Följ oss

Nyheter

Rousseffs seger i Brasiliens val är det minsta problemet, det är oljepriset

Publicerad

den

Rousseffs seger i Brasiliens val är det minsta problemet, det är oljepriset

Under söndagen vann den sittande presidenten, Dilma Rousseff, mot senator Aecio Neves i det brasilianska valet. Valet har beskrivits som det jämnaste sedan 1985, och Rousseff vann med 52 procent mot Neves 48 procent i ett val där finansmarknaderna tydligt visat att de föredrar vem som helst utom just Rousseff som president. Rousseffs seger i Brasiliens val är det minsta problemet, det är oljepriset.

Under måndagen kom den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs med en ny prognos för oljepriset som kan komma att visa sig vara ett ännu större problem för Brasilien än Dilma Rousseff. Om Goldmans Sachs nya prognos för oljepriset, mer korrekt priset på Brent Crude, som enligt den amerikanska investmentbanken kommer att hamna på 85 USD under 2015 och 90 USD på lång sikt så kommer både Brasilien och det brasilianska oljebolaget Petrobras (PBR) att få stora problem.

Investerade lånade pengar

Petrobras har investerar tiotals miljoner USD av lånade pengar för att utveckla sina djuphavsfält och utvinna olja från dessa. Enbart Libra, Brasiliens största oljefält kommer enligt det franska oljebolaget Total kosta 80 miljarder dollar att utveckla färdigt. Enligt en annan amerikansk investmentbank, Morgan Stanley, ligger marginalkostnaden för att utvinna olja från dessa oljefält i spannet 75 till 100 USD per fat.

Ett lägre oljepris kan antagligen komma att leda till att en del av Petrobras förluster minskar, men nettoeffekten bör bli negativ. Den schweiziska banken UBS gör bedömningen att om Brentoljan handlas i ett prisintervall på 80 till 90 USD per fat så sjunker substansvärdet för Petrobras med mellan 20 och 40 procent.

Om oljepriset faller långsiktigt och om marknaden bestämmer sig för att oljepriset fortsätter att handlas till låga nivåer så kommer incitamenten till att utveckla och prospektera nya fyndigheter att minska väsentligt. IEA har tidigare i en prognos förutspått att Brasilien skall svara för 16 procent av tillväxten av oljeproduktionen av de länder som står utanför OPEC under perioden 2012 till och med 2020. Med de nya prognoserna är det sannolikt att anta att IEA kommer att få revidera denna prognos.

iShares MSCI Brazil Capped ETF EWZ

Den nya prognosen kommer sannolikt också att leda till att hela den brasilianska ekonomin, inte enbart oljeindustrin drabbas negativt. En av de mest kända börshandlade fonderna som spårar utvecklingen på den brasilianska aktiemarknaden är iShares MSCI Brazil Capped ETF EWZ men det finns ett antal ytterligare, vilka vi beskriver nedan.

Brasilien ETFer – En genomgång

NamnETFSverige beskrivningTickerValutaFörvaltningsavgiftMer information
Lyxor ETF Brazil (IBOVESPA)IBOVESPA index (inkl. ca 60 bolag)LYMGEUR0,65%www.lyxoretf.com
iShares MSCI BrazilMSCI Brasilien indexIQQBEUR0,74%www.ishares.com
db x-trackers MSCI Brazil TRN Index ETFMSCI Brasilien indexDBX6EUR0,65%www.dbxtrackers.com
Market Vectors Brazil Small-Cap ETFMarket Vectors Brasilen Small-Cap index (inkl. ca 50 bolag)BRFUSD0,73%www.vaneck.com
ProShares UltraShort MSCI BrazilMSCI Brasilien index (sälj 200% hävstång)BZQUSD0,95%www.proshares.com
iShares MSCI Brazil Index FundMSCI Brasilen indexEWZUSD0,63%www.ishares.com
DBX MSCI BrazilMSCI Brasilen indexXMBRSEK0,65%www.etf.db.com

Majoriteten av ETF:erna följer indexet MSCI Brasilien. Indexet består av cirka 65 bolag precis som Ibovespa. Lyxors ETF är den enda ETF:en som följer Ibovespa direkt.

Företagen som ingår i Indexet är stora och medelstora företag, baserat på det samlade värdet av ett företags tillgängliga aktier i jämförelse med andra företag. Syftet med Indexet är att det ska representera 85 % av de tillgängliga aktierna inom varje industrisektor på den brasilianska marknaden. Ett bolags viktning i Indexet är beroende av dess relativa storlek. Indexet beräknas baserat på total nettoavkastning, vilket innebär att alla vinster och utdelningar från företagen återinvesteras i aktierna efter skatt. Indexet granskas och ombalanseras minst en gång per kvartal.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.