Följ oss

Nyheter

Kryptoboom på Deutsche Börse

Publicerad

den

Kryptoboom på Deutsche Börse

I juni 2020 var Deutsche Börse den första börsen att erbjuda en möjlighet att investera i ett Bitcoin-värdepapper på sin reglerade handelsplattform och med central clearing. Framgången med “BTCetc – Bitcoin Exchange Traded Crypto” med värdepappersidentifieringsnumret A27Z30 är positiv. Dess handelsomsättning var 2,5 miljarder euro under första kvartalet och därmed mer än någon annan börshandlad indexfond (ETF) som Dax eller MSCI World. Den banbrytande uppnåendet av den centrala clearingen av kryptovärdepapper minskar riskerna i handelshantering och gör det möjligt för många institutionella investerare att investera i kryptovärdepapper i första hand. Detta har lett till en kryptoboom på Deutsche Börse.

Deutsche Börse AG drar nytta av och lider av rekordpriserna på börserna. Det gynnar eftersom högre priser för värdepapper alltid leder till högre försäljning. Samtidigt lider det för att den för närvarande avslappnade och optimistiska stämningen på börserna leder till mindre glada handels- och handelsaktiviteter är mycket lägre än för ett år sedan, då rädslan för Coronapandemin tvingade aktiekurser på knä och stimulera investerare till hektisk actionism.

Slutsatsen är att aktiemarknaden kunde tjäna bra pengar under första kvartalet. Mindre än under första kvartalet 2020, men mer än i alla andra kvartal i företagets historia. 855 miljoner euro i nettoomsättning uppnåddes, 7 procent mindre än under första kvartalet 2020, men betydligt mer än under de andra tre kvartalen 2020. Resultatet ökade också jämfört med föregående kvartal, men uppgick till 330 miljoner euro till 13 procent under januari till mars 2020.

BTCetc är den mest handlade produkten

Några punkter sticker ut som kan ge aktiemarknaden hopp. Detta är uppgången i kryptovalutor, vilket nu också återspeglas i på börsen. Det finns nu fyra börshandlade Bitcoin-värdepapper på Frankfurtbörsen, tre på Ethereum, en på Bitcoin Cash och en på Litecoin. Den nyligen noterade kryptoplattformen Coinbase kommer också att fortsätta att handlas i Frankfurt. Det såg tidigare ut som att handeln skulle behöva stoppas på fredag, men det saknade tilldelningsnumret har nu kommit.

Förutom kryptovalutorna gynnas börsen också alltmer en annan stor investeringstrend: iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist) (IQQH) gick upp till toppen bland de börshandlade fonderna under första kvartalet. En markant hållbar indexfond har alltså knuffat bort de fonder som länge hade dominerat DAX. Fonden med identifikationsnumret A0MW0M hade en handelsvolym på 2,4 miljarder euro under första kvartalet. Under första kvartalet slutförde Deutsche Börse även majoritetsövertagandet av den amerikanska leverantören av finansiella tjänster ISS, vilket Frankfurtbörsoperatörens förhoppning kommer att ge ytterligare en boost till verksamheten med hållbara finansiella produkter.

Privata investerare ökar sin handel

Aktiemarknaden växer också tack vare privata investerares växande intresse för aktiemarknaden. Detta märks särskilt för börsen genom dess deltagande i handelsplattformen Tradegate, som huvudsakligen används av privata investerare och har höga tillväxttakter. I kvartalsuppgifterna återspeglades detta i ett högre värde på deltagandet.

Börsoperatören undersöker också hur den kan stärka sin verksamhet med privata investerare. Deutsche Börse bekräftade sitt åtagande om tillväxt- och resultatmål i sin medelfristiga plan ”Compass 2023”, även om det första kvartalet var svagare än föregående år. Aktiekursen visade liten förändring i den tysta handeln på torsdag.

Handla BTCE

BTCetc Bitcoin Exchange Traded Cryptocurrency handlas i dag på Deutsche Boerse (Xetra). Det betyder att det går att handla andelar i BTCetc Bitcoin Exchange Traded Crypto (BTCE) i genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Handla IQQH

Shares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist) (IQQH) handlas i dag på Deutsche Boerse (Xetra). Det betyder att det går att handla andelar i Shares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist) (IQQH) i genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *