Följ oss

Nyheter

Investerare faller för fallna ängelobligationer

Publicerad

den

Med låga obligationsräntor och snäva kreditspreadar står ränteinvesterarna inför otaliga utmaningar i år. Det finns många placerare som faller för fallna ängelobligationer.

Med låga obligationsräntor och snäva kreditspreadar står ränteinvesterarna inför otaliga utmaningar i år. Det finns många placerare som faller för fallna ängelobligationer.

VanEck Vectors Fallen Angel High Yield Bond ETF (NASDAQ: ANGL) är den dominerande börshandlade fonden för att få tillgång till detta hörn på högavkastningsmarknaden för företagsobligationer-en status som stärks i år när obligationsinvesterare anammar snabbare snurr på högavkastning obligationer.

”År 2020 var det 164 miljarder dollar fallna ängelobligationer som kom in i ANGLs index, enligt VanEck, det största året på rekord, eftersom kreditvärderingsinstitut ansåg riskerna med Covid-19-pandemin,” sade Todd Rosenbluth i CFRA Research i en ny anteckning. ”Även om det bara fanns 10 miljarder dollar av nedgraderade obligationer som gick in i ANGL under de första nio månaderna 2021, fanns det 13 miljarder dollar i stigande stjärnobligationer som uppgraderades tillbaka till investeringsstatus på grund av förbättrade grunder.”

Som Rosenbluth noterar allokerade investerare nästan 1 miljard dollar till ANGL hittills från och med den 11 oktober. Den entusiasmen är förståelig, eftersom VanEck ETF erbjuder en rad fördelar i förhållande till traditionella företagsobligationer. Fallna änglar har vanligtvis högre avkastning än obligationer av investment grade, men de är av högre kvalitet och erbjuder ofta överlägsna avkastningsprofiler jämfört med vanliga skräpobligationer.

Under de senaste tre åren toppade ANGL den största skräpobligationen med 1 500 punkter samtidigt som den slog den största investeringsgraden företagsobligations-ETF med 540 punkter.

Har högre kreditkvalitet

Det som är intressant med ANGLs resultat av traditionella skräpobligationer är att VanEck-fonden har högre kreditkvalitet. ANGL har en högre andel BB-rankade obligationer och lägre avsättningar till emissioner med betyg B och CCC än vad som finns i en standard-skräpobligations-ETF.

En annan anledning till att ANGL är en attraktiv idé för långsiktiga investerare är att fallna änglar vanligtvis återfår status som investeringsgrad snabbare än obligationer födda som skräp uppnår det. Det matar ut prestanda. Alla dessa faktorer kan vara orsaker till att investerare flockas till ANGL i år.

”CFRA finner för närvarande högavkastande företagsobligations-ETF: er mer tilltalande för räntefonder med lägre avkastning som medför mindre kreditrisk. Investerare väljer dock uppfriskande bland dessa erbjudanden baserat på kostnader och exponering snarare än att välja en fond baserat på dess tillgångsbas, avslutar Rosenbluth.

Handla ANGL ETF

VanEck Vectors Fallen Angel High Yield Bond ETF (NASDAQ: ANGL) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i ANGL ETF. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med VanEck Vectors Fallen Angel High Yield Bond ETF (NASDAQ: ANGL) i form av CFDer. Till  CMC Markets

För europeiska investerare

Invesco US High Yield Fallen Angels UCITS ETF Dist (FAHY ETF) är en europeisk ETF för den som satsar på fallna änglar. Detta för den genom att spåra FTSE Time-Weighted US Fallen Angel Bond Select-index som i sin tur spårar amerikanska högavkastande företagsobligationer som har nedgraderats från investment grade.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

iShares Fallen Angels High Yield Corp Bond UCITS ETF EUR Hedged (Dist) (WNGE ETF) spårar Bloomberg Barclays Global Corporate ex EM Fallen Angels 3% Capped (EUR Hedged) index som i sin tur spårar globalt utvecklade högavkastande företagsobligationer som har nedgraderats från investment grade.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *