Följ oss

Nyheter

Det brasilianska valet 2014

Publicerad

den

Det brasilianska valet 2014 Brasiliens sittande president, Dilma Rousseff, stod i går som vinnare i det brasilianska valet 2014, mycket på grund av hennes löften om ett program att fördela

Det brasilianska valet 2014 Brasiliens sittande president, Dilma Rousseff, stod i går som vinnare i det brasilianska valet 2014, mycket på grund av hennes löften om ett program att fördela inkomsterna i landet. Hon misslyckades emellertid med att få en majoritet.

Efter en berg-och dalbanekampanj, vann det brasilianska arbetarpartiet valet med 41,4 procent av rösterna, följt av det mer företagsvänliga socialdemokratiska partiet, som säkrade andra plats med ett spektakulär sent uppsving som ökade de totala rösterna till 33,7 procent.

Vänster-höger kampen mellan landets två största partier är en besvikelse för dem som hade hoppats på förändring i form av före detta miljöminister Marina Silva, som ledde loppet kring valurnorna i ett skede, men slutade på i en avlägsen tredje plats med 21,3 procent – nästan samma röstetal som hon lyckades få under sitt sista försök för fyra år sedan.

143 miljoner väljare

Valet tycktes ha genomförts fredligt som 143 miljoner väljare på väg till vallokalerna överallt från Atlantkusten till djupt inne i Amazonas regnskog. Vissa väljare fick åka med båt i mer än 12 timmar för att nå ett valbås, enligt lokala medier.

Valet stod alltså mellan arbetarpartiets sittande president, den före detta marxist-guerillan Dilma Rousseff och den före detta miljöministern Marina da Silva, som också varit militant ledare i hus- och mark-ockupant-organisationen Sem Terra, vilka inte är några fredliga husockupanter av Europeiskt slag, om någon trodde det.

Marinas karaktär är paradoxal eftersom hon är gift med den rikaste skövlaren av regnskogen i Amazonas som med vapen och mord enligt den allmänna uppfattningen jagar bort ursprungsbefolkningen.

Ingen av dessa förefaller veta hur man skapar välstånd i ett land, eller ens vilja föra en politik som åstadkommer detta. Detta förklarar kanske också de branta kursfallen för såväl valutan som aktiebörsen den senaste tiden.

Marina da Silva har ungefär lika mycket stöd som Aecio Neves, som är högerns kandidat. Hans farfar såg till att Brasilien blev en demokrati år 1987. Aecio verkar dock inte ha ärvt några av hans dygder, alls. I vilket fall avgörs inte valet idag, utan det går till en andra omgång, mellan två av de tre kandidaterna.

Räkna med en fortsatt volatil aktiemarknad i Brasilien den närmaste tiden.

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Rousseffs seger i Brasiliens val är det minsta problemet, det är oljepriset - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.