Följ oss

Nyheter

Börshandlade produkter med hävstång skall man köpa 2X eller 3X?

Publicerad

den

daglig sammansättning och sade att när det gäller hävstångs-ETP-aktier är trenden din vän. I denna artikel tittar Leverage Shares på börshandlade produkter med hävstång.

Leverage Shares diskuterade tidigare effekterna av daglig sammansättning och sade att när det gäller hävstångs-ETP-aktier är trenden din vän. I denna artikel tittar Leverage Shares på börshandlade produkter med hävstång.

Vissa investerare kan dock ha svårt att välja mellan de två hävstångsfaktorerna, nämligen 2X och 3X. Om du är osäker, satsa stort (dvs. 3X) eller håll dig måttlig (dvs. 2X)? Tja, allt beror på det. Denna artikel tar isär vad det innebär att ha en ”trend” och hur djupt det påverkar en investerares portföljvärde med avseende på de två hävstångsfaktorerna vi erbjuder. Vi kommer att använda produktprestandadata för två publikfavoriter: 2X Tesla ETP (TSL2) och 3X Tesla ETP * (TSL3) mot prestanda för deras underliggande aktie, Tesla (TSLA).

Data för 3X ETP simuleras och baseras på backtestade värden sedan den listades den 17 mars 2021

Fallet för 3X

Låt oss ”investera” i tre produkter den 29 december 2020: TSLA, TSL2 och TSL3. Under de närmaste åtta handelsdagarna skjuter TSLA upp över 32% i värde, med inte en enda dag med ”glid tillbaka”.

Vi ser en relativt svagare trend fram till femte och sedan ett stort hopp uppåt och bortom till dem åttonde. Både TSL2 och TSL3 visar en motsvarande trend över hela perioden och klättrar i värde med 75% respektive 121%:

Som detta fall visar:

”Om det underliggande klättra dag för dag, är en högre hävstångsfaktor bättre att ha än en lägre hävstångsfaktor”

Men efterhand är alltid glasklart. När detta inte är fallet blir det lite mer komplicerat att göra ett val.

Fallet för 2X

Låt oss ”investera” i tre produkter den 29 juli 2020: TSLA, TSL2 och TSL3. Under de kommande elva handelsdagarna har TSLA en blygsam (enligt standard) stigning på 3,7%. Mellan dessa dagar är TSLAs bana emellertid allt annat än blygsam:

Vi ser en nedgång med 5% vid den 31: e och en slingrande återhämtning fram till den 11: e, som föregår en dramatisk stigning på 13%, för att få en total ökning på 3,7%. Både TSL2 och TSL3 visar en motsvarande trend över hela perioden och klättrar i värde med 5,4% respektive 5,9%:

Fram till den 11: e är värdet på en 2X-investering tydligt synlig: 3X återhämtar inte riktigt förlorad mark efter 15% -fallet i värdet den 31:a, medan 2X krypte närmare den underliggande efter den 31:a fram till den 11: e. 13% -spiken på den 12: e gjorde det möjligt för 3X att rita upp i nivå med 2X.

Låt oss överväga ett annat nyare fall av liknande karaktär för att ytterligare exemplifiera detta beteende.

Låt oss ”investera” i tre produkter den 4 mars 2021: TSLA, TSL2 och TSL3. Under de kommande fem handelsdagarna klättrar TSLA upp med 7,5%. Mellan dessa dagar är emellertid TSLA: s bana – som i föregående fall – ganska dramatisk:

Vi ser en minskning med 9,4% den åttonde, en kraftig återhämtning på nästan 20% nästa dag och sedan ett lätt fall på under 1% dagen efter det. Både TSL2 och TSL3 visar en motsvarande trend över hela perioden och klättrar i värde med 11,8% respektive 13,1%:

Liksom i föregående scenario är värdet på 2X-investeringen tydligt: medan 3X hade tappat nästan 27% av sitt värde den 8: e, hade 2X och den underliggande och 2X tappat 9,4% respektive 18,4%. Faktum är att nedgången är så djupgående att till och med den enstaka 20-procentiga ökningen av det underliggande endast ger 3X en vinstfördel på 2,5% jämfört med 2X, som nu har en nettovinst på nästan 14%.

Sammanfattningsvis

Genom att undersöka beteendet hos 3X och 2X under dessa scenarier kan argumentet om valet mellan 2X och 3X sammanfattas på följande sätt:

”När det gäller hackiga marknader har en lägre hävstångsfaktor ett betydligt mindre uttalat värdeförfall än en högre hävstångsfaktor”

Det noterar sig också i de hackiga marknadsscenarierna i fallet för 2X, det fanns en enda dag där den underliggande har ett massivt snapback i värde. Detta illustrerar de skadliga effekterna av ”värdeförfall”: 3X drar nästan lika mycket som 2X efter flera dagar med en förlust i värde som var större än vad som ses i 2X.

I det avseendet var 2X-investeringen i själva verket det bättre valet att göra en hävstångssatsning helt enkelt för att den förlorade mindre värde än 3X och hamnade i nivå med 3X efter återhämtningen.

Den erfarna investeraren skulle veta att en dramatisk återgång i värde verkligen inte är konstig för Tesla, men det är relativt mindre uttalat för de flesta andra ”mogna” aktier på andra dagar än de som följer direkt efter ett vinstsamtal eller större nyheter. Men ”hackig marknad” -scenarier är ett vanligt inslag i nästan alla aktier.

Hävstångsinvesteringar är riskabla spel, i allmänhet kortsiktiga investeringar och kräver aktiv förvaltning. I slutändan är det upp till investeraren att göra en bedömning om vilken typ av dagar som ligger framför sin investering och göra ett hävstångsspel.

Investerare bör granska Leverage Shares fullständiga lista över produktutbud för att avgöra vilken typ av faktorspel som bäst skulle tjäna deras portföljer.

Handla Leverage Shares produkter

Leverage Shares produkter kan handlas genom till exempel IG, men även på Londonbörsen för den som har ett konto hos en mäklare som erbjuder handel på denna marknad, till exempel DEGIRO. Vidare handlas Leverage Shares Single Stock ETPs på Euronext Amsterdam och Euronext Paris.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

En av världens största ETFer ordnar om sina innehav i Apple och Nvidia

Publicerad

den

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. De senaste veckorna har det skett stora rörelser på finansmarknaderna, vilket tvingar en av världens största ETFer att omorganisera sin portfölj.

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. De senaste veckorna har det skett stora rörelser på finansmarknaderna, vilket tvingar en av världens största ETFer att omorganisera sin portfölj.

Apples aktier steg med mer än 10% efter presentationen av sin plattform för artificiell intelligens. Detta ledde till att teknikföretaget blev, återigen, om än tillfälligt, det största företaget på planeten, med en värdering på 3,30 biljoner USD.

Nvidia har å sin sida stigit med 170 % hittills i år och nått 3,27 miljarder USD. Därmed kunde den placera sig på tredje plats bland de mest värdefulla företagen, till och med överträffa Alphabet och Amazon.

Som ett resultat är den börshandlade fonden Technology Select Sector SPDR Fund (XLK), som följer utvecklingen för de ledande teknikföretagen på den amerikanska marknaden, på väg att balansera om sin portfölj för att följa reglerna, vilket kan påverka aktiekurserna. Följ kursen här.

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. Men snart måste Apples och Nvidias positioner bytas ut.

Flytten skulle innebära en försäljning på cirka 11,4 miljarder dollar för Apple, en total som representerar en hel dag med genomsnittlig handel, och köp på 10 miljarder dollar för Nvidia, ungefär en fjärdedel av den dagliga volymen.

Även om siffrorna bleknar i jämförelse med de två jättarnas börsvärden, är sanningen att de fortsätter att antyda ett flöde av pengar som kan ha en inverkan på priserna på deras aktier. Hur som helst kan de icke-professionella investerarnas frenesi dämpa effekterna av denna omstrukturering.

Fortsätt läsa

Nyheter

D6RE ETF investerar i gröna företagsobligationer

Publicerad

den

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) med ISIN DE000ETFL615 strävar efter att spåra iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index följer eurodenominerade gröna obligationer utgivna av europeiska företag. Tid till förfall: 1,5-10 år. Betyg: Investment Grade.

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) med ISIN DE000ETFL615 strävar efter att spåra iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index följer eurodenominerade gröna obligationer utgivna av europeiska företag. Tid till förfall: 1,5-10 år. Betyg: Investment Grade.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är den enda ETF som följer iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kuponger) i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är en liten ETF med tillgångar på 27 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 2 augusti 2023 och har sin hemvist i Tyskland.

Investeringsmål

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel värdepappersfond som replikerar resultatet av iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select Index (prisindex). Hållbarhetskriterier beaktas vid sammansättningen av indexuniversum. Indexet består av företagsobligationer utgivna för att finansiera projekt som har en positiv inverkan på miljön.

Indexuniversum

Gröna obligationer som ingår i iBoxx EUR Green Bonds Select Index och klassificeras som sådana av Climate Bonds Initiative (CBI).

Inkluderar euro-denominerade obligationer från stora och medelstora företag baserade i euroområdet, Storbritannien, Norge, Sverige, Danmark och Schweiz

Lägsta obligationsrating på BBB-/Baa3 (Investment Grade Rating)

Handla D6RE ETF

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURD6RE

Fortsätt läsa

Nyheter

Spotlight Stock Market erbjuder handel med ETPer och godkänner första emittent samt två instrument

Publicerad

den

Spotlight Group AB meddelar att dotterbolaget Spotlight Stock Market från och med den 25 juni 2024 kommer att erbjuda handel med ETPer. Spotlight Stock Market har idag godkänt en emittent som utgivare av instrument samt två stycken olika ETPer för handel.

Spotlight Group AB meddelar att dotterbolaget Spotlight Stock Market från och med den 25 juni 2024 kommer att erbjuda handel med ETPer. Spotlight Stock Market har idag godkänt en emittent som utgivare av instrument samt två stycken olika ETPer för handel.

ETP (Exchange-Traded Products), eller börshandlade produkter, är ett samlingsnamn för olika typer av värdepapperiserade derivat som listas för handel på en marknadsplats. De första två instrumenten av denna typ som godkänts för handel är trackercertifikat på Core och HBAR (Hedera). Emittenten som ställer ut instrumenten är Valour Inc.

”Vår långsiktiga strategi är att utöka möjligheterna till handel på Spotlight Stock Market både när det gäller omfattningen av produkter som kan handlas och att underlätta för fler internationella aktörer att handla på marknadsplatsen. Under en lång tid har flera olika aktörer approcherat oss med önskan om att få notera ETPer på vår marknadsplats. När vi under föregående år handlade upp ny leverantör av handelsystem var också denna möjlighet en del av beslutet att byta från NGM till Nasdaq. Därför är vi glada över att nu ha godkänt vår första emittent och de två första instrumenten för handel”, säger Spotlight Groups koncernchef Peter Gönczi.

Fortsätt läsa

Populära