Följ oss

Nyheter

Denna ETF är en stigande stjärna

Publicerad

den

Denna ETF är en stigande stjärna

En börshandlad fond med fokus på high yield har haft en stark utveckling under det gångna året, och vissa säger att den skall gå högre, medan andra varnar för överextension. Utsikterna för segmentet kan vara oklara, men skillnaden i prestanda bland några av de olika Börshandlade fonderna med hög avkastning finns. Denna ETF är en stigande stjärna som vi skrivit om tidigare.

Det finns en fond som verkar vara i en egen klass, åtminstone de senaste åren. VanEck Vectors Fallen Angel High Yield Bond ETF (ANGL) är varken den äldsta, den största, den mest likvida eller den mest populära high yield ETFen. Den är emellertid en av våra favoriter.

Sedan ANGL kom till marknaden har denna ETF i stort sett satt suttit tyst i skuggan av jättar som den iShares iBoxx $ High Yield Corporate Bond ETF (HYG) och SPDR Bloomberg Barclays High Yield Bond ETF (JNK).

Men allt detta verkar förändras, eftersom ANGLs prestation uppträder i ett smalt segment av högavkastande ETFer. Under de senaste 12 månaderna har investerare hällt över 550 miljoner dollar till ANGL, vilket bidrar till att driva fonden till cirka 715 miljoner dollar i förvaltat kapital idag.

Titta på hur ANGL har presterat relativt HYG och JNK under de senaste tre åren:

Ganska enkel hemlig sås

Att ANGL gått så pass bra och är en stigande stjärna beror på en hemlig sås som verkligen är ingen hemlighet. ANGL köper högkvalitativa skräpobligationer, om du vill – de som ursprungligen utfärdades som investment grade. Dessa obligationer har sedan nedgraderats till junk bonds. Det gör att de kallas fallna änglar, eller fallen angels.

Dessa obligationer, när de får skräpstatus, är tungt översålda. Detta eftersom investerare (huvudsakligen institutionella sådana) dumpar dem på marknaden för att uppfylla sina placeringsmandat. På grund av den översålda naturen är dessa obligationer redo att hoppa högre nästan omedelbart när de läggs till portföljen. Det är en extra avkastning ANGL hämtar från marknaden. ANGL utnyttjar vad som faktiskt är skadat på obligationsmarknaden.

Det sätt som det hela fungerar på är att investerare äger obligationer i olika trancher. Så snart en nedgradering äger rum måste dessa investerare komma ut ur dessa positioner och driva dessa obligationer i översålda territorier. Det är en ”strukturellt fel”, och den viktigaste källan till ANGLs framgång.

Risken förändras inte mycket

Det som också är viktigt att notera är att dessa obligationer nu befinner sig högst upp i segmentet med hög avkastning. deras räntor är inte så mycket högre än de var när de satt på botten av investeringsnivå – en attraktiv egenskap för ett segment som har default som en av dess primära risker.

I slutändan, med 239 företagsobligationer som klassades som investment grade vid utfärdandet, är ANGL starkt allokerat till obligationer som är BB-baserade. Omkring 75% av den totala portföljen ligger i detta segment och ytterligare 20% är i obligationer betygssätts med B. Ungefär 95% av portföljen finns i ”Bs”.

I jämförelse har HYG en 45% -fördelning till obligationer som har BB, och ytterligare 37% i de B-värden som är 82% totalt på dessa nivåer. Ytterligare 12% eller så är knuten till obligationer som är klassade CCC-en nivå som bara representerar cirka 3,8% i ANGL. JNK, även med cirka 82% i obligationer som har BB och B, har 17% av sin portfölj i obligationer som är klassade CCC eller lägre.

Branschexponeringar varierar också, och i fallet med ANGL är det sin kraftiga allokering till energi som stod så bra för fondens senaste uppgång. Energi var en av de mest slagna sektorerna bland högavkastning, och en av de stora drivkrafterna för prestanda i dettaa återhämtningsrally.

ANGL har cirka 27% av kapitalet knuten till energisektorn. Det är ungefär dubbelt så mycket som i en fond som HYG.

Osäker framtid

Framöver kan fundamenta för högavkastningsobligationer vara bra för prestanda. Eller inte.

Invesco, som är en ETF-utgivare som är känd för sin räntekompetens, har nyligen sett en marknadsutsikter, som säger att positiva företagsprognoser, låga standardräntor och förväntningar på högre räntor – vilket tenderar att driva investerare att förkorta varaktigheten och in i kredit – kan alla gynnas av högavkastande obligationer och de ETFer som äger dem.

Som Invesco uttryckte, är företaget positivt till hög avkastning vid nuvarande värderingar. På flipsidan säger Guggenheim att det fortfarande är medveten om möjligheten att denna marknad är översträckt. Eventuella spikar i volatiliteten i volatiliteten kan leda till hög avkastningsprektivitet, säger företaget. Hög avkastning är också mottaglig för besvikelser i ekonomiska data.

Spreadarna har skärpts kraftigt. Cirka 4 procentenheter för den breda marknaden under det gångna året – till nivåer under 10 års genomsnitt.

Vare sig positiva grunder och tro på tillväxt- och reflationshistorierna kommer att driva detta segment högre, men ANGLs prestation har varit bra. Vi tror att den kan vara en stigande stjärna. Detta är emellertid ingen garanti för framtida avkastning.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära