Följ oss

Nyheter

Det brasilianska valet öppnar för nya möjligheter

Publicerad

den

Det brasilianska valet öppnar för nya möjligheter

Förra veckans utförsäljningar på brasilianska aktiemarknaden har nu sänkt priserna så pass mycket att aktierna ser riktigt attraktivt värderade ut. Utförsäljningarna inför det brasilianska valet öppnar för nya möjligheter, något som gäller både aktierna och de börshandlade fonderna.

IShares MSCI Brazil Capped ETF (NYSEArca: EWZ) som backade med mer än tio procent har återhämtat sig. Denna ETF är trots det stora tappet fortfarande upp med cirka tio procent, year-to-date under 2014.

De brasilianska aktierna störtade som en direkt följd av de senaste resultaten från väljarundersökningarna som visar att den sittande presidenten Dilma Rousseff har ett fortsatt starkt stöd. Den amerikanska investmentbanken Brown Brothers Harriman skrev i veckan att banken anser att Rousseffs konkurrent, Marina Silva, har mer än 50 procents chans att vinna, något som gör att Brown Brothers Harriman ser ett köptillfälle i Brasilien, Latinamerikas största ekonomi.

Ett p/e-tal på elva

Den brasilianska aktiemarknaden handlas i dag kring ett p/e-tal på elva, att jämföra med 15 och 18 för Chile och Mexiko, varför den kan anses som billig. Osäkerheten kring det kommande valet har emellertid sänkt värderingen på de brasilianska aktierna i förhållande till sina konkurrenter. Det skall även noteras att den mexikanska aktiemarknaden med sitt p/e tal på 18 alltid har handlats med ett premium i förhållande till övriga emerging markets.

Den brasilianska marknaden har försvagats varje gång väljarundersökningarna visade Rousseff vinner favör. Många ser hennes konkurrent, presidentkandidat Silva som en reforminriktad, pro-marknadsledare som kommer att minska statlig inblandning i ekonomin och det är av den anledningen som det kan vara värt att spekulera i en valseger för Silva. Specifikt vill Silva ge större självständighet för centralbanken – Alex Tombini, ordförande för centralbanken, anses i dag vara en minister i regeringen och rapporterar direkt till Rousseff.

Utöver iShares brasilianska ETF finns också WisdomTree Brazilian Real Strategy ETF (NYSEArca: BZF) samt en db-x tracker från Deutsche Bank listad på Nasdaq OMX Nordic att handla

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Det brasilianska valet 2014 - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.