Följ oss

Nyheter

Så här gör Du Din aktieportfölj hälsosammare

Publicerad

den

Så här gör Du Din aktieportfölj hälsosammare

Så här gör Du Din aktieportfölj hälsosammare. Vi märker i våra samtal och mailkontakter med våra läsare att allt fler av dem söker sig till börshandlade fonder som fokuserar på vårdsektorn. Dessa ETFer gynnas av en, i västvärlden allt äldre befolkning. Demografin talar för att dagens nyblivna pensionärer kommer att bli betydligt äldre än sina föräldrar, men data talar också för att de behöver mer hjälp. Vårdsektorn har lyssnat på sina kunder och expanderar sitt tjänsteutbud och adderar fler och fler innovativa produkter.

I USA har vårdsektorn har varit bland de sektorer som presterar bäst hittills i år. Year-to-date har till exempel Health Care Select Sector SPDR (NYSEArca: XLV) stigit med 17,3 % och Vanguard Health Care ETF (NYSEArca: VHT) har ökat med 16,8 %.

Genomgripande förändringar inom vårdsektorn

Med de genomgripande förändringarna i vården och stigande sysselsättning, kommer fler människor har tillgång till vården. För svenska läsare är det värt att hålla i åtanke att utomlands är inte vården kostnadsfri på det sätt som den är i Sverige, den betalas i hög utsträckning genom privata sjukvårdssystem.

Robert Goldsborough, analytiker och ETF-specialist på Morningstar anser att en ETF med fokus på vårdsektorn, till exempel XLV och VHT är kostnadseffektiva sätt att komma åt tillväxten inom denna sektor. Han nämner också att han inte ser att de prissätts som fynd just nu, men att han anser att det är osannolikt att denna traditionellt defensiva sektor kommer att ställas inför en betydande korrigering.

Enskilda företag driver utvecklingen i vårdsektorn

Det är viktigt att komma ihåg att det är enskilda företag som driver branschen och inte bara ett allmänt marknadsskifte. Av den anledningen kan det vara en fördel, i alla fall sett ur riskspridninghänseende att investera i en ETF med fokus på vårdsektorn och inte ett enskilt företag, speciellt inte i på en marknad som den svenska där utbudet av börsnoterade företag inom detta segment är lågt.

Det är värt att notera att den som väljer att investera i en ETF med fokus på vårdsektorn inte kan räkna med en liknade uppgång som i år under de kommande åren. Vi tror förvisso att det kommer att vara en bra investering över tiden, men i förhållande till risken. Över tid har sjukvården aldrig varit den sektor som drivit en tjurmarknad, men å andra sidan har sektorn aldrig varit den som varit först ut i en lågkonjunktur.

Tidigare artiklar

Stephan Agerman som tidigare skrev på ETFSverige.se har skrivit en analys med namnet Så kan du investera i Healthcare & Biotech. Även om denna analys har ett par år på nacken så är den fortfarande läsvärd.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.