HANetf, ett europeiskt företag, har lanserat Future of European Defence UCITSETF (ticker: 8RMY) på Deutsche Börse Xetra och Euronext Paris (ticker: ARMY) – en världsnyhet.
Denna ETF spårar VettaFi Future of Defence Ex US Index, enligt en metod som liknar HANetfs prisbelönta Future of Defence UCITSETF (ticker: ASWC), som har 1,8 miljarder USD i tillgångar under förvaltning (AUM).
Den nya Europa-fokuserade försvarsfonden utesluter USA, vilket möjliggör högre exponering mot europeiska företag samtidigt som företag som är involverade i kontroversiella vapen utesluts.
Detta är första gången som ett europeiskt ETF-företag har lanserat en europeiskt fokuserad försvars-ETF.
ETFen kommer också att finnas tillgänglig på London Stock Exchange och Borsa Italiana i sinom tid.
HANetf, Europas första och enda oberoende white-label UCITSETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av digitala tillgångar ETP, är glada över att tillkännage lanseringen av Future of European Defence UCITSETF (ticker: 8RMY). Detta är första gången ett europeiskt företag har lanserat en europeisk försvars-ETF. ETF noteras idag på Deutsche Börse Xetra och Euronext Paris, med London Stock Exchange och Borsa Italiana strax efter.
Future of European Defence UCITS ETF (ticker: 8RMY)
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Denna ETF syftar till att ge exponering för NATO och NATO+ allierade försvars- och cyberförsvarsföretag, exklusive USA, i syfte att fånga Europas upprustningshistoria. Som ett europeiskt företag anser HANetf att det är en plikt att stödja investeringar i europeiskt försvar eftersom kontinenten försöker stärka sin säkerhet.
Med ökande hot och USAs stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 % av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.
Europas upprustning handlar inte bara om att spendera mer – det handlar om att bygga europeiskt oberoende och självständighet i försvaret. För att minska beroendet av amerikansk utrustning prioriterar EU europeiskt tillverkade vapen, fordon och system, vilket ger en stark medvind till den europeiska försvarssektorn.
HANetf har visat framgång inom globala försvarsinvesteringar. European Defense ETF följer i fotspåren av den prisbelönta Future of Defence UCITSETF (ticker: ASWC), som har vunnit betydande dragkraft bland investerare, och nyligen översteg 1,8 miljarder USD i förvaltade tillgångar (AUM) med 1,06 miljarder USD netto nya tillgångar bara i år.
Den europeiska försvarsfonden erbjuder dock ett mer fokuserat tillvägagångssätt genom att säkerställa en högre exponering mot europeiskt börsnoterade försvarsföretag, exklusive amerikanska företag, samtidigt som företag med hög intäktsexponering för kontroversiella vapen sållas bort.
Nyckelfunktioner
UCITS-kompatibel ETF– Ger exponering mot europeiskt noterade försvarsföretag inom en transparent, reglerad struktur.
Högre europeisk exponering – En viktig skillnad från bredare försvars-ETF:er, med fokus på företag som drar nytta av Europas säkerhetsanpassning.
NATO-anpassad metodik – Följer den beprövade strategin för HANetfs prisbelönta NATO ETF samtidigt som förbättrade europeiska skärmar tillämpas.
Uteslutning av kontroversiella vapen – Se till att företag med hög exponering för kontroversiella vapen utesluts.
Europeiskt försvar med stöd av ett europeiskt företag – Den första europeiska försvarsfonden som lanserades av ett europeiskt företag.
Denna europeiska försvars-ETF, liksom NATO ETF, använder sig av ”NATO-skärmen”, vilket begränsar exponeringen för företag med hemvist i NATO eller NATO+ allierade medlemsländer.
På detta sätt försöker ETF anpassa sig till värderingarna hos investerare som kan ha oro över försvarsinvesteringar, men som inte kan ignorera det nuvarande politiska klimatet och därför söker ett smartare och mer övervägt tillvägagångssätt. Nato är en defensiv allians och säger själv att ”avskräckning och försvar är en av dess kärnuppgifter” – att fokusera på företag som verkar i Nato-allierade länder begränsar möjligheten för att beståndsdelar i ETF är företag som verkar i länder som en dag kan bli motståndare till alliansen.
Hector McNeil, med-VD och medgrundare av HANetf, kommenterar: ”Den europeiska upprustningshistorien är inget annat än häpnadsväckande. Även om det har varit uppenbart ett tag att kontinenten kollektivt underutnyttjar försvaret, har den senaste hållningen som den amerikanska administrationen tagit, fungerat som en verklighetskontroll av att försvaret av Europa i slutändan faller på Europa självt. Europeiska ledare förenas kring ett gemensamt mål – att förbereda sig mot sig själva och varandra.
”Som ett stolt europeiskt företag anser vi att det är vår plikt att stödja investeringar i europeiskt försvar. Vi ansåg därför att det var viktigt att vara det första europeiska ETF-företaget att lansera en Europafokuserad försvars-ETF, ”RRMY”. Det är uppenbart att geopolitiken äntligen är balanserad i dag och Europa måste bygga upp försvarsoberoende från USA. Vi känner att att vara en europeisk leverantör innebär att vi inte kan påverkas på samma sätt som en leverantör av ett amerikanskt huvudkontor. För europeiska investerare att investera effektivt i den europeiska försvarssektorn är vårt mål. Denna ETF bygger på den prisbelönta Future of Defence UCITSETF, men fokuserar på Europa, med USA uteslutet.
”Med tanke på de senaste händelserna ser vi en förändring av investerarnas attityder till försvarsinvesteringar, eftersom många börjar se försvaret som ett viktigt och nödvändigt medel för att upprätthålla livet som vi känner det. Samtidigt använder ETFen den ”NATO-skärm” vi använder för vår Nato ETF. Genom att begränsa exponeringen mot företag som är hemmahörande i NATO och NATO+ allierade medlemsländer, kan ETFen inte ha någon oro för försvaret, men som fortfarande inte kan ta hänsyn till investerarnas värden. det nuvarande politiska klimatet, och därför strävar efter ett smartare och mer genomtänkt tillvägagångssätt, är Nato, till sin natur, en defensiv allians, med ”avskräckning och försvar är en av dess kärnuppgifter.”
iShares MSCI Japan ESG Enhanced UCITSETF EUR Hedged (Acc) (CEB3 ETF) med ISIN IE0002SCQ8X0, försöker följa MSCI Japan ESG Enhanced Focus (EUR Hedged)-index. MSCI Japan ESG Enhanced Focus (EUR Hedged)-index följer de största företagen från Japan. Indexet är utformat för att maximera exponeringen för positiva miljö-, sociala och styrningsfaktorer (ESG) och samtidigt minska koldioxidekvivalentexponeringen för koldioxid (CO2) och andra växthusgaser (GHG) samt minimera deras exponering för potentiella utsläppsrisker från fossila bränslen reserver. Valutasäkrad till euro (EUR).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. iShares MSCI Japan ESG Enhanced UCITSETF EUR Hedged (Acc) är den enda ETF som följer MSCI Japan ESG Enhanced Focus (EUR Hedged)-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Den börshandlade fondens lanserades den 5 augusti 2024 och har sin hemvist i Irland.
Varför CEB3?
Syftar till att ge exponering mot en portfölj av japanska aktiepapper som är en del av MSCI Japan Index och syftar till att överträffa dekarbonisering och andra minimistandarder för ett EU Climate Transition Benchmark (CTB) och maximera exponeringen mot emittenter med högre ESG-betyg.
Utesluter företag som är inblandade i kontroversiella, konventionella och kärnvapen, civila skjutvapen, termiskt kol, tobak eller okonventionell olja och gas. Företag som klassificeras som att bryta mot FN:s Global Compact-principer, har en ”Röd” MSCI ESG Controversies-poäng eller inte har bedömts av indexleverantören för en ESG-kontroverspoäng eller ett ESG-betyg.
Antar en bindande och betydande ESG-optimeringsmetod för hållbara investeringar. Detta innebär att fonden kommer att integrera ESG-information i sin investeringsprocess för att optimera exponeringen mot emittenter för att uppnå ett högre ESG-betyg och minska exponeringen mot koldioxidutsläpp jämfört med moderindexet samtidigt som optimeringsbegränsningar uppfylls.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI Japan ESG Enhanced Focus CTB Index, fondens jämförelseindex.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Sortimentet omfattar åtta omdöpta ränte-ETFer (Core ETF); sex av de åtta fonderna kommer att få en avgiftsreducering
Core-sortimentet med räntebärande fonder erbjuder tillgång till ett brett utbud av räntebärande segment, inklusive amerikanska och Eurozonens stats- och företagsobligationer, samt inflationslänkade och inflationsskyddade produkter
UBS Asset Management (UBS AM) har meddelat att de har inkluderat åtta räntebärande fonder i sitt Core ETF-sortiment UBS Core-ETFerna med räntebärande fonder kommer att ligga bredvid Core-aktie-ETFerna och tillsammans förse kunderna med konkurrenskraftigt prissatta, högkvalitativa byggstenar för deras investeringsportföljer Core-sortimentet med räntebärande fonder inkluderar amerikanska och eurozonens stats- och företagsobligationer, samt inflationslänkade och inflationsskyddade produkter
André Mueller, chef för kundtäckning på UBS Asset Management: ”Vi har sett ett starkt gensvar från kunderna på våra Core-aktie-ETFer med inflöden på över 2,1 miljarder pund sedan lanseringen* Vi tror att kombinationen av våra Core-aktie- och ränte-ETFer kommer att vara ett attraktivt alternativ för storskaliga förmögenhetsförvaltare, institutionella och privata investerare Dessa kostnadseffektiva fonder utgör byggstenarna för portföljer och kompletteras av våra mer specialiserade, hållbara och valutasäkrade ETFer för att möta våra kunders föränderliga behov”
Det nya utbudet av UBS Core-ETFer med räntebärande tillgångar är**:
*Över 2,1 miljarder pund i inflöden till Core equity ETFer mellan 12 maj och 30 juni 2025
**Fonderna är registrerade för försäljning i Österrike, Tyskland, Schweiz, Danmark, Spanien, Finland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Luxemburg, Liechtenstein, Nederländerna, Norge, Portugal och Sverige
***ETFen var tidigare endast tillgänglig som en säkrad andelsklass
Amundi MSCI World Ex USA UCITSETFDist (WEXF ETF) med ISIN IE0009BI8Z04, syftar till att följa MSCI World ex USA-indexet. MSCI World ex USA-indexet följer stora och medelstora aktier från utvecklade marknader världen över (exklusive USA).
Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,15 % per år. ETFen replikerar det underliggande indexets utveckling genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningen i ETFen delas ut till investerarna (årligen).
Amundi MSCI World Ex USA UCITSETFDistär en liten ETF med 55 miljoner euro i förvaltningstillgångar. Denna ETF lanserades den 12 februari 2025 och har sitt säte i Irland.
Investeringsmål
Amundi MSCI World Ex USA UCITSETFDist syftar till att så nära som möjligt, oavsett om trenden är stigande eller fallande, replikera utvecklingen för MSCI World ex USA-indexet (indexet), och att minimera spårningsfelet mellan delfondens substansvärde och indexets utveckling. Delfonden strävar efter att uppnå en nivå av spårningsfel för delfonden och dess index som normalt inte överstiger 1 %.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.