Aktiv förvaltning …bara en av tio slår index. Allt oftare kommer det fram misskrediterande information kring traditionella fonder och fondbranschen. Är det inte det ena så är det andra. Vi kommer att fokusera på det väsentliga nämligen avkastningen. Innan vi fortsätter vill vi reda ut begreppen – vad menas till exempel med aktiv respektive passiv förvaltning?
En förvaltare som tar selektiva positioner baserat på någon form av analys (fundamental-, tekniskanalys m m). Fondens avkastning jämförs mot ett fastställt jämförelseindex. Bra fonder ger en ”överkastning” i förhållande till sitt jämförelseindex. Exempel på aktivt förvaltade fonder är Skagen Kon-Tiki, East Capital Ryssland och HQ Sverige Fond.
Passiv förvaltning
En indexprodukt som slaviskt följer utvecklingen på ett fastställt index. Målsättningen är endast att replikera det underliggande indexet. Den avkastning man får är därmed samma som index. Det finns ingen möjlighet att få en ”överavkastning” i förhållande till index. Förvaltas delvis med hjälp av maskiner. Exempel på passiva produkter är svenska ETF:er som XACT OMXS30 och OMXS30 Double Long ETF (hävstångs ETF).
Målet för varje aktivt förvaltat fond är att slå sitt jämförelseindex. Hur ofta händer det i praktiken inte ofta har det visat sig. Statistik publicerat i en artikel i Dagens Industri visar att ”mellan åren 2004–2008 har 27 av cirka 270 aktivt förvaltade fonder slagit index, bara en på tio”.
Det finns dock undantag med fonder som överträffar sina jämförelseindex men hur ska man hitta dem och hur mycket tid tar det? Svaren är att det inte är lätt att hitta dem och att det tar lång tid, speciellt för den oinsatte. Vad är alternativen om det finns några? Varför inte köpa index istället, dvs. en passivt förvaltat fond? ETF:er (Exchange Traded Funds) eller på svenska börshandlad fonder är just det, passivt förvaltade. Köper man en ETF slår man därmed 90% av de aktivt förvaltade fonderna om man utgår ifrån statistiken ovan, det är en ganska bra utgångspunkt.
AuAg Funds grundare, VD och portföljförvaltare Eric Strand pratade med Proactives Stephen Gunnion om faktorerna som påverkar guld- och silverpriserna 2025. Han förklarade hur pågående globala tariffer, geopolitiska spänningar och centralbanksefterfrågan formar marknaden. Strand noterade, ”Tariffer gör bara guld starkare”, samtidigt som han förutspådde guldpriserna skulle kunna nå $3 300 till 2025, vilket återspeglar en årlig avkastning på 26%.
Strand diskuterade hur gruvbolagdrar nytta av stabila guldpriser och minskade energikostnader, vilket ökar deras marginaler. Han betonade att inkomsten för gruvarbetare, prissatt i US-dollar, fortfarande är hög, medan många driftskostnader är knutna till lokala valutor, vilket skapar gynnsamma villkor. Angående silver, anmärkte han, ”Silver hade ett starkt 2024, och vi förväntar oss ytterligare en robust utveckling 2025.”
Han noterade också att centralbanker och asiatiska köpare driver en betydande efterfrågan på guld, vilket skapar förutsättningar för en fortsatt tjurmarknad. Med geopolitiska osäkerheter och fluktuerande valutavärden i spel, berättade Strand att AuAg Funds har positionerat sin portfölj för att dra nytta av dessa trender.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest, SAVR och Avanza.
Två nya andelsklasser från AXA Investment Managers har varit omsättningsbara på Xetra och Börse Frankfurt sedan i torsdags.
Investerare kan nu investera i AXA IM Global High Yield Opportunities UCITSETFi både den ackumulerande och den utdelande andelsklassen med valutasäkring mot euron.
Fonden förvaltas aktivt och erbjuder tillgång till en portfölj av högavkastande företagsobligationer från industriländer i valutorna CAD, EUR, GBP och US$.
Obligationerna kan vara fast ränta, rörlig ränta, konvertibla, inlösbara eller eviga obligationer. Urvalet av räntebärande värdepapper baseras på både tillgängliga kreditbetyg och en intern kredit- och marknadsriskanalys, med hänsyn till kreditfundamental. Riktmärket är ICE BofA Developed Markets High Yield Index.
Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 339 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 18 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.
WisdomTree Global Quality Dividend GrowthUCITSETF USD (Inst) Dist (GGRI ETF) med ISIN IE00030Y2P41, försöker spåra WisdomTree Global Developed Quality Dividend Growth-index. WisdomTree Global Developed Quality Dividend Growth-index spårar utdelningsbetalande aktier på utvecklade marknader med tillväxtegenskaper. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Indexet är ett fundamentalt viktat index.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,38% p.a. WisdomTree Global Quality Dividend GrowthUCITSETF USD (Inst) Distär den billigaste ETF som följer WisdomTree Global Developed Quality Dividend Growth-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).
WisdomTree Global Quality Dividend GrowthUCITSETF USD (Inst) Dist är en stor ETF med tillgångar på 629 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 31 januari 2024 och har sin hemvist i Irland.
Varför investera?
Få tillgång till högkvalitativa, utdelningsväxande företag från globala utvecklade marknader som uppfyller WisdomTrees ESG-kriterier (miljö, social och styrning)
Dra nytta av riskscreening för att utesluta företag baserat på egenutvecklade kvalitets- och momentumpoäng
Direktavkastning och inkomstpotential kan vara högre än ett börsvärdesindex
Använd som ett komplement till globala högavkastande utdelningsstrategier eller som en ersättning för aktiva tillväxt- eller kvalitetsstrategier med stora bolag