Följ oss

Nyheter

Kommer priskriget för elbilar att påverka Teslas aktiekurs?

Publicerad

den

När biltillverkare fortsätter att sänka priserna i Kina, världens största elfordonsmarknad, kommer konkurrensen att öka. Tesla kan komma under press från inhemska aktörer i det priskriget för elbilar, särskilt eftersom försäljningstillväxten kan avta i år efter att subventionerna upphört.

När biltillverkare fortsätter att sänka priserna i Kina, världens största elfordonsmarknad, kommer konkurrensen att öka. Tesla kan komma under press från inhemska aktörer i det priskriget för elbilar, särskilt eftersom försäljningstillväxten kan avta i år efter att subventionerna upphört.

– BMW och Volkswagen är de senaste biltillverkarna att gå med i priskriget för elbilar.

– Försäljningstillväxten i Kina kan avstanna efter att regeringen avslutat sina subventioner.

  • Global X Autonomous & Electric Vehicles ETF har stigit med 11,6 % hittills.

Ett priskrig för elfordon (EV) i Kina utlöst av Tesla [TSLA] fortsätter, och BMW [BMW] och Volkswagen [VOW3] blir de senaste biltillverkarna att gå med i striden.

I början av mars sänkte BMW kostnaden för sin BMW i3 i Kina med 100 000 yuan (¥) eller cirka 14 360 dollar. Inom en vecka följde Volkswagen efter och sänkte priset på flera modeller med upp till ¥40 000, cirka 5 820 dollar.

Tillkännagivandet av BMWs kostnadsminskning tros ha bidragit till en stor försäljning av inhemska elbilsspelare, inklusive BYD, Nio, Li Auto och Xpeng, även om de två sistnämnda har sedan dess återhämtat sig till följd av positiva resultat.

BMW-aktien har stigit med 13,8 procent hittills i år, men ned med 4,8 procent den senaste månaden. Volkswagen-aktien är upp 3,5 procent och ned 9,2 procent under respektive period.

Låga priser kan sänka investerarnas förtroende

När Tesla började sänka priserna i Kina i oktober förra året var syftet att få fart på efterfrågan på en trång marknad. Enligt uppgifter från China Merchants Bank International ökade försäljningen med 76 procent jämfört med föregående år för perioden 9-15 januari, efter ytterligare nedskärningar, men efterfrågan har sedan dess stannat av. Försäljningstillväxten avtog till 32 procent i februari, visar uppgifter från China Passenger Car Association.

”Till skillnad från tidigare nedskärningar som utlöste ett starkt efterfrågesvar, har den här omgången inte sett någon uppföljning eftersom konsumenterna väntar på ytterligare nedskärningar”, skrev Morgan Stanley-analytikern Adam Jonas.

I en analys som publicerades den 10 mars hävdade Jonas och hans team att en avtagande efterfrågan tynger investerarnas förtroende. En försäljningsökning in i det andra kvartalet kommer att krävas för att återfå sin tro. Men en ”priskonkurrens kommer sannolikt att förvärra konsumenternas tveksamhet när det gäller att lägga beställningar … Vi bedömer att ett fullständigt priskrig skulle uppmana konsumenterna att hålla sig åt sidan och invänta fler kampanjer [och] rabatter som kommer” tillade de.

För att göra saken värre för Tesla sänkte BYD, elbilsmarknadsledaren i Kina, priserna på vissa modeller i slutet av februari och igen i mars.

Brist på subventioner kan hindra försäljningstillväxten

Subventioner har ökat Kinas försäljning av elbilar under de senaste åren. Subventionerna för elbilsköpare, som först introducerades 2010, var ursprungligen avsedda att upphöra 2020, men de förlängdes till 31 december 2022 på grund av Covid-19.

Med stigande batterikostnader måste biltillverkare fortsätta att erbjuda rabatter för att upprätthålla försäljningen, om inte den kinesiska regeringen börjar erbjuda subventioner igen, hävdade ING-analytiker under ledning av Iris Pang, chefekonom för Stor-Kina.

”Den finanspolitiska bördan har ökat och regeringen kanske inte vill spendera på subventioner för att öka konsumtionen när ekonomin återhämtar sig”, varnade de och tillade att efter ”den finanspolitiska ökningen” under de senaste åren, förväntningar på elbilsförsäljning i 2023 har ”härdats”.

Under antagandet att det inte kommer att bli någon ytterligare stimulans förväntar Pang att andelen elbilar kommer att öka något, från 26 % av alla passagerare förra året, till 27,5 procent 2023. Men om regeringen återinför subventioner kan andelen stiga över 30 procent.

Fonder i fokus

Tesla är det näst största innehavet i Global X Autonomous & Electric Vehicles UCITS ETF [DR7E], med en vikt på 4,35 % den 17 mars. Volkswagen, Xpeng och Nio står för 1,20 %, 0,91 % respektive 0,85 % av kapital under förvaltning (AUM).

Fonden har ökat med 11,6 procent hittills i år, men ned 4,6 % den senaste månaden.

Tesla och BYD är de femte och sjätte största innehaven i KraneShares Electric Vehicles & Future Mobility ESG Screened UCITS ETF USD (KARS ETF), som utgör 3,92 procent respektive 3,90 procent av portföljen. Li Auto, Nio, Zpeng och Volkswagen står för 2,66 procent, 2,30 procent, 1,78 procent respektive 1,05 procent av AUM. Fonden följer utvecklingen av Bloomberg Electric Vehicles Index.

Medan fonden handlas oförändrat hittills har fonden gått ner 9,6 procent den senaste månaden.

För en ren satsning på Kinas elbilsindustri finns China Electric Vehicle and Battery UCITS ETF (CAUT ETF). BYD är det tredje största innehavet, med en vikt på 9,85 procent. Fonden har minskat med 7,9 procent hittills i år och med 9,6 procent den senaste månaden.

Handla DR7E ETF

Global X Autonomous & Electric Vehicles UCITS ETF USD Accumulating (DR7E ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla KARS ETF

KraneShares Electric Vehicles & Future Mobility ESG Screened UCITS ETF USD (KARS ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Handla CAUT ETF

Global X China Electric Vehicle and Battery UCITS ETF (CAUT ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XAD2 ETC spårar priset i silver och valutasäkras till euro

Publicerad

den

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a.. ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a. Denna ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Investeringsstrategi

Silverspotpriset är priset på silver i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XAD2 ETC

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade produkt.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXAD2
gettexEURXAD2
Borsa ItalianaEURXAD2
Stuttgart Stock ExchangeEURXAD2
London Stock ExchangeEUROXA2
SIX Swiss ExchangeEURXAD2

Fortsätt läsa

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare beskriver de senaste trenderna på AI-marknaden

Publicerad

den

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond med hemvist i Irland. Fonden följer Solactive Cloud Technology Equal Weight Index och strävar efter att ge likaviktad tillgång till företag med betydande exponering mot moln datorteknik. Detta kommer att omfatta företag från tre underteman, infrastructure as a service, platform as a service och software as a service.

Handla 5XYE ETF

HANetf HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära