Följ oss

Nyheter

ETF med fokus på Nya Zeeland stiger på valresultatet

Publicerad

den

ETF med fokus på Nya Zeeland stiger på valresultatet

Valet styr börsen, det är det ingen som tvekar om. Vi har på nära håll sett detta i Sverige, men under de senaste månaderna har vi också skrivit om valet i Indien som fick den indiska börsen att rusa. Det förestående valet i Brasilien har legat som en våt filt på den brasilianska aktiemarknaden.

Förra veckan firade Nya Zeelands premiärminister John Key efter sin valseger och landets börs stängde veckan med en uppgång 1,3 som svar på detta, trots den enorma utförsäljningen vi såg i början av veckan. Ett direkt resultat är iShares ETF med fokus på Nya Zeeland stiger på valresultatet.

National Party vann det Nya Zeeländska valet med 48 procent av rösterna och därmed kommer Key att återvända för en tredje mandatperiod som premiärminister. De största vinnarna i valet var energiföretagen, eftersom konkurrerande arbetarpartiet har arbetat för efter ett ingripande på energimarknaden som direkt skulle kommit att ha påverkat resultatet i sektorn.

iShares MSCI New Zealand Capped ETF (NYSEARCA:ENZL)

iShares har en börshandlad fond som är helt landspecifik och endast investerar i Nya Zeeland, iShares MSCI New Zealand Capped ETF (NYSEARCA:ENZL). Genom denna ETF kan en investerare erhålla en exponering mot ett brett spektrum av företag på den nya zeeländska börsen. Innehaven är fördelade på elva olika sektorer, där störst vikt ges mot Materials med 14,9 procent och utilities med 14,5 procent.

De största enskilda innehaven är Fletcher Building Limited med 13,3 procent, Telecom Corp of New Zealand LTD på 12,2 procent och Auckland International Airport LTD med 7,6 procent av denna ETFs kapital.

Denna ETF har inte utvecklats väl i dagens positiva börsklimat. ENZL har year-to-year stigit med 3,5 procent, och under det senaste halvåret har denna börshandlade fond faktiskt backat med 5,3 procent. Diagrammet nedan visar en solid uppåtgående trend sedan ENZL lanserades 2012. Nivån kring 39 USD per andel kan anses vara ett långsiktigt stöd och det senaste valresultatet kan komma att locka köpare.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.