Följ oss

Nyheter

En emerging market som investerare bör hålla ögonen på

Publicerad

den

En emerging market som investerare bör hålla ögonen på

En emerging market som investerare bör hålla ögonen på, speciellt de som investerar i obligationer utfärdade av så kallade emerging marketsBrasilien har fått sin kreditvärdighet sänkt tidigare i år, och har nu den lägsta nivån av investment grade hos av Standard & Poors. Turkiet har det besvärligt i relationerna med så gott som samtliga kreditvärderingsinstitut och Rysslands kreditvärdighet har sänkts inte bara en utan två gånger under 2014. Det finns emellertid ett land som vi anser är viktigare att övervaka, nämligen Venezuela.

Venezuela Map

Det finns i dagsläget ingen börshandlad fond som är specifikt inriktad på att replikera utvecklingen för vare sig den venezolanska aktiemarknaden eller för obligationer utgivna av Venezuela, något som blankare världen över beklagar med tanke på hur en sådan ETF skulle ha utvecklats under det senaste året. Övriga börshandlade fonder som replikerar utvecklingen för länderna i OPEC (Organization of Petroleum Exporters) har inte haft en gynnsam utveckling under 2014, vilket kan förklaras av ett fallande oljepris.

Venezuela har emellertid en framträdande plats i vissa ETFer som investerar i tillväxtmarknaderobligationer, inklusive iShares Emerging Markets High Yield Bond ETF (NYSEArca: EMHY). EMHY avsätter nästan 11% av sitt kapital på 200 MUSD till investeringar i Venezuelas obligationer, en betydande summa när det oljerika sydamerikanska landet som enligt vissa bedömare är på väg att göra en default.

Nästan 27 procents avkastning

Avkastningen på två venezuelanska obligationer ligger nära 27 procent. Med en inflation som toppade på nästan 60 procent är kostnaden för kreditswappar som handlare skulle använda för att försäkra sig mot standard på venezuelanska femåriga obligationer nu högre än något annat land, enligt Financial Times.

Den 8 september sade Harvard ekonomen Ricardo Hausmann att Venezuela långsamt rör mot en default. Sedan dess har EMHY backat 2,4%. Han säger att

Venezuela är på väg att implodera. De flesta människor vet om detta och erkänna landet har brist på mat och medicin säger Peritus Asset Management Chief Investment Officer Tim Gramatovich. Vad som inte är lika känt är att Venezuela har förlorat alla sina tekniska talanger. Så medan Venezuela har en stor reserv bas av tung olja, har landet ingen kvar som kan producera den.

Gramatovich säger också att de venezuelanska oljereservoarerna är bland de mer tekniskt utmanande. Kalifornien-baserade Peritus är underrådgivare för AdvisorShares Peritus High Yield ETF (NYSEArca: HYLD). Denna ETF har ingen exponering mot venezuelanska obligationer.

7 procents vikt

Med nästan 7 procents vikt mot Venezuela har Market Vectors Emerging Markets High Yield Bond ETF (NYSEArca: HYhttps://www.etfmarknaden.se/tag/HYEM/EM) backat 2,8 % sedan 8 september, men den största delen av att denna börshandlade fonds vikt fördelas på betydligt starkare länder som KinaMexiko och Colombia, som alla har investment Grade rating och ingen av dem är nära default. Dessa länder svarar tillsammans för 21 procent av vikten i HYEM.

Investerare bör ändå vara försiktig med Venezuelas skuld, särskilt om oljepriserna fortsätter att falla.
Kineserna har bidragit med ett visst kapital till Venezuelas oljeindustri men det räcker inte.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.