tidsperiod. Även om NTR-metoden i allmänhet anses vara en mer exakt mätform, kan dess bana ofta skilja sig från ett prisindex.

Utbetalning av utdelning från ett företag återspeglar ofta positivt på dess förmåga att fortsätta verksamheten eller betraktas som en signal till investerare om företagsledningens åtagande att ständigt öka företagets värde.

Men medan NTR-indexet spåras för ETP, får investeraren ingen del av utdelningen på den underliggande aktien. Utdelningen som Leverage Shares får när bolaget fysiskt håller den underliggande aktien för att bygga dessa produkter återinvesteras i att köpa fler aktier i det underliggande aktierna för att bättre hantera de förändringar i exponering som krävs för att upprätthålla den utlovade hävstångsfaktorn dagligen.

3. Slutkurs och NAV behöver inte vara på samma nivå

Leverage Shares ETP: er är naturligtvis börshandlade produkter. Detta innebär att ETP-priset som du ser på din handelsskärm ofta skulle baseras på det rättvisa priset som beräknas och betalas av en annan investerare.

Antag att en viss tid har gått sedan senaste avslutet i en viss ETP (säg 5 minuter). Om det underliggande har gått från sitt pris sedan ETP senast handlades har ETP: s verkliga värde nu förändrats. När du bestämmer dig för att göra en affär vid denna tidpunkt kommer priset att relateras till det ändrade verkliga värdet och inte till det sista ETP-pris du ser.

Dessutom beräknas NAV för varje ETP enligt det pris som ses vid slutet av dagen i den amerikanska börsen och inte baserat på det senaste pris som settes när ETP handlades i LSE eller Euronext. Till exempel stänger NYSE och Nasdaq kl 21:00 GMT medan LSE och Euronext stänger kl 16:30 GMT respektive 17:30 GMT.

4. ETP-nivåer kan ändras över natten

Även om ETP inte kan handlas när LSE eller Euronext stängs för dagen, slutar inte det underliggande aktien att handlas. Handel med aktien fortsätter att ske runt om i världen.

Detta innebär att ETP:ens verkliga värde fortsätter att förändras i takt med det underliggande aktien även om ETP inte kan handlas. Därför kan det finnas en betydande avvikelse mellan det noterade priset på en ETP nära marknaden nära en dag och det noterade priset för samma ETP vid början av handeln nästa dag. För att förhindra utsikterna till betydande fluktuationer skulle en försiktig investerare rekommenderas att sälja ETP nära slutet av öppettiderna och återinvestera nästa morgon.

Läs vår tidigare publicerade artikel om hur våra ETP: er spårar amerikanska aktier för fler exempel.

5. Valutafluktuationer kan förvirra vissa investerare

I vår tidigare publicerade artikel som lyfter fram hur Leverage Shares ETP: er spårar amerikanska aktier, har vi diskuterat hur valutamarknaden fluktuerar 24 timmar om dygnet. Detta kommer säkert att påverka ETP-priset eftersom de är noterade i icke-amerikanska valutor medan det underliggande aktiet och indexet är noterat i amerikanska dollar.

En smart investerare med stora investeringar i Leverage Shares ETP rekommenderas att överväga att säkra sin valutaexponering om de anser att deras portfölj är känslig för valutafluktuationer. Leverage Shares erbjuder europeiska investerare en investeringsmöjlighet i resultat – oavsett om det är hävstång eller invers – av ledande amerikanska aktier men har inte valutasäkring inbyggd i samma produkt.

6. Låg AUM betyder inte låg ETP-likviditet

Likviditeten i en ETP beror i slutändan på de underliggande aktiens likviditet. Några av Leverage Shares ETP: er kan periodiskt ha lågt AUM (”Assets Under Management”, dvs investerat belopp enligt det underliggande aktiens verkliga värde) på grund av dess senaste lansering eller genom en förändring av stora investerares strategi.

Beroende på den underliggande aktiens likviditet kan Leverage Shares skapa ETP i stora volymer mycket nära det verkliga värdet på ETP baserat på investerarnas efterfrågan.

Tidigare artiklar i utbildningsserien

Hur Leverage Shares ETP:er ger exponering mot amerikanska aktier

Korta och leveraged ETP:er förklarade

Single Stock ETPs, ombalansering och sammansättning förklarad

En inbyggd krockkudde för att begränsa förluster

ETP:er i jämförelse med andra alternativ

Handla Leverage Shares produkter

Leverage Shares produkter kan handlas genom till exempel IG, men även på Londonbörsen för den som har ett konto hos en mäklare som erbjuder handel på denna marknad, till exempel DEGIRO. Vidare handlas Leverage Shares Single Stock ETPs på Euronext Amsterdam och Euronext Paris.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära