Följ oss

Nyheter

En ETF för den som vill ta rygg på insiders

Publicerad

den

En ETF för den som vill ta rygg på insiders

En ETF för den som vill ta rygg på insiders Att ta rygg på insiders är en strategi som visat sig vara effektiv. I Sverige har vi Insiderfonder vars fonder placerar efter denna strategi, och det har gått minst sagt bra. Självklart finns det en ETF för den som vill ta rygg på insiders också, även om den är listad i USA. Kanske kan vi i framtiden få se hur Erik Lidén och resten av teamet på Insiderfonder väljer att lansera en börshandlad fond som placerar på samma sätt som insiders gör?

En förvaltare som redan valt att lansera en sådan ETF är Direxion som erbjuder sin Direxion All Cap Insider Sentiment Shares (NYSEArca: KNOW) som har utvecklats bättre än S&P 500 under 2015. KNOW lanserades i december 20111 och kom nyligen att erhålla det prestigefyllda betyget fem stjärnor hos Morningstar. Om det är en tillfällighet vet vi inte, men antalet utestående andelar i KNOW har sedan dess ökat med 25 procent, motsvarande ett kapital om cirka 10 MUSD.

Att ta rygg på insiders är en förnuftig strategi som börjar uppskattas allt mer av placerarna. Den konsekvent goda utvecklingen som KNOW (och även Insiderfonders fonder) haft under de senaste åren är svår att förneka, detta är ett sätt att erhålla ett alfa på sina placeringar. Det faktum att Morningstar har tilldelat KNOW 5 stjärnor har bidragit till att öka medvetenheten och som resultat har vi sett en betydande tillväxt i tillgångar under de senaste veckorna. Positiva utmärkelser från Morningstar och andra ratinginstitut är bra, men de är ingen garanti för framtida avkastning. Det gör emellertid underverk för en ETF eller en vanlig fond när det kommer till marknadsföringen. Det är emellertid viktigt att en placerare väljer att fokusera på den börshandlade fondens förmåga att generera en totalavkastning till sina ägare. Både Direxion och Insiderfonder har gjort detta för sina andelsägare. KNOW arbetar med en kvantitativ urvalsstrategi och väljer aktier som skall köpas utifrån köp som gjorts i marknaden av insiders samt baserat på deras tidigare utfall. Under de senaste två åren har KNOW stigit med nästan 45 procent, jämfört med S&P 500 som under samma period gått upp med 33,3 procent.

Insiders har en fördel jämfört med utomstående placerare. De flesta investerarna väljer att titta på hur ett företag utvecklats innan de köper dess aktier. Insiders har vanligen större kunskaper om ett enskilt företags resultatutveckling. Av den orsaken har den genomsnittliga investeraren en fördel när han eller hon väljer att köpa en börshandlad fond som KNOW. Urvalsprocessen har gjorts av andra, i detta fall insiders med förhandskunskaper om sina egna företag.

KNOW replikerar utvecklingen av Sabrient Multi-Cap Insider/Analyst Quant-weighted Index, ett index som ger investerarna tillgång till de aktier som de olika företagens högre tjänstemän, direktörer och aktieägare som äger mer än 5 procent av varje S&P 1500 aktier ackumuleras. KNOW är en passiv ETF men det finns några aktiva element i denna börshandlade fonds metodik. Till exempel rebalanserar Direxion innehaven varje månad, de flesta andra börshandlade fonderna gör det en eller två gånger per år. KNOW tar också hänsyn till analytikernas bedömningar i sin metodik.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.