Följ oss

Nyheter

Varför finns inte ETF:er i PPM-systemet?

Publicerad

den

Svar från PPM Varför finns inte ETF:er i PPM-systemet?

Igår skickade ETFSverige en fråga till PPM – Varför finns inte ETF:er i PPM-systemet?

Beror det på kostnaden?

ETF:er är väsentligt mycket billigare än traditionella aktiefonder. De aktiefonder som är med i PPM-systemet måste dock rabattera sina ursprungliga förvaltningsavgifter. En traditionell Sverigefond i PPM-systemet kostar omkring 0,50-0,60% i förvaltningsavgift mot en orabatterad avgift på 1,5-1,6%. Detta ska jämföras med Sverige ETF:er som i ursprungsläget kostar 0,20-0,30%. Skulle ETF-leverantörerna vara villiga att rabattera dessa avgifter skulle den långsiktiga effekten för oss sparare vara enorm.

Citat från PPM.nu

Kostnaderna är en av de viktigaste faktorerna som avgör hur stor pension du får. Genom att välja en förvaltare med låga avgifter så ökar du dina chanser till en bra pension.

Avkastning?

ETF:er slår majoriteten av de aktivt förvaltade fonderna inom sina respektive kategorier gällande avkastning. Enligt den senaste genomgången av fondutvärderaren Wassum misslyckades hela 64 procent av fondförvaltarna att slå sina respektive jämföreindex under första halvåret 2011. Detta var en förbättring jämfört med samma period förra året. Av de 17 fondkategorier som Wassum följer var östeuropa kategorin sämst. I denna kategori var det ingen fondförvaltare som slog index. Bland Sverigefonderna var utfallet 4 av 45 (91 procent misslyckades). Det här är rent ut sagt pinsamt och behöver inte förtydligas ytterligare.

Prissättning och handel?

Rent tekniskt finns det inga problem då ETF:er precis som traditionella aktiefonder endast beräknar Net Asset Value (”NAV”) en gång per dag. Priset som en ETF-investerare ser i realtid på börsen är Indicative NAV (”iNAV”). Enligt PPM tar ett normalt fondbyte 2-3 handelsdagar. För fonder med fördröjd rapportering och förlängd handel tar ett fondbyte ännu längre 4-6 dagar. Handel är därmed inget problem för ETF-leverantörerna.

Problem med massbyten?

Problematiken med massfondbyten har varit ett stort och kostsamt problem för de traditionella fondbolagen. Som ett svar på detta kommer PPM införa nya regler för att stoppa dessa massfondbyten. De nya reglerna träder i kraft den 1 december 2011. Resultatet kommer att bli att de tidigare PPM-rådgivarna kommer starta egna fond-i-fonder och ta ut dubbla avgifter. Massbyten är inget problem för ETF-leverantörer utan en del av vardagen. Stora flöden går in och ut ur ETF:er varje dag.

Vi kommer att presentera svaret från PPM om vi får något.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.