Följ oss

Nyheter

En guide för att handla bomull

Publicerad

den

omull är ett eftertraktat material som investerare kan man handla bomull och investera i genom köp av aktier, ETF:er, terminer och CFD-handel.

Bomull är ett eftertraktat material som investerare kan man handla bomull och investera i genom köp av aktier, ETF:er, terminer och CFD-handel. Ofta används i textilindustrin som en integrerad komponent i kläder och hushållsartiklar, fibrerna som skapas av den producerar också bomullsfrön som också har sina egna användningsområden. Som jämförelse kan den världsomspännande produktionen av bomull förse varje människa på jorden med minst 20 t-shirts gjorda av den varje år.

Bomulls historia

Bomull skördas som en mjuk stapelfiber som växer runt frön från släktet Gossypium, en växt från malvafamiljen Malvaceae. Dessa växter odlas ofta i tropiska regioner runt om i världen med den bredaste mångfalden av vilda bomullsarter som finns i Afrika, Indien, Mexiko och Australien.

Den första registrerade odlingen av bomull för tyganvändning dateras till förhistorisk tid. Arkeologiska fynd av tygrester bevarade i kopparpärlor hittades vid den neolitiska utgrävningsplatsen i Mehrgarh i Pakistan tros ha anor från 5500 f.Kr.

Idag är världsproduktionen av bomull i genomsnitt 25 miljoner ton varje år med Indien som världens största producent.

Bomull som investeringsalternativ

Att investera i råvaror hjälper till att diversifiera och minska risken för ens investeringar. Genom att lägga till en vara till din portfölj kommer du att äga ytterligare en tillgång som agerar annorlunda på marknaden. En annan anledning som gör denna vara till en tilltalande investering är att den fungerar som en hedge mot en svag US-dollarvaluta och inflationen. Oavsett marknadsdevalvering kommer den att fortsätta att skördas och efterfrågan på denna vara kommer att finnas kvar, vilket gör att den behåller sitt stabila värde även i tider av inflation.

Hur handlar man med bomull?

Futures: Den mest populära plattformen för att investera med terminer är genom New York Mercantile Exchange (NYMEX), som är en del av CME eller Chicago Mercantile Exchange och Intercontinental Exchange (ICE). Varje NYMEX Cotton Futures-kontrakt omfattar 50 000 pound av denna vara.

Till exempel, om värdet på detta terminskontrakt är 23 000 dollar, måste du sätta in en initial marginal för att öppna den långa terminspositionen. Om vi antar att värdet en tid senare stiger till 0,5060 per pound, blir kontraktsterminerna värda $25 300. Genom att sälja terminskontraktet kan du därför komma ur den långa positionen på din terminsinvestering med en vinst på 2 300 USD.

Optioner: Till att börja med är optioner ett derivatinstrument som ger en hävstång för handel med råvaror. Att investera på optioner kräver att du betalar ett värde som kallas en premie för att köpa kontrakt. Ett spel på option lyckas när priset på terminer ökar över insatspriset med ett motsvarande belopp högre än premien som betalas för kontraktet.

På grund av detta måste optioninvesterare vara säkra på tidpunkten och storleken på prisrörelsen för att kunna dra nytta av denna handel.

ETF:er: Istället för att investera på aktier i olika företag som ägnar sig åt bomullshandel, kan du investera på ETF:er – som är en samling tillgångar. ETFer ger ett enklare alternativ att investera på marknaden. ETF:er fungerar som vanliga aktier och skyddas från marknadsskydd av dess diversifieringssystem som inte är beroende av ett enskilt företags resultat.

Eftersom bomull har varit en gigantisk industrimotor i mer än ett sekel, fungerar ETF:er som en bra väg att börja investera.

Här är några bomulls-ETF:er att överväga:

o iPath Series B Bloomberg Cotton Subindex Total Return ETN (BAL)

o Elements Agriculture Total Return (RJA)

o Invesco DB Agricultural Fund (DBA)

En fördel med att investera i ETF:er är att det ger dig en bredare tillgång till en större del av en bransch eftersom den buntar ihop aktier från olika företag.

Aktier: Eftersom bomull spelar en nyckelroll i ett antal jätteindustrier finns det flera företag som ägnar sig åt att producera och distribuera denna vara, som du kan investera i. Att investera i aktier är det vanligaste alternativet som investerare deltar i eftersom det ger mindre risker än Futures-investeringar. Några av de mest kända företagen relaterade till bomull inkluderar: Albany International (AIN), Ralph Lauren (RL), Columbia Sportswear (COLM), Culp (CULP) och Unifi (UFI).

CFD (Contracts for Difference): Handel med CFDer har blivit en populär metod att investera på marknaden. Tack vare tillkomsten av sociala handelsplattformar som eToro kan investerare enkelt spekulera i priset på både aktier och råvaror. Priset på CFDen är skillnaden mellan priset på tillgången vid köptillfället och dess nuvärde.

Handla bomull med en CFD

Många investerare handlar via kontrakt för skillnad (CFD) och genom att använda denna metod kan investerare spekulera i värdet på en vara utan att behöva äga en fysisk tillgång.

Hur startar man CFD-trade med bomull?

Det finns flera sätt att engagera sig i CFD-handel med bomull. Allt du behöver göra är att hitta en pålitlig mäklare eller CFD-handelsplattform för att öppna ett konto och sätta in dina pengar.

Att handla med denna råvara på en CFD-handelsplattform kräver inga lagringsavgifter eftersom du inte kommer att handla med några fysiska tillgångar. Vi har namngett flera olika mäklare längre ned, men det är bara ett urval av de olika företag som erbjuder handel med bomull.

Hur handlar man bomull?

Skapa ett konto hos en pålitliga mäklare/ Logga in på ditt konto för befintliga användare. I detta exempel har vi använt oss av bilder från eToro, men det skiljer sig inte mycket mellan de olika företagen-

eToro web-based platform

Klicka på ”Discover”.

Välj ”Commodities”.

Välj “COTTON”.

Leta efter bomull på eToros lista över råvaror. Välj BUY or SELL.

Ange önskat belopp att investera eller antalet bomullsenheter du vill handla med.

Ange belopp att investera på BOMULL via eToro.

Granska och ställ in parametrar för stop loss, hävstång och take profit.

Välj ”Open Trade ”. Exekvera din köporder på bomull hos eToro

Bomullspris

Följ utvecklingen på bomullspriset här

Redo att handla bomull?

Utöver eTorofinns det flera företag som erbjuder handel med denna råvara. Nedan har vi listat ett par av dem.

Handla bomull hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla bomull hos IG Markets

IG är ett företag som specialiserar sig på finansiella derivatinstrument, huvudsakligen handel med CFD på aktier, index, råvaror och valutor. IG har även handel med CFD på många amerikanska ETF. Till IGs ETF Screener

Handla bomull hos AvaTrade

Även AvaTrade erbjuder handel med guld i form av CFDer. Till AvaTrade.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Uranpriset över 80 dollar för första gången på 15 år

Publicerad

den

Efterfrågan på kärnkraft som ett alternativt energimedel pressar uranpriserna till rekordnivåer som inte setts på över 15 år. Tidigare i veckan handlades uranpriset över 80 dollar och dess tillväxtutsikter fortsätter att se ljusa ut.

Efterfrågan på kärnkraft som ett alternativt energimedel pressar uranpriserna till rekordnivåer som inte setts på över 15 år. Tidigare i veckan handlades uranpriset över 80 dollar och dess tillväxtutsikter fortsätter att se ljusa ut.

Förtroendet för kärnkraften är på väg tillbaka, men det tog över 12 år efter den senaste stora kärnkraftsolyckan i Fukushima, Japan. När världen övergår mer till alternativa energikällor är kärnkraften återigen på bordet som en livskraftig energikälla.

”Priserna har stigit kraftigt i år och har nått nivåer som inte setts sedan Japans Fukushima-olycka fick regeringar över hela världen att skära ner på kärnkraften”, rapporterade Bloomberg.

Fler kärnkraftsprojekt öppnar igen eller nya dyker upp när efterfrågan på uran ökar. Detta bör i sin tur stödja efterfrågan på gruvprojekt.

Dra nytta av uranets tillväxt

Geopolitiska krafter spelar också in, vilket bör fungera som en ytterligare katalysator för tillväxten inom uranbrytning. Som rapporterats av Bloomberg, efter Rysslands invasion av Ukraina, ”kan saker och ting inte vara mer annorlunda, med länder som ser till kärnkraft som en källa till lågkoldioxidkraft som kan diversifiera sin mix från intermittent förnybar energi och importerade fossila bränslen.”

Försörjningsstörningar efter invasionen tvingar nationer att återigen se till kärnkraft som ett användbart energialternativ. Det ökade intresset för kärnenergi gör redan att leverantörer flyttar för att möta efterfrågan på uran.

Handla NUKL ETF

VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF A (NUKL ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla URNU ETF

Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating (URNU ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

How HODL Capital launched a Crypto-focused Israeli Hedge Fund

Publicerad

den

As we celebrate our 5th anniversary at 21Shares, we reflect on our journey and the incredible partnerships we’ve built. One such partnership is with HODL Capital, founded by Tal Alroy. Tal recognized the need for a bridge between traditional investors and the crypto market, and that’s where 21Shares came in.

As we celebrate our 5th anniversary at 21Shares, we reflect on our journey and the incredible partnerships we’ve built. One such partnership is with HODL Capital, founded by Tal Alroy. Tal recognized the need for a bridge between traditional investors and the crypto market, and that’s where 21Shares came in.

Our collaboration has empowered HODL Capital to provide their clients with easy onboarding to crypto exposure, mitigating unnecessary risks. From investing in our HODL product to gaining regulated exposure to BNB through ABNB, we’ve been there every step of the way.

But it’s not just about the products. It’s about the relationships we build. As Tal puts it, “Working with Alex… he’s like family.”

As we look towards the future, we’re excited to continue growing alongside partners like HODL Capital. Here’s to many more years of innovation and success! To learn more about our journey with HODL Capital, check out our latest blog post.

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

Nyheter

AIPE ETF investerar i europeiska företagsobligationer

Publicerad

den

AXA IM Euro Credit PAB UCITS ETF EUR Acc (AIPE ETF), med ISIN-nummer IE000JBB8CR7, är en aktivt förvaltad börshandlad fond.

AXA IM Euro Credit PAB UCITS ETF EUR Acc (AIPE ETF), med ISIN-nummer IE000JBB8CR7, är en aktivt förvaltad börshandlad fond.

ETFen investerar i euro-denominerade företagsobligationer med investeringsgrad. Titelurvalet baseras på hållbarhetskriterier och en kvantitativ investeringsmodell. Titelurvalet baseras på hållbarhetskriterier och grundläggande egenskaper.

ETFes TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % p.a. AXA IM Euro Credit PAB UCITS ETF EUR Acc är den enda ETF som följer AXA IM Euro Credit PAB-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETF:n ackumuleras och återinvesteras i ETFen.

ETF lanserades den 11 juli 2023 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Att eftersträva långsiktig kapitaltillväxt från en aktivt förvaltad portfölj av euronoterade företagsobligationer av högsta kvalitet och samtidigt upprätthålla en strategi för minskade koldioxidutsläpp i linje med koldioxidutsläppen från ICE BofA Euro Corporate Index Paris Aligned (Absolute Emissions) (jämförelseindexet).

Placeringsinriktning

Fonden är aktivt förvaltad med hänvisning till jämförelseindexet. För att uppnå investeringsmålet investerar fonden minst 90 procent av nettotillgångarna i skuldförbindelser med fast och rörlig ränta, noterade i euro, av god kreditkvalitet (minst BBB- enligt Standard&Poor’s eller motsvarande enligt Moody’s eller Fitch eller, om de saknar kreditbetyg, bedöms vara likvärdiga med dessa kreditbetyg av investeringsförvaltaren) som är emitterade av företag som ingår i jämförelseindexet, exklusive likvida medel och motsvarigheter till likvida medel. Därför kan fonden investera i gröna, sociala och hållbarhetsrelaterade obligationer.

Även om jämförelseindexet används av investeringsförvaltaren för att fastställa det initiala investeringsområdet (Initial Investment Universe), kanske investeringsförvaltaren inte investerar i alla värdepapper som ingår i jämförelseindexet, utan kommer att tillämpa skärminformation och andra uteslutningskriterier och kommer i övrigt att ha allmän bestämmanderätt vid valet av fondens investeringar för att säkerställa att deras egenskaper är förenliga med dess övertygelser.

Jämförelseindexet tillämpar specifika mål och uteslutningsfilter för sitt moderindex ICE BofA Euro Corporate Index för att minska koldioxidutsläppen från de ingående värdepapperen med 50 procent jämfört med moderindexet samtidigt som man följer en väg mot netto noll i slutet av 2050 genom att ha en årlig koldioxidminskning på minst 7 procent, ta bort emittenter med vissa ESG- och/eller klimatrelaterade affärsengagemang och tillämpa uteslutningar relaterade till affärsengagemang med fossila bränslen.

Dessutom måste jämförelseindexet alltid ligga minst 50 procent under koldioxidnivån för moderindexet. Fonden är begränsad i den utsträckning som dess portföljinnehav kan avvika från jämförelseindexets när den brett bygger upp sitt initiala investeringsområde.

Avvikelsen från jämförelseindexet kommer sannolikt att begränsas. Jämförelseindexet kvalificerar sig som ett EU Parisanpassat jämförelseindex enligt kapitel 3a i avdelning III i förordning EU 2016/1011 för att gradvis anpassa sig till målen i Parisavtalet.

Handla AIPE ETF

AXA IM Euro Credit PAB UCITS ETF EUR Acc (AIPE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURAIPE

Fortsätt läsa

Populära