Följ oss

Nyheter

Julhandeln kan lyfta halvledarbolagen

Publicerad

den

Julhandeln kan lyfta halvledarbolagen

Julhandeln kan lyfta halvledarbolagen  En av de branscher som har presterat allra bäst inför Thanksgivinghelgen har varit halvledarbolagen, och det sätter så klart sina spår bland de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av dessa bolag. iShares PHLX Semiconductor ETF (NasdaqGM: SOXX) har under den senaste månaden stigit med nästan tio procent, och drygt 26 procent på årsbasis. SOXX följer Philadelphia Semiconductor Index, som noterar den högsta nivån på tretton år under veckan som gått.

Helgerna ökar intresset för halvledarbolagen

Denna subsektor stärks och det är framförallt i USA som vi ser ett större intresse, något som bland annat beror på en större optimism inför den kommande julhandeln men också över utsikterna till en förbättrad ekonomisk expansion. Förutsättningarna för att julhandeln skall slå rekord i år är höga, samtidigt som ett lägre oljepris gör att bensinpriserna faller. Dessa faktorer har betydelse för tekniksektorn, särskilt med tanke på att en allt större del av de produkter som säljs till konsumenter innehåller allt mer avancerad teknik. Att halvledarsektorn kan komma att stiga i samband med julhandeln beror på att det är troligt att många kommer att välja att uppgradera sina smart phones, datorer och andra enheter. PC-försäljningen har så här långt varit bra under 2014 och det är därför troligt att det fortsätter köpas andra enheter som surfplattor och telefoner.

Halvledarsektorn också nyligen fått ett uppsving efter det att Intel Corp (NasdaqGS: INTC), den största tillverkaren av halvledare, höjde sin utdelning, första gången sedan augusti 2012. INTC utgör 8,0% av SOXX innehav. Tech sektorn inte är känd för att ge sina aktieägare utdelningar, men den som väljer att köpa SOXX får faktiskt en sådan, den senaste utdelningen motsvarar den direktavkastning på 1,06 procent.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.