Följ oss

Nyheter

Köp kakao, inte krypto

Publicerad

den

globala tillväxten och ökande inflationsproblem. Av denna orsak har vi sett ett brett råvarurally i år och många säger Köp kakao, inte kryptovalutor.

Det finns en ny och spännande handelsmöjlighet i stan: råvaror. Handeln med råvaror drivs av flera faktorer, inklusive en vaccindriven vändning i den globala tillväxten och ökande inflationsproblem. Av denna orsak har vi sett ett brett råvarurally i år och många säger Köp kakao, inte kryptovalutor.

Invesco DB Commodity Index Tracking Fund – som ser ut att uppnå diversifierad råvaruexponering – har ökat med 56% bara under det senaste året. Den starka utvecklingen inom råvaror väcker uppmärksamhet hos investerare som vill ta del av detta.

Men innan du hoppar i huvudet först är det viktigt att du åtminstone känner till grunderna. Råvaruhandel är är en helt annan typ av marknad än aktier, med en unik risk kontra belöningsprofil, så ett extra lager av due diligence krävs.

Hur investerar man i råvaror?

Råvaror är sakersom kan brytas, borras eller odlas och sedan användas för att producera de varor vi använder.

Oavsett om vi smuttar på kaffe, tar på oss en ny T-shirt eller pumpar bensin i våra bilar så är det som råvaror gör allt detta möjligt. Vilket innebär att människors dagliga konsumtionsvanor har en betydande inverkan på priserna på råvaror.

Ur en investerares perspektiv är råvaruhandel helt enkelt handlingen att köpa och sälja dessa råvaror för att antingen tjäna en vinst- eller säkringsrisk.

Det finns fyra huvudtyper av råvaror:

  1. Jordbruksprodukter: Dessa råvaror odlas och inkluderar produkter som kakao, kaffe, bomull, socker, majs, vete och frukt. Dessa kallas ofta för softs.
  2. Boskap och kött: Mjuka råvaror som odlas och inkluderar produkter som levande boskap, kycklingar, fläskmagar och mjölk.
  3. Energiprodukter: Hårda råvaror som borras eller bryts och inkluderar saker som olja, kol, naturgas, etanol och elektricitet.
  4. Metaller: Hårda råvaror som bryts och inkluderar både ädla metaller (som guld och silver) och oädla metaller (som koppar, aluminium och zink).

Varför investera i råvaror?

Medan investerare alltid letar efter större avkastning finns det andra goda skäl att investera i råvaror:

Orsak nr 1: Diversifiering

Diversifiering är förmodligen den enskilt bästa anledningen att addera råvaror till din portfölj.

Varför? Eftersom råvaror tenderar att ha mycket liten korrelation med mer traditionella tillgångsslag.

Historiska handelsmönster har visat att aktier och obligationer tenderar att röra sig i tandem med varandra. Det kan göra det svårt att skydda sig mot en nedgång om det är de enda grupperna du är investerade i.

Men det är annorlunda med råvaror.

Råvaror påverkas främst av utbuds- och efterfrågan på de enskilda marknaderna. Variationer i efterfrågan på olja eller koppar eller bomull kommer ofta att ha en större inverkan på deras priser än en övergripande marknadsinriktning.

Det betyder att råvaror inte nödvändigtvis rör sig i spärr med andra finansiella tillgångar; och i många fall kan de gå i motsatt riktning mot aktier och obligationer.

Så att fördela en del av din portfölj till råvaror kan ge dig en kudde av skydd mot en nedgång på börsen.

Orsak nr 2: Inflationshedge

Att investera i råvaror är fortfarande ett av de mest pålitliga sätten att skydda sig mot inflationens härjningar. Det beror på att inflationen stiger samtidigt som priset på råvaror ökar.

Den legendariska investeraren Warren Buffett berörde nyligen detta fenomen när han diskuterade sitt företags nuvarande bostadsverksamhet.

”Kostnaderna bara stiger, stiger, stiger”, sa han på Berkshire Hathaway årsstämma. ”Stål kostar, varje dag går det upp.”

Råvaror har historiskt fungerat bra under perioder med hög inflation, även när aktier och obligationer faller i värde.

Hur investerar man i råvaror?

Det finns flera sätt att investera i råvaror, inklusive att bara köpa och äga dem direkt.

Om du till exempel vill investera i guld är det enkelt att köpa några guldmynt från en lokal återförsäljare som Nordic Gold Trade.

Svårigheten ligger i att äga besvärliga varor som naturgas eller boskap. Mycket få människor har utrymme att lagra hundratals fat olja eller en flock boskap.

Tack och lov finns det tre praktiska metoder för genomsnittliga investerare att investera i råvaror.

Råvaru-ETF:er

Råvaruhandeln (ETF) erbjuder det enklaste sättet att få exponering utan att behöva äga råvaran direkt. Vissa råvaru-ETF:er låter dig få exponering mot en enda råvara, medan andra grupperar dem för bredbaserad exponering.

Till exempel är SPDR Gold Shares ETF utformad för att röra sig i paritet med guldpriset, vilket ger dig ett ”rent” sätt att investera i den gula metallen.

Under tiden ger Invescos tidigare nämnda råvaruindexspårningsfond 14 av de mest omsatta fysiska råvarorna, inklusive råolja, bensin, majs, guld och sojabönor.

ETF:er har vanligtvis mycket låga förvaltningsavgifter, och du sparar ännu mer genom att köpa dem genom till exempel CMC Markets som har låga avgifter.

Råvaruaktier

Ett annat enkelt sätt att investera i råvaror är att äga de företag som producerar dem. Till exempel är energiföretag så kallade blue chips som BP, Exxon Mobil och Chevron ett bra sätt att få exponering för olja och naturgas. Jordbruksföretag som Mosaic och Tyson Foods låter dig investera i gödningsmedel respektive boskap. Gruvjättar som BHP, Rio Tinto och Vale ger alla tillgång till ett brett utbud av metaller.

Och tack vare en ny investeringsplattform kan du faktiskt köpa andelar i amerikanska gårdar. Du får en minskning av både leasingavgifterna och försäljningen av grödor, vilket ger dig en kontantinkomst medan tillgångens värde ökar.

Ett försiktighetsord: Råvaruaktierspårar inte alltid sina underliggande råvaror perfekt eftersom andra affärsspecifika faktorer spelar in – som företagets ekonomi, kvaliteten på ledningsgruppen och dess långsiktiga produktionsutsikter.

Vid en viss tidpunkt kan någon av dessa faktorer ha större inverkan på aktiekursen än den underliggande varan.

Som med ETF:er kan du enkelt investera i råvaruaktier genom CMC Markets.

Råvaruterminer

Slutligen kan investerare använda terminskontrakt för att satsa på hur en viss råvaras pris kommer att röra sig. Futures innebär att man går med på att köpa eller sälja en viss vara till ett förutbestämt pris och tid i framtiden.

Köpare av terminskontrakt vinner när råvarupriserna stiger. Säljare av terminskontrakt vinner när råvarupriserna sjunker.

Medan terminer var utformade för stora råvaruproducenter för att säkra mot prisvolatilitet, kan enskilda investerare komma in i spelet om de har ett mäklarkonto som erbjuder det.

Nybörjarinvesterare bör vara mycket försiktiga med terminskontrakt på grund av den höga grad av upplåning som vanligtvis är inblandad. Att låna stora summor i kombination med extrem volatilitet som uppvisas av många råvarupriser gör futureshandel till ett särskilt riskabelt förslag.

Öppna ett konto

När inflationen fortsätter att öka ser det inte ut som om råvaruuppgången kommer att avta när som helst snart. Att hoppa på för resan, även på dessa förhöjda nivåer, är frestande.

Men var noga med att komma ihåg detta: investeringar i råvaror är alltid en högrisk, hög belöning, oavsett när, vad och hur.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.