Följ oss

Nyheter

Därför kan inte en ETF kollapsa Del II

Publicerad

den

Därför kan inte en ETF kollapsa Del II Det börjar utan tvekan råda en viss osämja på ETF-marknaden. I det ena hörnet finns Carl Icahn, och i det andra finns Larry Fink, chefen för världens största kapitalförvaltare, Blackrock. Diskussionerna rör sig om huruvida Din Obligations-ETF, eller vilken börshandlad fond som helst för den delen, kan kollapsa fullständigt. För några veckor sedan publicerade vi en artikel i detta ämne som Du hittar här, och nu följer vi upp denna med nästa del.

Därför kan inte en ETF kollapsa Del II Det börjar utan tvekan råda en viss osämja på ETF-marknaden. I det ena hörnet finns Carl Icahn, och i det andra finns Larry Fink, chefen för världens största kapitalförvaltare, Blackrock. Diskussionerna rör sig om huruvida Din Obligations-ETF, eller vilken börshandlad fond som helst för den delen, kan en ETF kollapsa fullständigt. För några veckor sedan publicerade vi en artikel i detta ämne som Du hittar här, och nu följer vi upp denna med nästa del.

Icahn började höja oro över likviditeten på obligationsmarknaden och därmed också för de ETFer som investerar i obligationer, under den tidigare delen av 2015. Han fortsatte sedan med att hamra in sin åsikt på CNBC’s 2015 Institutional Investor Delivering Alpha Conference i New York. Icahn säger att de börshandlade fonderna säljs med motivationen att det finns en likviditet, något som Icahn menar att egentligen saknas och att detta kommer få hela marknaden att explodera. Icahn anser att investerarnas panikutförsäljningar, speciellt i högavkastande obligationer och företagsobligations-ETFer kommer att leda till att de börshandlade fonder som investerar i dessa värdepapper kollapsar.

Fink, som att dela scenen med Icahn lugnt bemötte Icahns påstående om att ETFer är farliga, och står inför en kollaps. Fink om någon borde veta detta, det var han som såg till att Blackrock köpte iShares av Barclays under lågkonjunkturen och han har varit en av de drivande krafterna bakom detta företags uppgång på marknaden för börshandlade fonder. Fink har rätt, är är del två av texten Därför kan inte en ETF kollapsa.

Två marknader

Till ytan är en börshandlad fond ett mycket enkel instrument, betydligt enklare än många av de andra börshandlade produkter som finns, till exempel knock out warranter, Mini Futures etcetera. Investerare, vare det är privatpersoner eller institutionella investerare, köper genom en ETF en korg av olika tillgångar, något de kan göra över hela dagen så länge börsen är öppen. Avsluten sker till nettovärdet så kallade NAV-värdet. Så här långt verkar det hela vara ganska enkelt och mer komplicerat än så är det egentligen inte.

Det finns emellertid en mycket komplex struktur och samverkan mellan olika aktörer som håller aktier i ETF handeln så nära NAV som möjligt. Med den här samverkan, skulle ETFs vara något annat än deras index tracking slutna fonder (CEF) -en fondtyp som hänger helt på utbudet/efterfrågan på aktie prissättning och kan avvika vilt från deras fondandelsvärden. Till att börja med ETF har en dubbel existens på marknaden, dels den primära marknaden dels andrahandsmarknaden. Det är en balans mellan skapande och inlösen kontra köpa och sälja.

Det måste skapas en primärmarknad

Innan dess att en ETF kan börja handlas på en börs måste det skapas en primärmarknad. I huvudsak är detta vad som sker, auktoriserade deltagare (APS) eller institutionella investerare köper andelar i en börshandlad fond direkt av förvaltaren. Dessa köpare kommer att förse förvaltaren med fysiska aktier, obligationer eller vad det nu är som fonden investerar i. Andrahandsmarknaden är den marknaden där vanliga investerare, så kallade slutkunder kommer in. När de auktoriserade deltagarna skapar aktier, kan de sälja dem till andra investerare på en börs. Enskilda investerare kan sedan sälja sina aktier till andra investerare och så vidare. Dessa affärer på andrahandsmarknaden har noll effekt på de underliggande värdepapperen i ETF. Det är den största skillnaden mellan börshandlade fonder och vanliga fonder.

När en investerare säljer av sina andelar i en vanlig fond måste denna fond betala ut kontanter genom att utnyttja sin kassa, alternativt sälja av värdepapper för att kunna hantera denna utbetalning. När Du säljer en ETF utgiven av Blackrock, Vanguard, XACT eller vilket bolag det nu må vara behöver fondbolaget inte göra något alls. De behöver oftast inte ens agera i en transaktion mellan två investerare eftersom andelarna i en ETF fungerar som aktier.

Föreställ Dig att alla aktier som ingår i ett index, till exempel S&P 500 eller OMXS30 finns inlåsta i ett enormt kassaskåp. Den som köper en börshandlad fond, till exempel SPY eller XACT köper därmed en rätt till en del av detta kassaskåps innehåll. Vad finns i valvet eller dess värde inte ändras. Det köp Du har gjort har ingen effekt på vad som händer i valvet eftersom någon annan har sålt denna rätt till Dig.

Nu kommer emellertid det som har förvirrat många investerare. Icahn, och många andra med honom, säger ”Vad händer om ingen vill äga det som finns i kassaskåpet?”. Icahn verkar vara förvirrad och ha blandat ihop slutna aktiefonder med börshandlade fonder. ETFer är utformade för att ha en mekanism som hjälper till att hålla deras så nära NAV-värdet som möjligt.

Market Maker arbitrage

Till skillnad från vanliga fonder och CEF, så kallade closed end funds, har ETFer en funktion som gör dem unika. Det finns en mängd marknadsaktörer som bidrar till att det finns en likviditet genom att underlätta handeln på andrahandsmarknaden. Dessa marknadsgaranter kommer att justera för de kontinuerliga marknadsrörelserna av den underliggande fondens värdepapper genom att ställa upp köp- och säljkurser för ETFen. Skillnaden mellan de två priserna kallas bid-ask spread. På de flesta av de största börshandlade fonder, är denna skillnad i princip noll. Du får betala ganska exakt vad ETFen innehav är värt. Det är av den anledningen många anser att det är bäst att hålla sig till de största och mest likvida ETFerna.

Ibland blir det emellertid fel, men det blir det även med vanliga aktier och obligationer. Ibland kan utbud och efterfrågan komma att avvika från köp-/säljkursen i förhållande till den börshandlade fondens NAV-värde. Återigen, fondstrukturen ger ett skyddsnät som förhindrar kollaps och en alltför bred avvikelse från värde över en längre tid.

Market makers har precis som auktoriserade deltagare möjlighet att göra ett arbitrage och låsa in skillnaden mellan NAV och marknadskursen genom ett inlösenförfarande. För en ETF uppdateras NAV ofta, omkring var 15 sekund.

Precis som när andelar skapas är andelarna i en ETF fritt utbytbara mot de tillgångar som ingår i den börshandlade fonden, även om det sker på primärmarknaden där de flesta investerare inte har tillträde.

Lösa in andelar i en ETF

Om värdet på aktierna avviker från värdet av tillgångarna, kan de auktoriserade deltagarna och Market Markers lösa in andelar i en ETF mot de underliggande tillgångarna. Detta tar bort leveranser av andelar från andrahandsmarknaden och bidrar till anpassa det nuvarande utbudet till efterfrågan. Detta gör det nästan omöjligt för ETF aktier att falla alltför långt under sitt NAV, eftersom de stora aktörerna kan byta andelar mot de underliggande tillgångarna. Kom ihåg att du köper tillgång till valvet.

Denna arbitrageprocess drivs av en av de mäktigaste krafterna i universum, vinstmotivet, och det är vad ser till att hålla en ETF borta från total kollaps. Vid någon punkt kommer de auktoriserade deltagarna och Market Markers att gå in och bli köpare av andelar i den börshandlade fonden eftersom de kan omedelbart lösa dessa andelar mot de underliggande tillgångarna, oavsett om det är aktier, obligationer eller vad ETFen innehar. De kommer att tjäna pengar på skillnaden. Det omvända gäller också, om NAVet blir för högt. I detta fal skapar de fler ETF andelar och får en vinst på spreaden.

Denna process är det som borde lugna Icahns farhågor om illikvida tillgångar.Att kunna sälja av en illikvid aktie eller obligation i kristider kan förvisso vara svårt ibland. Inlösen- och skapandet av nya andelar i en börshandlad fond gör det emellertid betydligt lättare. Om NAV för till exempel iShares iBoxx $ High Yield Corporate Bond ETF (NYSEArca: HYG) avviker alltför mycket från värdet andelarna handlas till kan de auktoriserade deltagarna och Market Markers gå in och köpa andelar i den börshandlade fonden och sedan lösa in dem mot de obligationer som finns i HYG. Det betyder att det alltid kommer att kunna gå att dumpa andelar i HYG (eller andra börshandlade fonder) på andrahandsmarknaden och att det alltid kommer att finnas en köpare av dessa. Detta går inte att säga med säkerhet när det gäller en enskild aktie eller en obligation.

ETFer har faktiskt skapa en sekundär uppsättning likviditets en som aldrig berör den primära likviditeten eller bristen på sådan, på obligationsmarknaden.

Slutsats

Din ETF kan inte kollapsa. Den primära och den sekundära marknaden, skapande processen/inlösen tillsammans med arbitragemöjligheter för marknadsgaranter, kommer att hålla ETFs kurs så nära till NAV som möjligt. Även i krissituationer, kommer processen att fortsätta att fungera. Din ETF är säker från förstörelse. Det kommer emellertid inte att skydda dig från förlust, om du satsar på fel sektor eller land, men fondens struktur kommer inte att fallera.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

0GZB ETC spårar kopparpriset och hedgas i euro

Publicerad

den

BNPP RICI Enhanced Kupfer (ER) EUR Hedge ETC (0GZB ETC) med ISIN DE000PZ9REC4, försöker följa RICI Enhanced Copper (EUR Hedged) index. RICI Enhanced Copper (EUR Hedged)-index spårar priset på terminskontrakt på koppar. Valutasäkrad till euro (EUR).

BNPP RICI Enhanced Kupfer (ER) EUR Hedge ETC (0GZB ETC) med ISIN DE000PZ9REC4, försöker följa RICI Enhanced Copper (EUR Hedged) index. RICI Enhanced Copper (EUR Hedged)-index spårar priset på terminskontraktkoppar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Denna ETCs TER (total cost ratio) uppgår till 1,20 % p.a. BNPP RICI Enhanced Kupfer (ER) EUR Hedge ETC är den enda ETC som följer RICI Enhanced Copper (EUR Hedged)-index. Denna ETC replikerar det underliggande indexets prestanda syntetiskt med en swap.

BNPP RICI Enhanced Kupfer (ER) EUR Hedge ETC är en mycket liten ETC med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETC lanserades den 7 augusti 2019 och har sin hemvist i Nederländerna.

Information

ISINDE000PZ9REC4
Securities identification number (German WKN)PZ9REC
Bloomberg0GZB GY
Reuters0GZB.DE
TypeETC
CurrencyEUR
Currency hedgedYes, EUR Hedge
Roll optimizedYes
LeveragedNo
Physical deliveryNo
Total Return Yes
ExchangeFrankfurt Stock Exchange (Regulated Market – Xetra®), Stuttgart Stock Exchange
Trading periods08:15 am – 20:00 pm
Maturityopen end

Handla 0GZB ETC

BNPP RICI Enhanced Kupfer (ER) EUR Hedge ETC (0GZB ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEUR0GZB

Fortsätt läsa

Nyheter

WisdomTree lanserar Global Sustainable Equity ETF tillsammans med irländska Life Investment Managers

Publicerad

den

WisdomTree, en global finansiell innovatör, har idag lanserat sin första hållbara kärnaktielösning, WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF (WSDG), i samarbete med Irish Life Investment Managers (ILIM). WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF har noterats idag på Börse Xetra och kommer att noteras på Londonbörsen den 12 juni 2024.

WisdomTree, en global finansiell innovatör, har idag lanserat sin första hållbara kärnaktielösning, WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF (WSDG), i samarbete med Irish Life Investment Managers (ILIM). WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF har noterats idag på Börse Xetra och kommer att noteras på Londonbörsen den 12 juni 2024.

WSDG strävar efter att spåra pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för Solactive WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS Index (”Indexet”) och klassificeras som en artikel 9-fond enligt SFDR och har en total kostnadskvot (TER) på 0,29 %.

Strategin, utvecklad med ILIM, är utformad för att spåra prestanda för börsnoterade företag från utvecklade marknader som positivt bidrar till sociala och/eller miljömässiga mål enligt definierade hållbarhetskriterier samtidigt som de strävar efter robust ekonomisk avkastning. ILIM har lång erfarenhet av ansvarsfulla investeringar och har utvecklat en egen forskningsplattform och ramverk för hållbarhetsintegrering för att arbeta med kunder för att stödja deras hållbarhetsmål. ILIM förvaltar för närvarande över 53 miljarder euro i strategier som främjar miljömässiga eller sociala egenskaper.

Den unika strategin använder FN:s ramverk för hållbar utveckling (SDG) för att investera i företag med produkter och tjänster som syftar till att hjälpa till att tackla klimatförändringar och sociala ojämlikheter, främja en cirkulär ekonomi och/eller hjälpa till att skydda vårt naturkapital. Dessutom undviker strategin negativa externa effekter genom starka ”Do No Significant Harm” (DNSH) och ”Good Governance”-skärmar och utesluter investeringar i kontroversiell affärsverksamhet. Strategin syftar till att begränsa avvikelser från ett globalt riktmärke för utvecklade marknader, vilket ger ett hållbart alternativ för allokering av kärnaktier.

SDG-ramverket som antagits av WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF klassificerar 11 av FN:s 17 SDGs i fyra pelare:

  • Klimatåtgärder: prisvärd och ren energi, klimatåtgärder
  • Cirkulär ekonomi: ansvarsfull konsumtion och produktion
  • Friska ekosystem: rent vatten och sanitet, liv under vattnet, liv på land
  • Social rättvisa: noll hunger, god hälsa och välbefinnande, utbildning av hög kvalitet, minskad ojämlikhet och hållbara städer och samhällen

Alexis Marinof, Europachef på WisdomTree, sa: ”Tills nu har våra hållbara investeringslösningar utnyttjat vår expertis och expertpartnerskap inom råvaror och tematiska aktier, vilket ger tillgång till metaller och företag kopplade till energiomställningen. Idag, i samarbete med Irish Life Investment Managers, har vi lanserat vår första hållbara aktie-ETF. Den nya artikel 9 ETF ger ett differentierat tillvägagångssätt för globala utvecklade marknadsaktier genom att integrera 11 av de 17 SDGs i investeringsprocessen.”

Världens ledare antog enhälligt 2030-agendan för hållbar utveckling 2015, med ambitiöst mål att påskynda ekonomiskt välstånd och socialt välbefinnande samtidigt som miljön skyddas. I mitten av genomförandet av 2030-agendan, håller världen inte på att uppfylla dessa 17 hållbara utvecklingsmål till 2030. Även om vissa områden har sett framsteg, finns det fortfarande en oroande andel av målen som antingen går för långsamt eller går tillbaka.

Nicholas MacShane, Head of European Partnerships på ILIM, tillade: ”Med hjälp av vår expertis inom indexering, kvantitativ forskning och ansvarsfulla investeringar bygger detta samarbete med WisdomTree på vårt rykte om att skapa skräddarsydda lösningar som hjälper kunder att nå sina hållbarhetsmål. Vi är mycket stolta över att ha utvecklat denna innovativa strategi med WisdomTree-teamet.”

WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF (WSDG) är WisdomTrees tredje artikel 9 ETF, efter lanseringen av WisdomTree Renewable Energy UCITS ETF (WRNW) och WisdomTree Recycling Decarbonisation UCITS ETF (WRCY).

Produktinformation

ETF NamnTERBörsValutaKortnamnISIN
WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF0.29%LSEUSDWSDGIE000XNILW20
LSEGBxWSEQIE000XNILW20
XetraEURWSDGIE000XNILW20

Fortsätt läsa

Nyheter

PABX ETF ger exponering mot företag som arbetar mot nettonollutsläpp

Publicerad

den

Amundi MSCI World Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Acc (PABX ETF) med ISIN IE000CL68Z69, försöker spåra MSCI World Climate Paris Aligned Filtered-index. MSCI World Climate Paris Aligned Filtered-index spårar aktier från utvecklade marknader över hela världen. Indexet syftar till att ge större vikt till företag som gynnas av omställningen till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp. Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd. Det överordnade indexet är MSCI World.

Amundi MSCI World Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Acc (PABX ETF) med ISIN IE000CL68Z69, försöker spåra MSCI World Climate Paris Aligned Filtered-index. MSCI World Climate Paris Aligned Filtered-index spårar aktier från utvecklade marknader över hela världen. Indexet syftar till att ge större vikt till företag som gynnas av omställningen till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp. Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd. Det överordnade indexet är MSCI World.

Denna ETFs TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % p.a. Amundi MSCI World Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Acc är den enda börshandlade fond som följer MSCI World Climate Paris Aligned Filtered index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i denna ETF ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 4 december 2023 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Amundi MSCI World Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Acc försöker replikera, så nära som möjligt prestanda för MSCI World Climate Paris Aligned Filtered Index, om trenden är stigande eller fallande samtidigt som volatiliteten i skillnaden mellan avkastningen minimeras av delfonden och avkastningen av indexet (”spårningsfelet”). Delfondens mål är att uppnå en tracking error-nivå för delfonden och dess index som normalt inte överstiger 1 %.

Handla PABX ETF

Amundi MSCI World Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Acc (PABX ETF)

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAUSDPABX
Euronext ParisEURPABW
XETRAEURPABW
XETRAGBPPABY

Största innehav

NamnValutaKortnamnSektor
APPLE INCUSD5.50 %Information Technology
MICROSOFT CORPUSD4.89 %Information Technology
AMAZON.COM INCUSD2.33 %Consumer Discretionary
NVIDIA CORPUSD2.23 %Information Technology
ALPHABET INC CL CUSD1.66 %Communication Services
TESLA INCUSD1.40 %Consumer Discretionary
META PLATFORMS INC-CLASS AUSD1.24 %Communication Services
SCHNEIDER ELECT SEEUR1.09 %Industrials
ELI LILLY & COUSD1.03 %Health Care
BROADCOM INCUSD1.02 %Information Technology

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära