Följ oss

Nyheter

Titta närmare på jordbruksråvarorna

Publicerad

den

Det finns emellertid bedömare som anser att kan vara dags att titta närmare på jordbruksråvarorna eftersom det kan vara dags för denna undergrupp

PowerShares DB Agriculture Fund (NYSEArca: DBA), har under 2016 endast stigit med en procent, vilket är svag prestation jämfört med många andra av de börshandlade fonder (ETFer) eller certifikat (ETCer) som replikerar utvecklingen för råvaror. Det finns emellertid bedömare som anser att kan vara dags att titta närmare på jordbruksråvarorna eftersom det kan vara dags för denna undergrupp att bege sig in i råvarurallyt.

PowerShares DB Agriculture Fund (NYSEArca: DBA) försöker återspegla avkastningen för Diversified Agriculture Index Excess Return, ett index som består av terminskontrakt på de mest likvida och spårade jordbruksråvarorna.

En annan av Powershares råvaruprodukter, PowerShares DB Commodity Index Tracking Fund (NYSEArca: DBC), som äger terminskontrakt på en korg av olika råvaror visar röda siffror för året, men denna ETC har en tung energiexponering, vilket gör den beroende av oljepriserna. DBA saknar emellertid sådan exponering, men är däremot beroende av en positiv prisutveckling på Ags och Softs, de delar av råvarukomplexet som har försmäktat i år. DBA har för närvarande exponering mot åtta olika sorters råvaror, inklusive nötkreatur, kaffe, majs, sojabönor och vete.

Har dubblat sina positioner

SOYB

De institutionella förvaltarna har ökat sina positioner kraftigt, i själva verket har de mer än fördubblat sina satsningar på att det kommer ett rally för jordbrukspriserna. Detta har gjort att inflödet till DBA har varit det högsta sedan juli 2015.

När det gäller spannmålsråvaror är det sojabönor som tilldragit störst fokus, där vi ser det största intresset maj 2014. Dessutom gör sig investerarna beredda på en ytterligare prisnedgång när det gäller majs som har gått ned under fem veckor av sex. Trots detta är Bloomberg Agriculture Subindex, ett index som består av åtta jordbruksprodukter, på väg mot det bästa rallyt sedan april 2010.

Teucrium Soybean Fund (NYSEArca: SOYB) har nyligen stigit kraftigt. SOYB är en börshandlad fond, mer korrekt en ETC då den endast erbjuder investerarna en direkt och obelånad exponering mot priset på sojabönor. SOYB äger tre olika sorters terminskontrakt på den underliggande råvaran sojabönor, månaden efter frontmånaden, den andra månaden efter frontmånaden samt det terminskontrakt som löper ut i den mars månad som följer på den tredje månaden efter frontmånaden.

I dagsläget kostar det mer att producera spannmål i den amerikanska mellanvästern än vad de handlas till på råvarubörserna. De amerikanska spannmålsodlarna ser fram mot den lägsta inkomsten på 14 år då de spås förlora 50 USD per tunnland de sått. Enligt USDA kommer nettojordbruksinkomsterna att sjunka till 54,8 miljarder dollar under 2016, den lägsta nivån sedan 2002 och hälften av inkomsterna under 2012.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.