Leverage Shares diskuterade tidigare effekterna av daglig sammansättning och sade att när det gäller hävstångs-ETP-aktier är trenden din vän. I denna artikel tittar Leverage Shares på börshandlade produkter med hävstång.
Vissa investerare kan dock ha svårt att välja mellan de två hävstångsfaktorerna, nämligen 2X och 3X. Om du är osäker, satsa stort (dvs. 3X) eller håll dig måttlig (dvs. 2X)? Tja, allt beror på det. Denna artikel tar isär vad det innebär att ha en ”trend” och hur djupt det påverkar en investerares portföljvärde med avseende på de två hävstångsfaktorerna vi erbjuder. Vi kommer att använda produktprestandadata för två publikfavoriter: 2X Tesla ETP (TSL2) och 3X Tesla ETP * (TSL3) mot prestanda för deras underliggande aktie, Tesla (TSLA).
Data för 3X ETP simuleras och baseras på backtestade värden sedan den listades den 17 mars 2021
Fallet för 3X
Låt oss ”investera” i tre produkter den 29 december 2020: TSLA, TSL2 och TSL3. Under de närmaste åtta handelsdagarna skjuter TSLA upp över 32% i värde, med inte en enda dag med ”glid tillbaka”.
Vi ser en relativt svagare trend fram till femte och sedan ett stort hopp uppåt och bortom till dem åttonde. Både TSL2 och TSL3 visar en motsvarande trend över hela perioden och klättrar i värde med 75% respektive 121%:
Som detta fall visar:
”Om det underliggande klättra dag för dag, är en högre hävstångsfaktor bättre att ha än en lägre hävstångsfaktor”
Men efterhand är alltid glasklart. När detta inte är fallet blir det lite mer komplicerat att göra ett val.
Fallet för 2X
Låt oss ”investera” i tre produkter den 29 juli 2020: TSLA, TSL2 och TSL3. Under de kommande elva handelsdagarna har TSLA en blygsam (enligt standard) stigning på 3,7%. Mellan dessa dagar är TSLAs bana emellertid allt annat än blygsam:
Vi ser en nedgång med 5% vid den 31: e och en slingrande återhämtning fram till den 11: e, som föregår en dramatisk stigning på 13%, för att få en total ökning på 3,7%. Både TSL2 och TSL3 visar en motsvarande trend över hela perioden och klättrar i värde med 5,4% respektive 5,9%:
Fram till den 11: e är värdet på en 2X-investering tydligt synlig: 3X återhämtar inte riktigt förlorad mark efter 15% -fallet i värdet den 31:a, medan 2X krypte närmare den underliggande efter den 31:a fram till den 11: e. 13% -spiken på den 12: e gjorde det möjligt för 3X att rita upp i nivå med 2X.
Låt oss överväga ett annat nyare fall av liknande karaktär för att ytterligare exemplifiera detta beteende.
Låt oss ”investera” i tre produkter den 4 mars 2021: TSLA, TSL2 och TSL3. Under de kommande fem handelsdagarna klättrar TSLA upp med 7,5%. Mellan dessa dagar är emellertid TSLA: s bana – som i föregående fall – ganska dramatisk:
Vi ser en minskning med 9,4% den åttonde, en kraftig återhämtning på nästan 20% nästa dag och sedan ett lätt fall på under 1% dagen efter det. Både TSL2 och TSL3 visar en motsvarande trend över hela perioden och klättrar i värde med 11,8% respektive 13,1%:
Liksom i föregående scenario är värdet på 2X-investeringen tydligt: medan 3X hade tappat nästan 27% av sitt värde den 8: e, hade 2X och den underliggande och 2X tappat 9,4% respektive 18,4%. Faktum är att nedgången är så djupgående att till och med den enstaka 20-procentiga ökningen av det underliggande endast ger 3X en vinstfördel på 2,5% jämfört med 2X, som nu har en nettovinst på nästan 14%.
Sammanfattningsvis
Genom att undersöka beteendet hos 3X och 2X under dessa scenarier kan argumentet om valet mellan 2X och 3X sammanfattas på följande sätt:
”När det gäller hackiga marknader har en lägre hävstångsfaktor ett betydligt mindre uttalat värdeförfall än en högre hävstångsfaktor”
Det noterar sig också i de hackiga marknadsscenarierna i fallet för 2X, det fanns en enda dag där den underliggande har ett massivt snapback i värde. Detta illustrerar de skadliga effekterna av ”värdeförfall”: 3X drar nästan lika mycket som 2X efter flera dagar med en förlust i värde som var större än vad som ses i 2X.
I det avseendet var 2X-investeringen i själva verket det bättre valet att göra en hävstångssatsning helt enkelt för att den förlorade mindre värde än 3X och hamnade i nivå med 3X efter återhämtningen.
Den erfarna investeraren skulle veta att en dramatisk återgång i värde verkligen inte är konstig för Tesla, men det är relativt mindre uttalat för de flesta andra ”mogna” aktier på andra dagar än de som följer direkt efter ett vinstsamtal eller större nyheter. Men ”hackig marknad” -scenarier är ett vanligt inslag i nästan alla aktier.
Hävstångsinvesteringar är riskabla spel, i allmänhet kortsiktiga investeringar och kräver aktiv förvaltning. I slutändan är det upp till investeraren att göra en bedömning om vilken typ av dagar som ligger framför sin investering och göra ett hävstångsspel.
Investerare bör granska Leverage Shares fullständiga lista över produktutbud för att avgöra vilken typ av faktorspel som bäst skulle tjäna deras portföljer.
Handla Leverage Shares produkter
Leverage Shares produkter kan handlas genom till exempel IG, men även på Londonbörsen för den som har ett konto hos en mäklare som erbjuder handel på denna marknad, till exempel DEGIRO. Vidare handlas Leverage Shares Single Stock ETPs på Euronext Amsterdam och Euronext Paris.
Det är välkänt att företag med mindre börsvärden, Small Cap-aktier, genererar högre avkastning på lång sikt. Men de kommer också med högre risker som investerare bör hantera effektivt. Diversifiering av investeringar med ETFer är det säkraste alternativet för en oberoende investerare att närma sig småbolagsaktier. I denna artikel tittar vi på ETFer som investerar i europeiska Small Cap-aktier. Vi har hittat 9 index som spårar europeiska småbolag som spåras av 13 olika börshandlade fonder. Den årliga förvaltningskostnaden på dessa ETFer ligger mellan 0,20 och 0,58 procent.
Det finns i huvudsak fyra index tillgängliga för att investera med ETFer i europeiska Small Cap-aktier. Denna investeringsguide för europeiska småbolagsaktier hjälper dig att navigera mellan särdragen hos EURO STOXX® Small, MSCI EMU Small Cap, MSCI Europe Small Cap, STOXX® Europe Small 200 och ETFerna som spårar dem. Det gör att du kan hitta de mest lämpliga europeiska småbolags-ETFerna för dig genom att rangordna dem enligt dina preferenser.
Den största europeiska Small Cap ETFerna mätt efter fondstorlek i EUR
EURO STOXX® Small-indexet består av små företag från det underliggande EURO STOXX®-indexet. EURO STOXX®-indexet är en delmängd av STOXX® Europe 600-indexet som endast omfattar företag från länder i euroområdet. Small caps bestäms som de 33 procent lägre företagen i det underliggande indexet rankat efter deras börsvärde. Aktierna som passerar urvalsskärmen viktas av deras fria marknadsvärde.
Metodik för EURO STOXX® Small Factsheet-metodik
88 småbolagsaktier från euroområdet
Indexomräkning sker kvartalsvis
Aktieurvalet baseras på företagens storlek
Urvalskriterier: den nedre tredjedelen av EURO STOXX®-index är vald
Indexviktat med fritt flytande marknadsvärde
MSCI EMU Small Cap-index
MSCI EMU Small Cap-index fångar småbolagsaktier i 10 utvecklade länder i euroområdet. Indexet representerar de minsta företagen (cirka 14 procent av det fria börsvärdet justerat) i MSCI EMU Investable Market Index. Aktierna som passerar urvalsskärmen viktas av deras fria marknadsvärde.
Metodik för MSCI EMU Small Cap Factsheet Metodik
399 småbolagsaktier från utvecklade länder i euroområdet
MSCI Europe Small Cap-index inkluderar småbolagsaktier från 15 utvecklade länder i Europa. Indexet representerar de minsta företagen (cirka 14 procent av det fria floatjusterade börsvärdet) i MSCI Europe Investable Market Index. Aktierna som passerar urvalsskärmen viktas av deras fria marknadsvärde.
Metodik för MSCI Europe Small Cap Factsheet Methodology
903 småbolagsaktier från utvecklade europeiska länder
Aktieurvalet baseras på börsvärde med fritt flytande värde
Urvalskriterier: minsta företag i MSCI Europe Investable Market Index
Indexviktat med fritt flytande marknadsvärde
STOXX® Europe Small 200 index
STOXX® Europe Small 200-indexet spårar de 200 minsta företagen (mätt med fritt flytande marknadsvärde) från det underliggande STOXX® Europe 600-indexet, som består av 600 europeiska företag. Aktierna som passerar urvalsskärmen viktas av deras fria marknadsvärde.
Urvalskriterier: De 200 minsta aktierna (rankade från 401 till 600) från STOXX® Europe 600-indexet väljs ut
Indexviktat med fritt flytande marknadsvärde
En jämförelse av olika ETFer som investerar i europeiska Small Cap-aktier
När man väljer en Europa Small CapETF bör man överväga flera andra faktorer utöver metodiken för det underliggande indexet och prestanda för en ETF. För bättre jämförelse hittar du en lista över alla amerikanska small cap-ETFer med information om namn, kortnamn, förvaltningskostnad, utdelningspolicy, hemvist och replikeringsmetod. För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.
iShares MSCI Global Telecommunication Services UCITSETF USD (Acc) (TLCO ETF) med ISIN IE000E9W0ID3, strävar efter att spåra MSCI ACWI Telecommunication Services Screened 35/20 Capped-index. MSCI ACWI Telecommunication Services Screened 35/20 Capped-index spårar kommunikationstjänstesektorn på utvecklade och framväxande marknader över hela världen (GICS-sektorklassificering). Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,35 % p.a. iShares MSCI Global Telecommunication Services UCITSETF USD (Acc) är den enda ETF som följer MSCI ACWI Telecommunication Services Screened 35/20 Capped-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
iShares MSCI Global Telecommunication Services UCITSETF USD (Acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 5 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 3 april 2024 och har sin hemvist i Irland.
Varför TLCO?
Exponering för industrigruppen GICS telekommunikationstjänster som inkluderar företag vars huvudsakliga verksamhet innefattar tillhandahållande av fasta, mobila och/eller trådlösa telekommunikationstjänster; leverantörer av kommunikation och/eller högdensitetsdataöverföring; producenter av interaktiva spelprodukter och företag som ägnar sig åt innehåll och informationsskapande eller distribution.
”The Index” (MSCI ACWI Select Telecommunication Services Screened 35/20 Capped Index) exkluderar företag som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer och de som identifierats av indexleverantören som inblandade i kontroverser som har en negativ ESG-inverkan på deras verksamhet och/eller produkter och tjänster baserade på MSCI ESG-kontroverspoäng.
Exponering mot stora och medelstora aktier i utvecklade och tillväxtmarknadsländer.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI ACWI Select Telecommunication Services Screened 35/20 Capped Index (”Indexet”).
WisdomTree, en global finansiell innovatör, har utökat sitt utbud av råvaru-ETPer med lanseringen av en marknadsneutral strategi. WisdomTree Enhanced Commodity Carry ETC (CRRY), noteras idag på Börse Xetra och Borsa Italiana med en förvaltningsavgift (MER) på 0,40. ETCen kommer att noteras på Londonbörsen den 1 maj 2025.
WisdomTree Enhanced Commodity Carry ETC syftar till att följa pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och kostnader, för BNP Paribas Enhanced Commodity Carry ER Index. Indexet är utformat för att fånga skillnaden i carry-kostnader mellan olika punkter på terminskurvan genom att ge 3x hävstångsexponering mot skillnaden mellan det långa benet och det korta benet. Det korta benet replikerar BCOM[1] ex-precious metals-indexet, och det långa benet är en korg av enskilda råvaruindex för rullande terminer vars vikt speglar BCOM ex-precious metals-indexet, med kontrakt med upp till 12 månader till utgång.
På råvaruterminsmarknader är cost-of-carry skillnaden mellan terminspriset och spotpriset. Den återspeglar vanligtvis kostnaderna (lagring, finansiering etcetera) och fördelarna, tillsammans med förväntad marknadssentiment och riskpremie, som är förknippade med att hålla råvaran tills kontraktet löper ut.
Råvarustrategier för carry erbjuder ett systematiskt sätt att fånga avkastning från strukturen i råvaruterminskurvor, snarare än att förlita sig på prisrörelserna för själva de underliggande råvarorna. De erbjuder diversifierad exponering över ett spektrum av råvaror, vilket hjälper till att jämna ut avkastningen och hantera volatilitet. På störda marknader är det en metod som kan generera icke-korrelerad avkastning och stärka portföljens motståndskraft.
Nitesh Shah, chef för råvaru- och makroekonomisk analys i Europa på WisdomTree, sa: ”I en miljö som formas av ihållande inflation, politisk osäkerhet och fragmenterade leveranskedjor erbjuder carrystrategier en differentierad och skalbar avkastningskälla. Genom att fokusera på formen på terminskurvan, snarare än spotprisprognoser, ger de okorrelerad exponering som kan förbättra diversifieringen och komplettera både kärnräntebärande och alternativa allokeringar.”
Alexis Marinof, VD för WisdomTree i Europa, tillade: ”Vi fortsätter att utöka vårt marknadsledande utbud av råvaru-ETPer med innovativa strategier. Investerare letar efter okorrelerade avkastningskällor och denna lansering återspeglar deras utvecklande behov. WisdomTrees långvariga ledarskap inom råvaruområdet gör det möjligt för oss att förutse marknadsförändringar och leverera framåttänkande, forskningsdrivna lösningar. Varje produkt vi lanserar är utformad för att erbjuda precision, transparens och meningsfull exponering för att hjälpa kunder att bygga väldiversifierade portföljer.”
WisdomTree är den ledande leverantören av råvaru-ETPer i Europa och erbjuder över 120 råvaru-ETPer och förvaltar över 25 miljarder dollar inom sitt råvarusortiment.