Följ oss

Nyheter

Så kan du investera i Healthcare & Biotech

Publicerad

den

Så kan du investera i Healthcare & Biotech
1099993_medical_monitoring

Att världens befolkning åldras har varit ett välkänt faktum och investeringstema under en längre tid. Få kan ha missat detta. Trots detta verkar det som att få privatinvesterare tagit ett aktivt val och investerat i detta tema. Ett bra sätt att investera är genom en fond eller ETF som består av ett större antal företag med olika mognadsgrad. Detta minskar risken signifikant. I detta blogginlägg tänkte jag presentera utbudet av healthcare och biotech ETF:er med inriktning på bolag noterade i dels Developed Markets, dels i Emerging Markets länder.

Healthcare / Hälsovård

Healthcare-ETF:er inkluderar bolag som tillhandahåller sjukvård, medicinsk utrustning, behandlingsutrustning, bioteknik och läkemedel. En bred inriktning med andra ord. Nordnet har en pågående kampanj i dagsläget där du kan handla vissa healthcare ETF:er från db X-trackers till ett lägre courtage. I kampanjen har man även tagit fram intressant statistik gällande den åldrande. För utbud, se tabell nedan.

ETF-tabell

[table id=662 /]

Biotech / Bioteknik

Bioteknik kan ses som en kombination av biologi och teknik. En mer fackmässig förklaring är att bioteknik och framförallt industriell bioteknik är ett begrepp som står för användning av enzymer och mikroorganismer för att framställa kemikalier, material och energi. Bioteknik har dessutom användningsområden inom exempelvis livsmedel, foder, textil och läkemedel.Majoriteten av de stora bioteknikbolagen är amerikanska. Därför är det inte så konstigt att det bara finns renodlade bioteknik-ETF:er noterade i USA. De utvalda bioteknik-ETF:erna i nedan tabell fokuserar på framtagande av läkemedel.

ETF-tabell

[table id=663 /]

Källa: Factset, 26 juni 2013, all avkastning i SEK och inklusive utdelningar. AuM avser förvaltat kapital i miljoner kronor. Korrelation relativt MSCI World. Standardavvikelse baserat på 3 års månatlig standardavvikelse. 0 information saknas.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.