Följ oss

Nyheter

Vissa investerare återgår till skräpobligationer

Publicerad

den

Vissa investerare återgår till skräpobligationer

Fallande oljepriser, stigande räntor och oro över försämrad kreditkvalitet var bland de faktorer som jagade investerare från högavkastande företagsobligationer. Det betydde att vi såg stora utflöden för denna typ av börshandlade fonder 2018. Vissa datapunkter tyder på att investerare återgår till skräpobligationer.

Det är ett tydligt tecken på att den risk-off sentiment som startade i oktober påverkar high yield sektorn som flyger högt under den förlängda tjurfarten på kapitalmarknaderna – en gång då investerare var villiga att avstå från den extra risken i för att uppnå högre avkastning.

IShares iBoxx $ High Yield Corp BD ETF (NYSEArca: HYG) och SPDR Bloomberg Barclays High Yield Bond ETF (NYSEArca: JNK), de två största högavkastningsobligations ETFerna mätt i tillgångar, drabbades av utflöden. År 2018 såg JNK och HYG utflöde på 5,11 miljarder dollar respektive 3,449 miljarder dollar, vilket sätter båda ETF:erna bland de 10 största utflöden år 2018. Tidigt i 2019 verkar denna trend lättare.

BlackRocks (BLK) iShares iBoxx High Yield Corporate Bond ETF (HYG) tog in $ 472 miljoner på måndagen, medan en kort daterad skräpobligation ETF som drivs av State Street (STT) tillfördes 222 miljoner dollar, ett rekord för fonden” rapporterar Bloomberg.

Förnyad entusiasm

JNK försöker tillhandahålla investeringsresultat som i allmänhet motsvarar pris- och avkastningsprestanda för Bloomberg Barclays High Yield Very Liquid Index, som är utformat för att mäta prestanda för offentligt utgivna värdepapper med hög avkastning i amerikanska dollar med över genomsnittlig likviditet. HYG följer investeringsresultatet för Markit iBoxx® USD Liquid High Yield Index, som består av högavkastande amerikanska företagsobligationer som har mindre än investeringskvalitets kvalitet.

”Inflödena markerar en U-turn i sentiment där investerare återgår till skräpobligationer efter allt från handelsspänningar och långsammare ekonomisk tillväxt till stigande räntor skickade en mått på hög avkastning på Bloomberg Barclays till sin lägsta nivå sedan maj 2017 sent i fjol,” rapporterar Bloomberg.

”Den mätaren har nu klättrat i sju raka handelsdagar och rinner in i skräpobligationer, tyder på att rutan är över för nu, enligt Jay Pestrichelli, medgrundare och verkställande direktör för ZEGA Financial.”

SPDR Bloomberg Barclays ST HY Bd ETF (NYSEArca: SJNK), den kortare varaktigheten till JNK, har också nyligen några inflöden och stiger upp mer än 2% för att starta det nya året.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.